Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
23
0

Ako pestovať chren

Všeobecne

Niektorí si pamätáme časy, keď bol chren považovaný za burinu. Rástol takmer všade a bol zadarmo. A tak sa k nemu aj pristupovalo. Dal sa síce nájsť aj na záhrade, ale gazdinky-pestovateľky ho skôr likvidovali, pretože skutočne “rástol ako burina”. Musel sa potom pred sviatkami hľadať kade-tade po medziach, aby bolo čím ochutiť šunku či údené.

Čo je chren

 

Chren patrí do čeľade kapustovité. Napriek tomu, že väčšina zeleniny z tejto čeľade sa považuje za listovú zeleninu (kapusta, brokolica), chren je koreňová zelenina. Ale aj tak dokážu jeho listy vyrásť do metrových rozmerov. Škoda, že ich nevieme zužitkovať.
Koreň môže vyrásť do dĺžky pol metra a o ten nám v záhradke aj v kuchyni ide.
 

Ako chren získať

 

Dobrodružnejšie povahy s chuťou na vychádzky môžu chren hľadať po chotári. Bude to lacné - vlastne zdarma. Ale či sa podarí nejaký nájsť, to je otázka.

Najjednoduchšie je kúpiť si mladý chren v dobre zásobenom hobbymarkete alebo záhradníctve. Nestojí to viac, ako pár eur. Rada pre profesionálnych šetričov však znie - kúpte si v supermarkete koreň chrenu. Stojí tretinu ceny sadenice a môžete ho rozkrájať na menšie kúsky, ktoré zasadíte. Nemusíte potom mať doma chrenovú plantáž. Mladé sadenice môžete rozdať.

 

Príprava koreňa

 

Ak si zo supermarketu prinesiete zdravý koreň chrenu, dlhý aspoň 20 centimetrov, spokojne ho rozrežte. Či už po dĺžke, alebo na štyri päťcentimetrové kúsky.
Tie nechajte obschnúť. Hneď ako sú rany zaschnuté, môžete kúsky koreňa vložiť do igelitového vrecka a trochu navlhčiť. Bude trvať asi tri dni, kým sa na koreňoch objavia klíčky. Po týždni už budú mať korene dostatočné korienky, aby ste ich mohli vysadiť do záhrady.


Sadenie chrenu

 

Chrenu najlepšie vyhovuje výsadba počas skorej jari, alebo na jeseň. Je to však burina - takže sadiť môžete celý rok.
Keďže chren je koreňová zelenina a tvorba chutného a veľkého koreňa chvíľu trvá, počítajte s istým omeškaním úrody. Ak chren zasadíte skoro na jar, na jeseň môžete vykopávať prvú úrodu. Ak ho nasadíte v lete, počkajte so zberom radšej až do nasledujúcej jesene. A ak ho nasadíte na jeseň, platí to isté - počkáte si na úrodu do jesene.

Chren nie je náročný na pôdu, ale mokrá pôda mu nerobí dobre. Rovnako tak nemá rád neprepracovanú ílovitú pôdu. Chren je koreňová zelenina a koreň v tvrdej pôde nerastie dobre. Ak máte takú pôdu na záhrade, miesto pre chren upravte pridaním piesku a kompostu.

Chren má vlastnosti buriny, takže ak nedáte pozor, rýchlo sa rozrastie. Stačí, že v pôde zostane po vybratí hlavného koreňa niekoľko bočných. Je preto dobré držať ho niekde v rohu záhrady (pozor, aby neprerástol k susedom). Ak si chcete byť istí, že chren nikam neporastie, zakopte v záhrade do zeme veľký plastový kvetináč, pripadne viacero kvetináčov.
Hlboký by mal byť aspoň 40 centimetrov, aby koreň chrenu mal kam rásť.
Miesto ale nesmie byť v tieni. Priame slnko alebo polotieň sú určite vhodnejšie.

Korene rozsádzajte aspoň 30 centimetrov od seba, aby mali rastliny dostatok miesta a navzájom si nekonkurovali. Chren rastie a rozrastá sa celé roky. Malá počiatočná investícia sa teda bohato oplatí.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY