Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada

Ako chrániť uhorky pred plesňouKinekus
Ako chrániť uhorky pred plesňou
Všeobecne
V posledných desaťročiach decimuje naše drahé uhorky pleseň. Ďalšie choroby a škodcovia sú oproti nej len podružné problémy - aj keď nepríjemné, v decimovaní uhoriek sa plesni nemôžu rovnať. Ako uhorky chrániť, to sa dozviete v tomto krátkom texte.
Kosačky - ako si vybraťKinekus
Kosačky - ako si vybrať
Záhradná kosačka je dnes už pre väčšinu majiteľov záhrad nevyhnutnosť. Pekne upravená záhrada totiž nie je naozaj pekne upravená, pokiaľ nie je pokosený trávnik.
Moderné trendy v záhradeKinekus
Moderné trendy v záhrade
Všeobecne
Záhrady sa menia z roka na rok. To, čo bolo pred piatimi rokmi sadenicou, to už dnes prináša bohatú úrodu. Rastlina, ktorú sme si kúpili v kvetináčiku, dnes pokrýva pol fasády. A aj počas roka sa záhrada mení. Kvety sa rozvíjajú a rozkvitajú, zelenina a ovocie prinášajú svoju úrodu v danom čase a zasa odkvitajú, aby sa pripravili na drsné zimné mesiace. Do týchto zmien však zasahuje aj vlastník a mení záhradu podľa svojich predstáv a prispôsobuje ju aktuálnym potrebám a aj tomu, čo je práve moderné. Na niekoľko moderných trendov sa skúsime pozrieť podrobnejšie.
Ako zabrániť porážke marhúľKinekus
Ako zabrániť porážke marhúľ
Všeobecne
Každému pestovateľovi marhúľ sa už isto stalo, že jeho marhuľu “porazilo”. Tento ľudový názov popisuje stav, keď marhule (ale aj višne či čerešne) počas kvitnutia akoby náhle uschnú. A tento prechod z plného kvitnutia do úplného uschnutia kvetov je prudký. Zvyčajne nastane “z večera na ráno” a vyvoláva naozaj dojem úderu blesku, alebo porážky. Prípadne náhleho nočného omrznutia, či spálenia mrazom. Aj preto sa toto ochorenie niekedy nazýva “spála”. V prípade, že teplota určite neklesla pod bod mrazu, ale v noci bolo zamračené, relatívne teplo, prípadne ešte pršalo, je dôvodom jedine monilióza.
Ako vysádzať do veľkých kvetináčovKinekus
Ako vysádzať do veľkých kvetináčov
Všeobecne
Veľké kvetináče sú ozdobou každej záhrady či terasy. Fungujú ako solitéry, ktoré priťahujú zrak návštevníka. Bola by preto škoda, keby ste nevyužili ich potenciál. Poďme sa teraz pozrieť, ako ich využiť naplno.
Ako založiť vyvýšený záhon (návod)Kinekus
Ako založiť vyvýšený záhon (návod)
Všeobecne
Vyvýšené záhony patria medzi jeden zo základných častí modernej zeleninovej záhrady. Pestovanie zeleniny v takomto záhone je jednoduché. O niečo zložitejšie je jeho založenie. Ale ani to nie je žiadna veda. Dnes vám poradíme ako si urobiť vyvýšený záhon a čím ho naplniť, aby vám tento spôsob pestovania išiel od ruky.
Menej známe druhy zeleninyKinekus
Menej známe druhy zeleniny
Všeobecne
Keď zaznie slovné spojenie “pestovanie zeleniny” severným Slovákom príde na um roľa zemiakových riadkov, ktoré treba okopať a ohrnúť. Južní Slováci si zasa predstavia fóliovníky plné rajčín a paprík. A najmä tí, ktorí si tieto časy samozásobovania v oficiálne potravinovo sebestačnom režime pamätajú. Dnes je to inak.
Zeleninová záhrada - ako začať pestovať zeleninuKinekus
Zeleninová záhrada - ako začať pestovať zeleninu
Všeobecne
Zeleninová záhradka je skvelý nápad, ako si spestriť jedálny lístok. Dôraz kladieme na slovo “spestriť”, pretože niečo ako zeleninová potravinová sebestačnosť by bola dosiahnuteľná len v prípade, že sa budete pestovaniu venovať profesionálne, resp. sa prispôsobíte prirodzeným cyklom produkcie zeleniny - v skratke - žiadne rajčiny v zime a počas jarnej sezóny. Poďme sa však pozrieť, ako urobiť aspoň prvé kroky v pestovaní zeleniny, na čo myslieť a ako si založiť zeleninovú záhradku.
Aký druh záhradného nábytku je pre vás ten pravý?Kinekus
Aký druh záhradného nábytku je pre vás ten pravý?
Zvažujete, aký záhradný nábytok vybrať? Nie ste si istý či bude pre vás ideálny ratanový nábytok a ratanové sedenie, alebo skôr iné záhradné sety? Pozrite sa na 3 základné kritéria podľa ktorých by ste si mali svoje nové záhradné sedenie vybrať.
Ako vybrať silon do kosačkyKinekus
Ako vybrať silon do kosačky
Všeobecne
Rezný silon (žacie lanko) je jedným z tovarov, ktorých je na trhu doslova nepreberné množstvo druhov - tvarov, hrúbok, farieb a vyhotovení. Pozrime sa teraz na základné typy a odporúčania pre výber toho správneho silónového lanka.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY