Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
14
0

Ako zabrániť porážke marhúľ

Všeobecne

Každému pestovateľovi marhúľ sa už isto stalo, že jeho marhuľu “porazilo”. Tento ľudový názov popisuje stav, keď marhule (ale aj višne či čerešne) počas kvitnutia akoby náhle uschnú. A tento prechod z plného kvitnutia do úplného uschnutia kvetov je prudký. Zvyčajne nastane “z večera na ráno” a vyvoláva naozaj dojem úderu blesku, alebo porážky. Prípadne náhleho nočného omrznutia, či spálenia mrazom. Aj preto sa toto ochorenie niekedy nazýva “spála”.
V prípade, že teplota určite neklesla pod bod mrazu, ale v noci bolo zamračené, relatívne teplo, prípadne ešte pršalo, je dôvodom jedine monilióza. 

Jedná sa o výnimočne nákazlivé a rýchlo sa šíriace hubové ochorenie. Spôsobuje ho miniatúrna huba Monilia laxa. Tá preniká do stromu cez rozkvitnuté kvety a spôsobuje ich úhyn a úhyn obrastu v ich okolí. Prejaví sa počas veľmi krátkeho času - a zvyčajne končí pre strom fatálne. 

Ako proti tejto hube bojovať?

 Odumierajúce konce konárikov a opadávajúce kvety a zvädnuté listy sú typické prejavy moniliózy.
 

 

Nepriama - mechanická ochrana

 

V prvom rade je potrebná dôkladná hygiena pestovania. Znamená to, že odstránime každý hnilý plod na strome, hneď ako sa objaví. Tak isto odstránime každý jeden mumifikovaný plod aj s kusom konárika, z ktorého vyrastá. V mumifikovaných plodoch totiž huba prekonáva zimu. Odstránené plody a konáriky bez milosti spálime. Je to jednoduchá mechanická ochrana, bohužiaľ, dnes je už často neúčinná. Stačí totiž, že niektorý zo susedov-záhradkárov zanedbá tieto opatrenia či už z nepozornosti, nevedomosti, alebo pre vysoký vek a pri veternom počasí sa spóry huby rozletia do širokého okolia.


 

Priama - chemická ochrana
 

Huba sa šíri po napadnutom strome najmä v sychravom daždivom počasí. Ideálna vlhkosť pre jej šírenie je 85%. Preto, ak predpoveď počasia hlási na obdobie kvitnutia (a najmä jeho záveru) dážď, hmlu a slotu, musíme chrániť stromy marhúľ aj chemicky. Teda zabojovať proti hube postrekom.
Tu si dovolíme krátku odbočku a upozorníme, že už pri výbere odrody a podpníka marhule je výhodnejšie vyberať nižšie stromy. Pomôže to pri likvidovaní mumifikovaných plodov, ale najmä pri postreku. Rovnako dôležitý je správny rez s vytváraním svetlej koruny.

Ale späť k postrekom. Vykonávame dva. Prvý postrek pri začiatku kvitnutia, druhý pri jeho konci. Samozrejme, používame len povolené prípravky, pričom sa odporúča na každý použiť inú účinnú látku. Použiť môžeme Baycor 25 WP, Horizon 250 EW, Lynx, Ornament 250 EW, Signum, či Sporgon 50 WP.

Tretí postrek môžeme vykonať pred zberom ovocia, aby sme plody chránili pred moniliovou hnilobou. V tomto prípade použijeme dva týždne pred zberom napríklad postrek Rovnal.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY