Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada

Jesenné postreky ovocných stromov: Ochráňte stromy pred chorobamiKinekus
Jesenné postreky ovocných stromov: Ochráňte stromy pred chorobami
Všeobecne
Obdobie jesene môžeme okrem zberu úrody využiť aj na ďalšiu starostlivosť o ovocné stromy. Sezóna totiž nekončí zberom úrody a je potrebné postarať sa aj o úrodu v budúcom roku. K takejto starostlivosti patria aj preventívne postreky.
Jesenné práce v záhrade: Pripravte záhradu na zimuKinekus
Jesenné práce v záhrade: Pripravte záhradu na zimu
Všeobecne
Jeseň charakterizujú v záhrade dve dôležité povinnosti - tou radostnejšou je zber úrody. Druhou je je príprava - a to nielen na zimu, ale aj na budúcu sezónu. A pri niektorých prácach sa jedná dokonca možno o prípravu na celé desiatky ďalších sezón. Radosť pri týchto prípravných prácach nemusí byť taká veľká ako pri zbere úrody, je však doplnená nádejou na úrody v budúcnosti.
Ako správne polievaťKinekus
Ako správne polievať
Všeobecne
Rastliny získavajú takmer všetky výživné látky z pôdy. Nie je to však len také jednoduché. Aby sa mohla výživa dostať do rastliny, musí byť najskôr nariedená do formy vodného roztoku. Až ten dokážu rastliny prijímať a pomocou vody aj transportovať ďalej po rastline. Ostatne, aj fotosyntéza prebieha vo vodnom roztoku. Ak chceme od rastlín úrodu, musíme im zaistiť ideálne podmienky a to znamená aj primerané množstvo vody.
Hnojivá v záhradeKinekus
Hnojivá v záhrade
Všeobecne
Bohatá úroda a nádherne rozkvitnuté kvety sú cieľom každého záhradkára. Aby sme v záhrade tento cieľ dosiahli, musia mať rastliny potrebnú výživu v správnom čase, správnom množstve a správnom pomere. Dnešná ponuka hnojív je veľmi široká a je možné zohnať špecializované hnojivo takmer na každý druh pestovaných rastlín - či už okrasných alebo úžitkových. Pozrime sa teraz, aké sú základné pravidlá hnojenia
Ako pestovať chrenKinekus
Ako pestovať chren
Všeobecne
Chren je klasika. Typická zelenina našich záhrad a typická korenina našich stolov, hoci skôr tých tradično-sviatočných. Pestuje sa už od staroveku (a možno od praveku). Okrem výraznej arómy a ostrej chuti má (podobne ako väčšina byliniek/korenín, aj významné zdravotné účinky. Ako sa k chrenu dopracovať a ako ho pestovať?
Ako sa starať o vodu v bazéneKinekus
Ako sa starať o vodu v bazéne
Všeobecne
Bazén sa stal samozrejmou súčasťou domov v mestách aj na vidieku. Nových majiteľov však často trápia problémy s kvalitou vody. Pre všetkých novopečených, ale aj zaslúžilejších majiteľov bazénov prinášame tento text. Odpovedá na najčastejšie otázky ohľadom starostlivosti o bazén a najmä vodu v ňom.
Ako zazimovať rastlinyKinekus
Ako zazimovať rastliny
Všeobecne
Tohtoročná jeseň nie a nie prejsť do zimy. Preto máme stále šancu pripraviť sa na príchod tej naozajstnej zimy so snehom a silnými mrazmi. A pripraviť na túto zimu aj našu záhradu. Či presnejšie naše rastliny.
Ako zabezpečiť vodu do záhradyKinekus
Ako zabezpečiť vodu do záhrady
Všeobecne
Voda je najmä v horúcom lete nevyhnutnosťou v každej záhrade. Už viackrát sme spomínali, že prostredníctvom vodného roztoku sa rastliny živia minerálmi z pôdy. A voda im samozrejme pomáha aj pri chladení. Ako teda zabezpečiť dostatok vody aj na miestach, kde je tejto životne dôležitej tekutiny málo? Niektoré spôsoby sú dlhodobé ale lacné. Iné vyžadujú investície.
Ako pripraviť jablkový cider + receptKinekus
Ako pripraviť jablkový cider + recept
Všeobecne
Pivo alebo víno? Ani jedno. V niečom sa podobá na víno, v niečom na pivo, ale jablkový cider je osobitná kategória. A pripraviť si ho môžete aj sami doma. Vyskúšajte nášho sprievodcu ako si vyrobiť cider, s ktorým vám jeho príprava pôjde ľavou zadnou.
Ako ochrániť úrodu pred jarnými mrazmi?Kinekus
Ako ochrániť úrodu pred jarnými mrazmi?
Všeobecne
Jarné mrazy sú pre sady a vinohrady hrozbou, ktorá môže zničiť úrodu a spôsobiť pestovateľom značné škody. Teploty pod bodom mrazu, ktoré sa vyskytujú v jarných mesiacoch, dokážu poškodiť kvetné puky a mladé plody, čím zabránia ich rastu a vývoju. Strata osemdesiat percent očakávanej úrody môže byť v takom prípade smutnou realitou.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY