Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
1
0

Hnojivá v záhrade

Všeobecne

Naše riadky začneme krátkym rozdelením hnojív. Organické hnojivá sú zvyčajne menej náchylné na predávkovanie - v rohovine, hnoji, či komposte nie sú živiny až tak koncentrované, preto je prehnojenie pôdy menej pravdepodobné. Zároveň sú organické hnojivá veľmi dobrými dlhodobými hnojivami, ktoré zlepšujú kvalitu pôdy. Aj pri týchto hnojivách však platí to, čo pri všetkých ostatných - dodržiavajte odporúčané dávkovanie.
Pristavíme sa ešte pri nevyzretom komposte. Je možné ním hnojiť, nie je však vhodný na primiešavanie do pôdy. Ak ho chcete použiť na hnojenie, môžete. Nechajte ho vša ležať na povrchu pôdy a nezapracúvajte ho hlbšie.

Hnojivá sa dnes dodávajú v pevnej forme, ale aj vo forme roztokov. Dokonca poznáme hnojivá, ktoré sa aplikujú nie do pôdy, ale priamo na listy rasliny. Nazývame ich foliálne hnojivá, resp. roztoky.

Existujú aj hnojivá, ktoré dodávajú výživné látky dlhodobo. Hnojivá s dlhodobou účinnosťou sú obaľované do vrstvy živice, ktorá sa postupne rozkladá a tak uvoľňuje do pôdy stále ďalšie živiny počas dlhšieho času.

Správne hnojenie

 

Dusík je prvou zložkou kombinovaných hnojív, označovaných skratkou NKP. Tá znamená kombináciu troch prvkov v hnojive. Písmeno N sme si už vysvetlili, K je chemická značka draslíka a kto nechýbal na hodine chémie, keď sa preberal prvok fosfor, vie aj to, čo znamená písmeno P.

Dusík je dôležitý pre rastliny vo fáze rastu. Zeleninové hriadky ho teda potrebujú najmä na jar, menej už v lete. Na jeseň by sa dusíkaté hnojivá nemali používať vôbec. Podporujú síce rast, ale extrémne prerastené rastlinné pletivá nie sú potom v zime dostatočne odolné voči mrazu.
Podobne ako pri nevyzretom komposte si aj pri dusíkatých hnojivách treba dať pozor na ich používanie pri skorej a rýchlenej zelenine v pareniskách a skleníkoch. Nadbytok dusíka v jarnej karotke, hlávkovom šaláte, cibuľke či reďkovke spôsobuje ukladanie nežiadúcich dusičnanov. Preto jarné druhy zeleniny pestované v uzavretých priestoroch radšej nehnojte dusíkatými hnojivami.

Kedy hnojiť a kedy nie


V zásade môžeme rastliny hnojiť od začiatku vegetačného obdobia po jeho koniec.Výnimky však existujú. Viaceré sme spomenuli v predchádzajúcom odseku. Naše tradičné a stálebežné izbové rastliny však hnojenie nepotrebujú takmer vôbec. Rovnako nevyžadujú žiadne hnojenie skalničky. Bez správneho hnojenia však nebudete mať dobrú úrodu zeleniny. Niektoré ovocné stromy tiež vyžadujú hnojenie a na hnojenie môžu mať vysoké nároky aj niektoré cudzokrajné okrasné rastliny.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY