Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
1
0

Ako správne polievať

Všeobecne

Koľko vody je treba na polievanie

 

Priemerné množstvo zrážok na Slovensku kolíše. A to veľmi výrazne. Je to spôsobené pestrou geografiou nášho územia. Vo východnej časti Žitného ostrova spadne ročne 500 milimetrov zrážok, vo vysokých polohách Tatier je to však 2 000 milimetrov.
500 milimetrov zrážok by hypoteticky stačilo pre väčšinu plodín, ak by spadli počas vegetačného obdobia. Z oných 500 milimetrov však treba odpočítať asi 15%, ktoré spadnú počas priemernej zimy.
A potom ešte odpočítať všetku vlahu, ktorá síce spadne na zem počas jari, jesene a zimy, ale nebude to počas vegetačného obdobia tej-ktorej plodiny. Napríklad jarnému hrášku je jedno, koľko vlahy spadne v lete. On potrebuje svojich 170 milimetrov vody v jarných mesiacoch.
Tretím, ale najpodstatnejším dôvodom, prečo sa nesmieme spoliehať na prírodné zrážky je faktor náhody, spojený s atmosférickými cyklami.

Napríklad jablone majú vysokú spotrebu vody v období tvorby plodov. Preto môže byť polievanie v tomto období kritické. Ovplyvní úrodu v aktuálnom roku, ale aj nasledujúcom, pretože v rovnakom čase sa tvoria aj kvetné púčiky. Aj keby bol rok zrážkovo nadpriemerný, ale v tomto období by boli dva horúce a suché týždne, prišli by sme minimálne o časť úrody v dvoch rokoch. Pre dva týždne bez vlahy.

Ako správne polievať

 

Pokiaľ chcete mať dobrú úrodu, udržujte stabilnú vlhkosť pôdy. Občasné zníženie pomôže rastu koreňov, ale nesmiete rastliny nechať trpieť suchom. Nedostatok vlahy sa prejaví vädnutím a usychaním listov. Pri kritickom nedostatku začnú z rastlín opadávať nezrelé plody a rastliny hynú.

Polievajte menej často, ale výdatne. Tento postup opäť súvisí so správnym rastom koreňovej sústavy. Pri častom, ale nedostatočnom zalievaní zostanú navlhčené len horné časti pôdy. To spôsobí, že korene rastlín sa budú prirodzene rozvíjať smerom k vode - v tomto prípade nežiadúco nahor. Keď nastane suchšie obdobie, tieto rastliny budú trpieť, pretože ich korene nebudú v prirodzene vlhkejších nižších vrstvách pôdy.
V horných vrstvách pôdy sa bude voda rýchlejšie odparovať a k vysychaniu bude dochádzať častejšie.

Polievajte neskoro večer alebo skoro ráno. Tento postup má dva dôvody - prvým je ochrana listov - tie môžu byť poškodené na prvom mieste spálením. Malé kvapky vody budú na nich pôsobiť ako šošovky, ktoré budú koncentrovať slnečné lúče a páliť nešťastné rastliny.

Listy môže poškodiť aj  pleseň, ktorej pomáha v šírení práve vlhkosť na listoch. Niektoré rastliny sú na toto ohrozenie zvlášť citlivé.

Druhým dôvodom je šetrenie vodou. Ak budete polievať v chladnom dennom čase (čiže skoro ráno alebo neskoro večer), obmedzíte vyparovanie vody vplyvom tepla a teda jej zbytočnú stratu na minimum.

Dôležité je, aby sa voda dostala tam, kde je skutočne užitočná, čiže ku koreňom rastliny. Preto je dôležité pôdu riadne navlhčiť. Nedajte sa oklamať tým, že po pár sekundách voda stojí na povrchu pôdy. Ak sa jedná o slabo priepustný typ pôdy, nebude to tým, že je pôda navlhčená nad svoju schopnosť absorbovať. Znamená to len toľko, že bola navlhčená horná vrstva pôdy. Pod ňou je napríklad v prípade ílovitých zemín pôda aj naďalej úplne suchá. Ideálne je preto pôdu poliať opakovane po niekoľkých minútach. Vyskúšajte to a uvidíte, že aj pôda, ktorá ešte pred chvíľou vyzerala ako úplne premočená, dokáže absorbovať ďalšiu vodu. Pravidlo o opakovanom zalievaní platí zvlášť na svahovitých pozemkoch, kde voda stečie po svahu nadol skôr, ako by sa stihla vsiaknuť.

Dôležité je preto myslieť na polievanie dopredu a pripraviť si pôdu. Piesková pôda má tendenciu rýchlo vyschnúť, je však takmer nemožné ju preliať do úplne mokrého stavu.
Naopak ílovitá pôda si drží vlhkosť dlhšie. Je ale náchylnejšia na premočenie.


Šetrenie vody pri polievaní


Isto ste si všimli, že väčšina rád ohľadom správneho polievania vylučuje polievanie pomocou bežných postrekovačov. Naozaj, tie sú dobré len na trávniky, pretože tam neexistuje jednoduchší spôsob polievania, ako pekne zhora, pomocou postrekovača. Ak sa to však len trocha dá, je rozumné investovať do kvapkovej závlahy. Tá splní všetky pravidlá, ktoré sme spomenuli. Prinesie vodu priamo na pôdu a ku koreňom a vďaka automatizácií je možné spustiť ju veľmi jednoducho v noci, prípadne inom príhodnom čase.

Poskladanie systému je jednoduché. Stačí zmontovať diely podobne, ako skladačku. Istý čas treba venovať nastavovaniu, aby systém nedodával  málo, ale ani príliš veľa vody. Odmenou za trochu námahy vám bude správne zaliata pôda a dobrá úroda. A isto oceníte aj ekonomický rozmer. Kvapková závlaha dokáže totiž ušetriť až ¾ nákladov na vodu.

Pokiaľ si chcete byť istí vlhkosťou pôdy, zaobstarajte si pôdny vlhkomer. Pomocou neho budete mať prehľad o tom, ako je na tom pôda vo vašej záhrade.
Dobrým pomocníkom je aj zrážkomer. S jeho pomocou dokážete ľahko zistiť, aké množstvo vlahy do záhrady spadlo. A primerane tomu dokážte veľmi presne zalievať bez zbytočného plytvania.
Nezabudnite, že prehnané zalievanie môže rastliny poškodiť rýchlejšie, ako sucho. Aj koreňové bunky potrebujú dýchať a korene zeleniny nie sú prispôsobené pobytu v pôde, ktorá je doslova mokrá.
Osvedčeným riešením, ktoré zabraňuje odparovaniu vody, je aj obyčajné mulčovanie. Pôda pod mulčom nie je vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Je podstatne chladnejšia a zachováva si vlhkosť dlhší čas.
Rastliny sú vďačné. Doprajte im dostatok vody a oni sa vám odmenia krásnou a bohatou úrodou.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY