Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

Ako zabezpečiť vodu do záhrady

Všeobecne

Míňať vodu z vodovodu na polievanie záhrady je drahý koníček. Sú však situácie, kedy sa zdá, že nie je vyhnutia. Nie každý má totiž šťastie a záhradu pri potoku. Vzhľadom k nevhodnej geológií bez spodnej vody môže byť niekde nemožné aj vykopanie studne. Prípadne môže byť mimoriadne drahé.

Existujú aj relatívne lacné riešenia, ktoré môžeme v záhradách aplikovať. Nevyrovnajú sa síce výdatnému daždu ani vodnému zdroju, dokážu však významne pomôcť prekonať obdobie sucha. A to je v lete rok čo rok dlhšie a silnejšie.

Využite prírodu

Prvým riešením by malo byť prispôsobenie sa. Znamená to, že napríklad namiesto moderných nízkokmenných stromov či štíhlych vretien budete pestovať veľké tvary ovocných stromov, tak ako to bolo bežné kedysi, keď zalievanie záhrady nebolo samozrejmosťou. Ak chcete takéto stromy vysádzať dnes, pre jablone si vyberajte sadenice na podpníkoch A2 a M1, prípadne štepené na plánkach, podobne ako aj hrušky. Nie sú síce také pohodlné z pohľadu rezu či zberu ale oplatia sa. Sú vysoké a vytvoria tieň pre menšie rastliny. Významne zlepšia mikroklímu v záhrade. Vďaka hlbokým koreňom zároveň dosiahnu aj k vode, ktorá by bola pre malé tvary stromov úplne nedostupná.
Aj pri veľkých tvaroch stromov budete v lete musieť počítať so spadom ovocia, ktorý spôsobí sucho. Stromy však prežijú. To sa v extrémnom počasí bez vody pri stromoch malého vzrastu povedať nedá. Drobné tvary ovocných stromov sú síce moderné, ale sú určené pre intenzívne poľnohospodárstvo. A to znamená, že v horúčavách budú potrebovať závlahu.
Ak chcete pestovať na miestach s nedostatkom vody zeleninu, zabudnite aj na pestovanie vo vysokých záhonoch. Tie sú síce trendy a pohodlné, ale je potrebné ich polievať. Pri nedostatku vody vám viac úrody zaistí obyčajný záhon v pôde.
Pôdu udržíte v pôde aj tým, že zabránite jej odparovaniu. Môžete na to použiť odpadovú drevnú hmotu vo forme mulča. Mulč si môžete zakúpiť, prípadne vyrobiť sami z drobných konárov, ktoré sa nájdu po reze v každej záhrade.  Či sa rozhodnete pre prvú alebo druhú možnosť, závisí aj od množstva drevnej hmoty, ktorú potrebujete a toho, koľko jej môže ročne záhrada poskytnúť.
 

 

Zberajte vodu

Vodu môžete zbierať v záhrade viacerými spôsobmi. Tým najjednoduchším je zakopanie veľkých práchnivých klád, spokojne aj nepoštiepanej metrovice, alebo kusy stromov spílených práve na záhrade. Poslúžiť môžu rôzne druhy dreva, ktoré už nemajú žiadnu hodnotu ako palivo a každý sa ich rád zbaví aj zadarmo. Práchnivé drevo funguje ako veľká špongia. Vynikajúco absorbuje v daždivom období vodu a udrží ju v sebe dlhý čas. Stačí ju len zakopať. Nie príliš hlboko, ani plytko. Určite však do hĺbky, ktorá umožní v budúcnosti jednoduché obrábanie pôdy. 20 centimetrov je minimum, 25 centimetrov je lepšie. Pre menšie rastliny, ktoré ju svojimi koreňmi dočiahnu, je to úžasný zdroj vody v suchom období.


Drahším riešením sú rôzne zberné nádoby. Tu už všetko závisí od toho, koľko môžete a chcete do zbierania vody investovať. Najlacnejšou možnosťou sú pri porovnaní ceny za objem použité veľké tisíclitrové barely. Pôvodne sú určené na priemyselné použitie. Je možné kúpiť ich použité, ale aj nové. Samozrejme, ceny nových sú primerane vysoké. Použité barely sú finančne dostupnejšie, trik sa však skrýva v slovíčku “použité”. Často nie je možné dosledovať, čo sa v nich prevážalo a skladovalo. Väčšina z nich určite nebola používaná na prevoz veľkých objemov jedlého oleja alebo iného relatívne nezávadného obsahu. Ich použitie na zber dažďovej vody preto môže byť zdraviu rastlín aj človeka škodlivé.
Ich druhým problémom je nedostatok estetiky. Veľký objem je vykúpený pohľadom na veľké plastovo-kovové kocky. Priznajme si, že sa hodia skôr do priemyselného areálu alebo na farmu, ako do záhrady rodinného domu.

Inou možnosťou sú nádoby vyrobené len a len na zber daždovej vody. Tie najväčšie majú objem niekoľko kubických metrov. Zvyčajne sú vyrobené z odolného plastu.  Sú dizajnované tak, aby vydržali tlak hliny. Prečo hliny? Pretože sú určené na zakopanie pod povrch. Sú veľké, ale primerane drahé. Nákupná cena sa navyšuje o náklady na transport a manipuláciu, ako aj o náklady na vykopanie jamy a uloženie nádoby do pôdy. Samozrejme, bez čerpadla vodu z takejto zakopanej nádrže nedostanete.
Pri výbere si ale musíte dať pozor na to, v akých geologických podmienkach bude umiestnená, prípadne aká záťaž bude nad nádržou. Ak bude napríklad nádrž umiestnená v blízkosti komunikácie, odporúča sa skôr obetónová nádrž. A to znamená ďalšie náklady navyše.Takáto investícia sa oplatí skôr v prípade, že budete nazbieranú dažďovú vodu používať ako technickú vodu. Teda okrem polievania budete ňou splachovať, prípadne ju použijete na umývanie auta.
Pokiaľ neplánujete takéto využitie, nemusí byť veľká nádoba na vodu ekonomicky vôbec prínosná. Na občasné zaliatie  záhonu okrasných rastlín či kríkov úplne postačujú menšie nádoby s objemom v rozsahu stoviek litrov. Sú relatívne lacné a ani na ich prepravu nebude potrebovať nákladiak. Ak sa rozhodnete pre tie objemnejšie, možno nebudú až tak dizajnovo zaujímavé, svoju úlohu však splnia. Takéto nádoby stačí umiestniť v blízkosti strešných zvodov a pripojiť pomocou špeciálneho zberača na dažďovú vodu. Pri umiestňovaní nádob nikdy nezabudnite na dostatočne pevný podklad. Nádoby budú po naplnení ťažké v stovkách kilogramov a rozmočená pôda nie je pre ne dostatočne pevná. Pri prevrátení sa vyleje voda a navyše hrozí poškodenie nádob. Rovnako nezabudnite, že plastové nádoby a ventily určite neodolajú jesenným mrazom a preto ich treba po skončení sezóny vypustiť a uložiť.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY