Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
4
0

Ako založiť vyvýšený záhon (návod)

Všeobecne

Vyvýšené záhony patria medzi jeden zo základných častí modernej zeleninovej záhrady. Pestovanie zeleniny v takomto záhone je jednoduché. O niečo zložitejšie je jeho založenie. Ale ani to nie je žiadna veda. Dnes vám poradíme ako si urobiť vyvýšený záhon a čím ho naplniť, aby vám tento spôsob pestovania išiel od ruky.

Ako urobiť vyvýšený záhon

Vysoký záhon vybudujete veľmi jednoducho. Stačí využiť doma dostupné materiály. Steny môžu byť pevné - vyrobené z tehlového muriva, plechové, alebo drevené. Rozmery sú variabilné. Dbajte však na to, aby ste sa pri práci nemuseli zohýbať ani príliš načahovať. Pohodlie práce v záhrade je totiž jedným z dôvodov, prečo vôbec vysoký záhon vyrobiť. Výška by teda mala dosahovať 60-90 centimetrov, šírka 130 až 150 centimetrov. Dĺžka nie je pevne stanovená, teoreticky môže byť nekonečná, ale kto už má takú dlhú záhradu...

Založenie vyvýšeného záhonu začnite výkopom - odstráňte hornú vrstvu zeminy do hĺbky 30 až 50 centimetrov. Pôdu na dne môžete prerýľovať, aby sa zaistilo prepojenie podkladu s prvou vrstvou záhonu. Dôležité je ale aj dbať na to, čo pod vyvýšený záhon umiestnite. Ešte pred ukladaním tejto vrstvy preto nezabudnime založiť na dno aj steny výkopu pletivo s okami aspoň 1x1 centimeter. Zabránite tým obsadeniu spodného podlažia záhonu hlodavcami, najmä hryzcom. Keď sa už dostane do záhonu, bude ho veľmi ťažko dostať von. Až následne vybudujete steny a naukladajte jednotlivé vrstvy záhonu. 

Ak si netrúfate na tvorbu vyvýšeného záhonu svojpomocne, môžete si vybrať niektorý z drevených vyvýšených záhonov v našej ponuke.

listy cvikle pestované v záhone

Čím naplniť vyvýšený záhon

Najnižšiu vrstvu vytvorte z vyslovene hrubého odpadu - môžete využiť suché stredne hrubé konáre stromov či kukuričné stonky. Ich postupný rozklad bude dopĺňať do záhonu nielen výživné látky, ale aj teplo. Túto vrstvu prekryte kusmi zeminy s trávou, ktorú obráťte koreňmi nahor. Vrstvu dobre zadupte. V ďalšej vrstve nasypte všetok možný hrubší záhradný odpad - trávu, seno, lístie, slamu, nevyzretý kompost aj vyzretý hnoj či kusy kartónu. Vrstvu sa snažte čo najviac udupať a dobre jú zalejte. Ušetríte si tak neskoršiu námahu, keď by sa nám záhon začal prepadávať. Ako predposlednú vrstvu využijeme hrubý, ale vyzretý kompost a do poslednej zeminu a vyzretý kompost v pomere 1:1. Posledné dve vrstvy jemného materiálu by mali dosahovať hrúbku aspoň 30 centimetrov, pričom hrubšia vrstva, samozrejme, nie je na škodu.

vyvýšený záhon s farebným šalátom

Čo pestovať vo vyvýšenom záhone

Vďaka vysokému záhonu môžete využiť na pestovanie zeleniny aj pozemok, ktorý je vzhľadom na nekvalitu pôdy či prudký svah nevhodný na konvenčné pestovanie priamo v pôde. Zároveň môžete likvidovať a recyklovať takmer všetok biologický odpad, ktorý vyprodukuje domácnosť. Vysoký záhon je vhodný aj pre starších či zdravotne znevýhodnených záhradkárov. Nie je totiž potrebné zohýbanie sa či kľačanie.

Pozor si však treba dať v prípade, že záhon polievate krhlou. Dvíhať ju dovysoka isto nebude príjemné. Vysoký záhon vydrží pri dobrej príprave ako zdroj výživy pre zeleninu štyri až šesť rokov. Potom je potrebné obnoviť ho. V prvých dvoch troch rokoch môžeme na záhone pestovať zeleninu náročnejšiu na živiny (hlúboviny, paprika, paradajky, melóny, zeler, uhorky, tekvica) v ďalších rokoch už len menej náročné plodiny (koreňová zelenina, cibuľa, cesnak). Predtým, ako rastliny vysadíte do vyvýšeného záhonu, odporúčame vám ich doma predpestovať ako priesady.

vyvýšený záhon s rôznymi druhmi zeleniny s nápisom my garden

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY