Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

Moderné trendy v záhrade

Všeobecne

Zmenšovanie

 

Naše záhrady už nie sú také veľké ako bývali. Začínajú sa v nich diať nevídané veci - stavať novostavby rodinných domov alebo aspoň bazény, terasy či ďalšie stavby, ktoré prispievajú k oddychovej funkcii záhrady.

A tak sa v záujme úspory miesta namiesto rozľahlých starých stromov preferujú slabšie rastúce podpníky.

Ako záhrada stráca svoju prvotnú funkciu - totiž uživiť svojho vlastníka, zmenšujú sa aj záhony. Polkilometrová roľa zemiakov sa už dnes asi nenájde. Rovnako ako sa stratili päťdesiatmetrové fóliovníky. Je to však logický vývoj. Pestovanie vo veľkom zostáva v rukách profesionálov. My ostatní si v prípade potreby kúpime zásoby od nich.

Heslom je: Menej ťažkej práce a viac zábavy v záhrade. Či už pri pestovaní, alebo bez neho.

 

Vertikalita

 

Je ďalším trendom v dnešnej záhrade a úzko súvisí s trendom zmenšovania. Skúsení záhradníci už roky pestujú jablká a hrušky na záhone s takou malou rozlohou, že pred niekoľkými desaťročiami by tam nebolo možné dopestovať ani paradajky. Riešením je palmetový tvar stromu a ovocná stena. Stačí obyčajná kari-rohož, niekoľko háčikov, nožnice na zastrihovanie a ovocie dopestujete aj pri plote na skutočne minimálnej ploche. Okrem toho vytvoríte optickú zástenu či oživíte fádny betónový múr.
Podobne, čiže na stene sa dajú pestovať aj ďalšie druhy drobného ovocia (jahody), byliniek a zeleniny. Stačí zoskrutkovať niekoľko dosiek, pridať pomocou držiakov truhlíky a vybrať si tie správne (najlepšie visiace) rastliny a ste trendy.

Vertikalita sa objavuje aj v stále väčšej popularite vyvýšených záhonov. Ale o tých píšeme na inom mieste. Ostatne, trend oživovania stien rastlinami sa netýka len úžitkovej záhrady a exteriéru. Trendové je vytváranie živých rastlinných stien. Stačí len vybrať vhodné izbové kvety so zaujímavými listami a s pomocou váz či črepníkov nimi vyplniť fádnu bielu stenu.

 

Technika

 

Na všetko je dnes už samostatná pracovná pomôcka, alebo aspoň “appka” v telefóne. Trend sa nedá zastaviť. Niekedy je to otrava, niekedy užitočná záležitosť.

Začať sa dá drobnými krokmi, napríklad samozavlažovacími kvetináčmi. Tie sa postarajú o pravidelnejší prísun nevyhnutnej vlahy.
Niekedy je však problém opačný. Veď väčšinovou príčinou úhynu izbových rastlín je prílišné zalievanie. A pritom stačí, ak by menej skúsený pestovateľ použil tester vlhkosti. Okrem vlhkosti by sa dozvedel aj pH pôdy a intenzitu slnečného žiarenia. Jeho nedostatok je napríklad druhou najčastejšou príčinou úhynu izbových rastlín. A stačilo by nainštalovať si do mobilu aplikáciu, ktorá dokáže zmerať intenzitu slnečného žiarenia v danom mieste.

Cez mobilný telefón či tablet je dnes možné nielen naplánovať si záhradu, navrhnúť a objednať dodávku zavlažovania, ale v prípade potreby samotnú závlahu aj spustiť - trebárs z opačného konca zemegule.

Vyššou úrovňou techniky sú potom špeciálne druhy osvetlenia, niekedy dodávané aj so stojanmi. Poskytujú dostatok svetla najmä rastúcim rastlinkám. Pestovanie na parapete skrátka už nie je nevyhnutnosťou.


 

Trvalá udržateľnosť

 

Znie to síce ako eko-nezmysel, ale pred sto rokmi sa veci nerobili inak. Všetci boli viac-menej úplne závislí na miestnych potravinách a tak isto boli pri pestovaní odkázaní na miestne zdroje hnojív. Takže v istom zmysle nič nové pod slnkom. Predsa sa však dôraz na kompostovanie stáva témou práve teraz, keď sme na základe “žiadnej” zimy možno po prvý krát pocítili, že klimatická zmena sa netýka len akýchsi meteorologických štatistík, prípadne Austrálčanov.

Iste, položíte si otázku, či pridávanie kávovej usadeniny do kompostu až tak pomôže planéte. Možno nie, ale ak zmeníme svoj postoj a vlastnými rukami sa rozhodnete urobiť kvetinovú stenu napríklad z použitej palety, namiesto toho, aby ste kúpili nové rezivo, zachránite možno jeden strom.


 

Nízkoúdržbovosť

 

A ak si budete vyberať na pestovanie rastliny, ktoré si nevyžadujú až také množstvo energie v podobe práce, ale aj paliva, hnojív, postrekov a zalievanie, uľahčíte významne život nie len planéte, ale aj sebe. Určite pri uvažovaní o novej záhrade zadajte do vyhľadávača aj heslo “nízkoúdržbová záhrada”.

Napríklad ihličnany je možné kúpiť v desiatkach druhov a stovkách farebných a výškových kombinácií. Nevyžadujú takmer žiadnu opateru, prežijú leto aj zimu.
Rovnako sa dá vyberať s množstva okrasných krov a stromov, ktoré budú vyžadovať len minimálnu údržbu v podobe občasného odstránenia poškodených konárov.

V jednom i druhom prípade si treba dať pozor len na správne rozmiestneníe vzhľadom na výšku a šírku v dospelosti.

Pri dôkladnom výbere je možné nájsť dostatok trvaliek, ktoré vydržia bez akejkoľvek cudzej pomoci celé roky. A dokonca aj medzi letničkami sú druhy, ktoré sa v dostatočnej miere dokážu vysemeniť tak, aby počas budúceho roka kvitli zas a znova.

Veď prečo nevyužiť vo svoj prospech stromy a kry, ktoré rastú aj keď sa o ne vôbec nestaráte? A nebojte sa, záhrada určite nebude vyzerať lacno a už vôbec nie zanedbane.

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY