Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
101
0

Ako chrániť uhorky pred plesňou

Všeobecne

pestovanie uhoriek

Sezóna uhoriek znamená leto. Plody s vysokým obsahom vody, typickou arómou a vynikajúcou chuťou sú symbolom začínajúciceho času horúčav a oddychu. Dajú sa jesť surové, dajú sa jesť v šaláte samotné, dajú sa jesť v šaláte s inou zeleninou… A nakladané v sladkokyslom náleve alebo “kvašáky” sú zasa vítanou prílohou či zložkou ešte ďalších šalátov počas celého roka.

V posledných desaťročiach však decimuje naše drahé uhorky mor, teda vlastne pleseň.

Ďalšie nepríjemnosti, ako napr. vädnutie, čerň, vošky, molice, roztoče a strapky - to sú už len také podružné problémy - aj keď nepríjemné, v decimovaní uhoriek sa plesni nemôžu rovnať.

Čo nerobiť?

Zabudnite na babské recepty. Ak vám niekto tvrdí, že likviduje pleseň roztokom sódy bikarbóny, stal sa len obeťou viac ako sto rokov starého hoaxu. Tak dlho sa totiž traduje povedačka, že sóda dokáže liečiť rakovinu. A tento hoax sa skrížil s iným, ktorý pre zmenu tvrdí, že rakovina je pleseň. A keď sa k tomu priráta obsah kuchyne a lekárničky v tej dobe… Liečenie sódou bikárbónou bolo na svete. Ak sa niekto dušuje, že na jeho uhorkách to funguje? Prečo nie, ak pestuje odolné odrody. :-)

Keby bola pravda len desatina z toho, čo sa už popísalo o zdravotných účinkoch sódy bikarbóny, boli by sme všetci zdraví ako rybičky. Ale nie sme, takže chyba bude niekde inde a liečenie plesní sódou nechajme tak....

uhorky

Čo robiť?

Zdravý rozum, veda a skúsenosti si (napriek skepticizmnu posledných rokov) zatiaľ vždy poradili sa nepriaznivými podmienkami. Stačí sa pozrieť, ako vyzerala ľubovoľná slovenská dedina pred sto rokmi a ako vyzerá dnes.

Podobne sa to deje aj v oblasti pestovania uhoriek. Po vzostupe plesní prichádza obdobie reakcie.

Brániť proti plesni sa môžeme viacerými spôsobmi:

Vysádzame odolnejšie odrody

Aurea F1, Karolina F1, Viktorie F1(šalátová), Regina F1, Viola F1 sú dostatočne odolné voči plesni aj ďalším chorobám. Odrody vyberáme aj podľa toho, aké je podnebie v konkrétnej pestovateľskej oblasti. Napr. Viola je stavaná aj do chladnejších oblastí, Karolina skôr do teplých (aj keď znesie aj ochladenie).

uroda uhorky

Vysádzame skôr

Predpestujeme si priesady, prípadne pomáhame rastu naklíčovaním či zakrývaním vysiatych semien. Urobíme skrátka všetko, aby sme zbierali uhorky čo najskôr. Presunieme uhorkovú sezónu z prázdnin pred ne. Môže sa nám podariť posun o dva týždne. V praxi to znamená, že keď sa na rastlinách predsa rozmnoží pleseň, máme už svoje uhorky dávno v sladkokyslom náleve.

Chránime uhorky pred vlhkosťou

Samozrejme, aj uhorky potrebujú vodu. Vždy sa však snažíme držať ich listy v suchu. Polievanie na listy je síce veľmi efektné a kvapky na listoch budia dojem dobre poliatej záhrady, ale rastlinám škodia. Jednak tým, že kvapôčky sú malé šošovky, ktoré pri slnečnom počasí pália rastlinu, jednak tým, že vlhkosť je presne to, čo pleseň na listoch potrebuje pre svoje množenie.
Upokojíme teda svoju túžbu po vytváraní dúhy a rastliny polievame radšej ku koreňom. Toto pravidlo platí ešte viac v skleníku a fóliovníku Tam by sme mali rastlinám umožniť vetranie aj v chladnom počasí - práve preto, aby vlhkosť z listov obschla čo najskôr.

A ak je možnosť a chuť, skúsme pestovať uhorky vertikálne - na sieti.

pleseň na uhorkách

Postrekujeme

Proti plesniam sa používajú fungicídne prípravky, napríklad Kuprikol 50. Jeho účinnou látkou je oxichlorid medi. Na 10 litrov vody je odporúčaná dávka 35-40g práškového prípravku. Postrek sa aplikuje preventívne od začiatku júna, najmä ak je počasie daždivé. Postrek je preventívny, takže sa opakuje každých 5 až 10 dní.

Ochranná čakacia doba je 3 dni pri nakladačkách a 7 dní pri šalátových uhorkách.

Ak sa predsa len objaví pleseň vo forme žltých škvŕn, ohraničených žilkami, ktoré stále ďalej schnú, až z listov vypadávajú suché kusy, je treba pritvrdiť a použiť systémové prípravky, ako napríklad Previcur Energy alebo Infinito SC. Ich čakacia doba je tiež trojdňová.

Oba systémové prípravky sú neškodné pre včely.

Pri zarábaní nie je potrebné zarábať celý objem 10 litrov naraz. Elegantnejšie riešenie je rozpočítať si postrek na menšie dávky - napr. 2 litre a používať menšie rozprašovače. Toto riešenie sa hodí najmä do menších záhrad a skleníkov.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY