Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
2
0

Ako sa starať o vodu v bazéne

Všeobecne

Dôležitá je prevencia

 

Vody je v bazéne nezanedbateľné množstvo. Preto je vhodné starať sa o ňu hneď od začiatku a nenechať všetko až na moment, keď je už voda plná nečistôt, zelená, alebo hnedá. Potom sa síce veci dajú riešiť tiež, ale stojí to nemalé zbytočné financie, námahu a najmä čas.
Medzi najzákladnejšie preventívne opatrenia patrí obloženie okolia bazéna. Dlažba, drevo, to je jedno. Hlavne, aby ste nenosili do bazéna kúsky pokosenej trávy a hliny. Tieto sú často spúšťačom väčších problémov.

Ak môžete, zakryte bazén plachtou. Solárna plachta ochráni bazén pred spadom nečistôt. Nemusia to byť len listy - tých bude dokonca začiatkom leta minimum. Omnoho viac však bude usušených kúskov pokosenej trávy, ktoré uchytí vietor a skončia v bazéne. Pamätáte si na nedávne masívne spady peľu? Peľ je tiež organický materiál, ktorý podlieha rozkladu. Keď napadá do vody v bazéne, bude sa rozkladať práve tam. Okrem ochrannej funkcie má solárna plachta aj dôležitý výhrevný efekt. Prečo nevyužiť na zohriatie vody energiu, ktorú máme zadarmo?. Najmä ak je jej dosiahnutie také jednoduché?

Čím menej nečistôt sa dostane do vody, tým menej ich bude treba pracne dostávať von. Využite preto možnosti, ktoré sa doslova ponúkajú a zaobstarajte si k bazénu aj jednoduchý vynález, ktorým je záhradná sprcha.  Trocha vody navyše vás ochráni pred veľkými starosťami.

 

Základ je filter

 

Bazén bez filtrácie je prakticky nepoužiteľný. Už po pár dňoch by v ňom voda začala meniť farby a začala by zapáchať. Dobrá filtrácia sa vždy zabezpečuje podľa objemu bazéna. V sezóne bude bežať aj polovicu dňa a je potrebné obsah filtra preprať každých 14 dní.
Ak si nie ste istí, ako dlho nechať filtráciu počas dňa bežať, použite toto jednoduché pravidlo: vydeľte teplotu vody troma. Čiže ak má voda 24 stupňov, nechajte filtráciu bežať 8 hodín.
Iný výpočet odporúča čistiť vodu 4x denne. Tu sa ukazujú výhody filtrácie. Stačí sa pozrieť na jej hodinový výkon, potom na objem bazéna a máte počet hodín, ktoré musí filtrácia denne bežať.
Po dvoch rokoch je dobré vymeniť celý obsah filtra. Bez fungujúcej filtrácie nemôžete počítať s čistou vodou.

Väčšie nečistoty odstránite z bazéna pomocou vysávača, prípadne pomocou sieťky.

 

Bazénová chémia

 

Je rovnako dôležitá ako filter. Takže, ak nemáte chémiu radi, ušetrite si starosti a zabudnite na bazén. Naozaj, bez chémie sa nedá čistá voda v bazéne dosiahnuť. Nezabudnite, že okrem siníc, baktérií, vírusov a kvasiniek sa vo vode môžu nachádzať aj zárodky mrlí či škrkaviek. Bez chémie sa ich nezbavíte, tak zbytočne nešpekulujte.
Základnou hodnotou vody je kyslosť či zásaditosť, skrátka pH. Preto si najskôr zaobstarajte pH tester vody.
Hodnota pH by sa mala pohybovať v rozmedzí 7 až 7,4. V tomto rozmedzí najlepšie funguje všetka bazénová chémia, takže ňou netreba plytvať. Zároveň je to hodnota, ktorá je najvhodnejšia pre ľudskú pokožku.
Pri nižšom pH dochádza k predčasnej korózií kovových častí a blednutiu nekovových častí bazénov. Vyššia hodnota pH zasa zvyšuje riziko vyzrážania vápenatých zlúčenín a zakalenie vody.
Hodnota pH je zásadná. Kontrolujte ju aspo dvakrát za týždeň. Na zvýšenie pH aj na zníženie pH existujú prípravky.
Tvrdosť vody je ďalšia veličina, ktorá je pri bazénovej vede dôležitá. Líši sa podľa toho, odkiaľ vaša voda pochádza. Studňová voda z vápencových oblastí bude “tvrdá ako kameň”. Nezaškodí preto otestovať si ju a prípadne znížiť tvrdosť pomocou špeciálneho prípravku.
Dobrá správa je, že tvrdosť vody sa nemení prudko a zvyčajne stačí test a úprava tvrdosti raz mesačne.

Ďalšie prípravky sa používajú na dezinfekciu bazénovej vody. V súčasnosti sa dá siahnuť po množstve bezchlórovej chémie, ktorá je účinná a pritom nedráždi oči a sliznice. Nebojte sa preto dezinfikovať vodu šokovo, alebo dlhodobo, pomocou primeraného dezinfekčného prípravku

 

 Najčastejšie problémy

 

Voda v bazéne je mliečna

 

Tento problém je veľmi častý a má aj mnoho príčin. Môže sa jednať o zlé pH vody. Rovnako môže byť príčinou prílišné používanie okysličovacieho prípravku alebo chlórovej dezinfekcie. Niekedy ho však spôsobujú vyzrážané minerály z príliš tvrdej vody.
Ak máte v bazéne filtráciu, zamyslite sa, kedy ste naposledy menili piesok alebo filter. Nefunkčná filtrácia môže byť tiež príčinou mliečneho zakalenia vody. 

Drobné nečistoty (skutočne drobné, do 15 mikrónov) prejdú aj cez dobrý a funkčný filter. Ak sú všetky ukazovatele kvality vody a aj filter v poriadku, použite vločkovač.


 

Voda v bazéne je zelená

 

Ideálne je tomuto stavu sa vyhnúť správnou starostlivosťou. V letných mesiacoch je voda v bazéne priam lákadlom a ideálnym životným priestorom pre riasy. Ostatne, v neošetrovanej vode by sa nachádzali úplne prirodzene. Nechávajte preto filtráciu v bazéne fungovať dlhšie, spokojne aj 12 hodín denne. Rovnako sa postarajte o správne nadávkovanie vločkovača. S dávkovaním to nepreháňajte, priveľa vločkovača by vodu zakalilo do biela.
Ak sa objaví zelené zafarbenie, konajte ihneď. Skontrolujte pH vody a do vody pridajte prípravok proti riasam (algicíd). Zároveň pridajte do vody vločkovač (ak predtým vo vode nebol). Vypnite filtráciu, aby nerozbila vločky na malé kúsky, ktoré by zakalili všetku vodu. Nechajte vločkovač cez noc.

Na druhý deň zapojte ručný vysávač a na ventile nastavte polohu Waste (odpad). Odsajte na dne usadené vločky rias do odpadu. V žiadnom prípade ich nepúšťajte naspäť cez filtráciu.
Doplňte do bazéna chýbajúcu vodu a aj potrebnú chémiu.

 

Voda v bazéne zapácha

 

Podobný problém ako pri zelenom sfarbení vody. Obsahuje príliš veľa organických látok - v bazéne sa vám rozmohli nežiaduce formy života. Vyčistite filter, nechajte filtráciu bežať. Skontrolujte pH (môže byť nízke) a pridajte dezinfekciu.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY