Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
1
0

Jesenné práce v záhrade: Pripravte záhradu na zimu

Všeobecne

Jeseň charakterizujú v záhrade dve dôležité povinnosti – tou radostnejšou je zber úrody. Druhou je je príprava – a to nielen na zimu, ale aj na budúcu sezónu. A pri niektorých prácach sa jedná dokonca možno o prípravu na celé desiatky ďalších sezón. Radosť pri týchto prípravných prácach nemusí byť taká veľká ako pri zbere úrody, je však doplnená nádejou na úrody v budúcnosti.

Dôležité práce v záhrade na jeseň

Jeseň je plná dôležitých povinností, na ktoré by nemal zabudnúť žiadny správny záhradkár. Tie najdôležitejšie jesenné práce v záhrade sú: zber úrody, postrek ovocných stromov, uskladnenie ovocia a zeleniny na zimu, spracovanie úrody, jesenný strih stromov, zazimovanie ruží a ďalších citlivých rastlín, vytrhanie letničiek. výsadba cibuľovín a hľuzovín, odstránenie popadaného lístia, posledné kosenie trávnika pred zimou... Ako sa mi vidíte zoznam je naozaj dlhý. Ako sa teda správne postarať o záhradu na jeseň? Poďme pekne postupne.

Ovocie a ovocné stromy

Prípravou na zber úrody nie je len kontrola rebríka a nahryznutie jablka, aby sme zistili, či je už zrelé. Ešte pred tým, než sa pustíte do zberu akejkoľvek úrody, skontrolujte, či máme pripravený dostatočný priestor a primerané množstvo prepraviek na uskladnenie úrody ovocia a zeleniny. V prípade, že nás aj napriek príprave úroda prekvapí, vždy je možné napríklad nadbytočné množstvo ovocia premeniť na mušt či domáci cider a rôzne ďalšie domáce pochutiny. Obľúbených spôsobom spracovanie úrody je aj sušenie ovocia

zátišie s kvetmi, ovocím a šálkou v jesennej záhrade

Ovocie, ktoré chcete dlhodobo skladovať, zbierate niekoľko dní pred jeho úplným dozretím. To, ktoré chcete použiť na okamžitý konzum, zbierajte keď je plne dozreté. Nie vždy sa dá určiť, kedy táto situácia nastane, takže toto odporúčanie berte tak, ako je – ako odporúčanie, nie ako železnú zásadu. Čo by sme však ako železnú zásadu brať mali, je pravidlo, že popadané plody neodkladáme na dlhodobé skladovanie, ale čo najskôr ich skonzumujeme alebo spracujeme na ďalšie produkty – na to sú tieto plody vďaka vysokej zrelosti a obsahu cukrov zvlášť vhodné. Ak však plody padajú preto, že sú už hnilé, nespracuvávajte ich v žiadnom prípade.

Začiatkom septembra sa môžete venovať aj jahodám. Vysádzajte nové a staršie pohnojte špeciálnym hnojivom. Počas októbra môžete jahody ešte prekypriť a prihrnúť. Začiatkom tohto mesiaca môžete pripraviť miesta na neskoršie vysádzanie stromov. Mierne rozrušené steny výsadbových jám sú pre korienky prijateľnejším prostredím na zakoreňovanie ako pevné čerstvo vykopané steny. Počas októbra môžete do pripravených jám vysádzať nakúpené stromčeky. Ak nemáme záhradu riadne oplotenú, pripravte okolo kmeňov všetkých mladých stromov pletivo, aby sme zabránili obhrýzaniu zverou.

Ešte pred príchodom mrazov môžeme natrieť stromy vápenným mliekom, aby sme zabránili praskaniu počas mrazov a predčasnému rašeniu na jar. Nezabudnite takttiež na jesenné postreky ovocných stromov, ktoré ich ochránia pred premnožením škodcov počas nasledujúcej sezóny. Ošetrenie stromov pred zimou je základom pre dobrú úrodu na budúci rok.

jablká a listy na jeseň

Okrasná záhrada

Ak máte radi muškáty, skúste si začiatkom septembra zo starých rastlín vytvoriť odrezky. Stačí rukou odlomiť list, očistiť ho od prípadných púčikov, namočiť do stimulátora rastu a zasadiť do substrátu (napríklad rašelinového). U anglických muškátov môžeme nožom odrezať asi 10 centimetrov dlhé odrezky z vrcholkov mladých stoniek. Tie nesmú byť mäkké, ale ani zdrevnatené a mali by na nich byť aspoň tri listové uzly. Tieto väčšie odrezky rovnako namočte do stimulátora a zasaďte. Po mesiaci zakoreňovania vo vlhkom substráte na tienistom mieste by rastlinky mali byť pripravené na výsadbu v novej jarnej sezóne.

V okrasnej záhrade ešte na chvíľu zostaneme. Začiatok jesene je totiž ideálne obdobie na nákup a výsadbu cibuľovín a hľuznatých rastlín. Ako prvé sa snažte zohnať a zasadiť narcisy. Tie by sa mali sadiť už na prelome augusta a septembra. Snežienky a ďalšie cibuľoviny môžete vysadiť aj neskôr. Každý druh by sme však mali vysádzať v skupinkách a vyberať pre ne slnečné miesta. V októbri môžete ešte stále vysádzať cibuľky krókusov, ale aj tulipány a hyacinty. Naopak, hľuzy georgín vyberte ešte pred príchodom mrazov.

Kríčkové ruže prihrňte pôdou, aby ste zabránili zamrznutiu. Môžete ich aj zostrihať približne na ⅔ pôvodnej dĺžky. Stromčekovým ružiam obaľte korunu hrubým papierom. Trvalky, ktoré už odkvitli a ich stonky uschli, môžete skrátiť o 10 až 15 centimetrov. K príprave na zimu u citlivejších druhov trvaliek patrí aj prihrnutie zeminou. Samozrejmosťou je čistenie záhonov od buriny čo odstránite na jeseň, to sa nerozrastie na jar. Okrem buriny odstraňte aj vyschnuté letničky. Opäť si ušetríte prácu v jarnej sezóne.

Okrasné dreviny

Jeseň s príjemným počasím babieho leta a občasným dažďom je ideálny čas aj na vysádzanie vždyzelených listnatých aj ihličnatých drevín. Vďaka priaznivému počasiu sa im do zimy isto podarí zakoreniť a na jar už budú len pokračovať v raste. Pri výsadbe dávate pozor najmä na predpokladané rozmery drevín v čase dospelosti.

Vždyzelené rastliny vysádzajte s kompletným koreňovým balom, pričom sadenicu môžete trochu “utopiť”, zhora presypať substrátom a zasypať mulčom. Kvalitná zálievka, ktorá pomôže prepojeniu koreňového balu a okolitej pôdy je samozrejmosťou. Vysádzať môžete až kým teploty nezačnú klesať pod 5 stupňov Celzia. Počítajte s tým, že na zakorenenie budú rastliny potrebovať aspoň dva týždne, takže vysádzanie tesne pred nástupom snehu a mrazov nie je dobrý nápad.

 

banner fúrik

Trávnik

Jeseň nie je iba ideálnym obdobím na vysádzanie nových rastlín, ale aj na opravy trávnika. Práve pre vyššie spomenuté priaznivé počasie môžete nasiať späť trávnik všade tam, kde počas leta z akéhokoľvek dôvodu zmizol. Holé miesta jednoducho skypríte, v prípade potreby doplnňte zeminu a zasejte trávové semeno. Obsiate miesta je potrebné udržiavať vlhké preto ich v prípade dlhého babieho leta bez dažďa polievame. Do zimy bude trávnik isto vo vynikajúcej kondícii. Koncom jesene zároveň prichádza ten správny čas aj na posledné kosenie trávnika pred zimou

Zeleninová záhrada

Okrem zberu poslednej hlúbovej a koreňovej zeleniny by ste nemali zabudnúť ani na výsadbu. Napríklad sa oplatí pripraviť si záhon na pestovanie cesnaku odporúčaným postupom je porýľovanie a odležanie počas troch týždňov pred výsadbou. Na uvoľnené riadky po zelenine môžete vysádzať nielen zeleninu, ktorá prečká zimu. Ak si vyberiete vhodnú odrodu, môžeme na začiatku septembra vysiať ešte šalát, ktorý bude vítaným spestrením stola v neskorej jeseni.

Rôznych jesenných prác v záhrade je skutočne neúrekom. No za správnu starostlivosť sa nám záhrada nadchádzajúcu sezónu opät odmení pestro zakvitnutými kvetinami a bohato rodiacimi úžitkovými rastlinami.

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY