Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
4
0

Ako pripraviť jablkový cider + recept

Všeobecne

Pivo alebo víno? Ani jedno. V niečom sa podobá na víno, v niečom na pivo, ale jablkový cider je osobitná kategória. A pripraviť si ho môžete aj sami doma. Vyskúšajte nášho sprievodcu ako si vyrobiť cider, s ktorým vám jeho príprava pôjde ľavou zadnou.

Čo je to jablkový cider?

Jablkový cider predstavuje nápoj s nízkym obsahom alkoholu. Pripravuje sa fermentáciou z jablkovej šťavy. Proces jeho výroby je podobný príprave vína. Výsledný nápoj obsahuje od 2 do 8 % alkoholu.

Lahodný cider chutí skvele vychladený, ale možno z neho pripraviť aj horúci nápoj ochutený klinčekom a škoricou.

Recept na domáci jablkový cider

Každý výrobca cideru má svoj unikátny recept, ktorý si dobre stráži. Každý cider preto môže chutiť trochu inak. Základný recept a postup ako sa robí cider sú však totožné. Budete potrebovať zrelé šťavnaté jablká a vínne kvasnice

Zároveň vám odporúčame zaobstarať si aj nevyhnutné domáce pomôcky ako je lis na ovocie, demižón a fľaše na uskladnenie hotového cideru.

Ako sa robí cider

Základom prípravy jablkového cideru je trpezlivosť. Jednotlivé kroky prípravy si vyžadujú dostatočný čas a nie je možné ich urýchliť bez toho, aby váš výsledný cider neutrpel na kvalite. Postupnosť jednotlivých krokov je však jednoduchá a pripraviť si jablkový cider podľa tohto receptu zvládne aj začiatočník.

1. Zber jabĺk

Podobne, ako príprava jablkového muštu, aj postup výroby cideru začína zberom jabĺk. Vyberajte zrelé, šťavnaté plody. Použiť môžete aj jablká, ktorá samé padli pod strom. So zberom plodov vysoko na strome vám pomôže oberač na jablká.

Pozbierané jablká poukladajte do debničky, aby ste ich mohli ľahko preniesť na potrebné miesto. Uskladnené v prepravke môžu na vás bez obáv počkať aj do nasledujúceho dňa.

2. Lisovanie

Ďalším krokom je lisovanie jabĺk. No ešte predtým ich je potrebné očistiť a najlepšie aj pomlieť na mlynčeku na ovocie. Lisovanie bude následne omnoho jednoduchšie a šťava čistejšia.

 

lis s jablkovou šťavou

3. Fermentácia

Fermentácia je proces, ktorý premení jablkový mušt na alkoholický cider. Postarajú sa o to kvasinky z vínnych kvasníc, ktoré je potrebné pridať do vylisovanej jablkovej šťavy. Takto pripravenú zmes prelejte do demižónu a nechajte odpočívať. 

Demižón skladujte na chladnom tmavom mieste. Ideálna bude pivnica s teplotou vzduchu okolo 10 až 15 stupňov. Celý proces fermentácie trvá niekoľko týždňov, približne jeden mesiac. 

Po prvých dvoch týždňoch kvasenia mušt stočte do čistého demižóna (zbavíte ho tak usadenín a nečistôt) a nechajte ho opäť kvasiť ďalšie 2 týždne

4. Zrenie

Po kvasení nastáva priestor na zrenie. Vykvasený mušt môžete pred zrením opäť stočiť (ak sa v ňom nachádzajú ešte usadeniny a nečistoty) a následne ho nechajte odpočívať v zapečatenom demižóne na tmavom mieste približne 3 mesiace. 

5. Miešanie

Tento krok je možné pri výrobe cideru preskočiť. Ak však radi experimentujete a túžite po skutočne originálnom domácom cidery, odporúčame vám vyskúšať si jeho miešanie. Zmiešať môžete 2 cidery s rôznou kyslosťou, pridať cukor, čerstvú jablkovú šťavu či šťavu z iného ovocia. 

Takýmto experimentovaním si môžete vytvoriť vlastný recept na cider, ktorý bude váš originál

 

jablká a jablkový cider vo fˇľašiach

6. Filtrovanie

Podobne ako víno, aj cider sa pred uzatvorením do fliaš dvakrát filtruje cez membránu s mikroskopickými otvormi. Pri prvej filtrácií sú odstránené všetky zvyšky kvasiniek a kalov. Druhá filtrácia sa postará o vyčistenie cideru od nežiaducich baktérií.

7. Uskladnenie

Blahoželáme. Váš prvý domáci cider je hotový. Už len stačí uskladniť ho do fliaš a skladovať v obdobných podmienkach ako víno. Na rozdiel od vína, však cider nie je vhodný na archiváciu. Spotrebovať ho je preto vhodné do pár mesiacov od jeho prípravy. Ale vďaka jeho lahodnej chuti a všestrannému servírovaniu to určite nebude problém :).

 
Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY