Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
26
0

Jesenné postreky ovocných stromov: Ochráňte stromy pred chorobami

Všeobecne

Po opadaní lístia môžeme aplikovať jesenné postreky proti chrastavitosti, kučeravosti či monilióze. Všetky sú to preventívne postreky na ovocné stromy a snažíme sa nimi najmä znížiť pravdepodobnosť výskytu chorôb v nasledujúcej sezóne.

Prečo striekať stromy
Pôvodcovia chorôb prezimujú tým najjednoduchším spôsobom
na kôre stromov a v budúcom roku infikujú rozvíjajúce sa listy, kvety a plody. Jesenný postrek sa postará o ich zahubenie, a tak nebudú mať šancu prežiť do ďalšej sezóny. Okrem vyššie spomínaných chorôb jesenný postrek znižuje výskyt vlnačky krvavej (voška, ktorá napáda jablone a môže mať až 10 pokolení ročne) a aj ďalších druhov vošiek.

domček vo vidieckej záhrade

Kedy a ako postrekovať ovocné stromy

Pozor si treba dať na počasie. Postrekovanie v daždi či tesne pred ním nie je dobrý nápad postreky by sa úplne či čiastočne zmyli a efektivita vašej práce by zbytočne klesla. Okrem počasia musíte pri postrekoch sledovať aj vlastnú bezpečnosť. Samozrejmosťou je používanie ochranných pracovných prostriedkov okuliare, gumené rukavice, ochranný oblek a respirátor by mali byť samozrejmosťou rovnako ako gumené čižmy. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na vhodný postrekovač. Postreky sú totiž skutočne účinné, čo na druhej strane znamená, že môžu byť zdraviu nebezpečné. A navyše niektoré majú charakteristický zápach, ktorý by sa z kože dostal len veľmi namáhavo.

Vašou úlohou nie je “len to tak nejako nastriekať”, ale zabezpečiť, aby sa postrek dostal podľa možnosti do každého póru kôry stromu. Keby to bolo možné, ideálne by bolo stromy do postreku namočiť. Ale keďže to možné nie je, musíme stromy aspoň postriekať najlepšie, ako sa dá.

Druhy jesenných postrekov na ovocné stromy

A čím konkrétne postrekovať? Používajú sa sírne a meďnaté prípravky, ktoré sú účinné proti hubám ale aj ďalším škodcom.

Môžeme si vybrať napríklad z týchto:

Kuprikol 50 – Oxychlorid meďnatý (CuCl2 . 3Cu(OH)2 )

Sulka – K – 3 % koncentrát síry, N + 14 % K2O + 2 % CaO + 19 % S

Cuproxat SC – tribázický síran meďnatý

Kumulus WG – síra

Proti kučeravosti môžeme použiť aj ekologickejší sírny postrek Thiovit Jet. Je to ekologický fungicíd, ktorý funguje nielen proti kučeravosti, ale aj iným hubovým ochoreniam. Postrek samotný pomáha, ale dôležité sú aj ďalšie spôsoby ochrany stromov. Napríklad obyčajné odstránenie odumretých listov a hnilých či mumifikovaných plodov. Okrem jesenných postrekov môžete koncom novembra natrieť vápenným roztokom kmene a hrubé konáre najmä citlivým druhom stromov marhuliam, broskyniam a orechom.

Jesenná starostlivosť o ovocné stromy je základ pre štedrú úrodu na budúci rok. Nezabudnite sa preto potom, ako ste tohtoročnú úrodu uskladnili postarať o zdravie a výživu všetkých stromov v záhrade.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY