Práve teraz ZĽAVA 10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
1
0

Kosačky - ako si vybrať

Nebudeme odporúčať konkrétny model, ani spolu neabsolvujeme test všetkých záhradných kosačiek, ktoré trh momentálne ponúka.

Z uvažovania vynecháme aj všetky typy, ktoré sú určené na hospodárske využitie lúk, čiže lištové a bubnové kosačky, ako aj kosačky určené na špeciálne použitie, napríklad vretenové kosačky na futbalové trávniky.

Benzínová kosačka

Veľkosť pozemku

 

Je kľúčovým faktorom pre výber kosačky. Malou kosačkou síce pokosíte aj letisko, ale kým skončíte, na začiatku už bude tráva opäť v pôvodnej výške.

Preto sa odporúčajú tieto šírky záberov:

 

Záber         Plocha

do 32 cm     do 200 m2

do 40 cm     do 350 m2

40 – 45 cm     do 500 m2

45 – 53 cm     do 1 000 m2

záber 53 cm    do 1 000 m2

 

Rovnako je potrebné zvážiť tvary trávnika. Pokiaľ kosíme len pravidelnú plochu, je vo výhode kosačka so širším záberom. Akonáhle budeme zachádzať do rôznych “zátok” trávnika v kvetinovom záhone, môže sa situácia obrátiť a lepšie služby nám preukáže menšia a tým pádom aj obratnejšia kosačka.

Veľkosť pozemku určuje aj to, či si kúpiť kosačku s pojazdom alebo bez. Do 200 štvorcových metrov stačí aj najjednoduchšia kosačka bez pojazdu, nad túto hodnotu sa už oplatí investovať do kosačky s pojazdom. Rovnako je lepšie kúpiť si kosačku s pojazdom, ak je pozemok alebo jeho časť umiestnená vo svahu.

Nad tisíc metrov štvorcových je už lepším výberom záhradná traktorová kosačka.

Pokiaľ máme v záhrade veľa ťažko dostupných miest, priestorov popri plote, okolo veľkých kameňov a podobne, je dobré zaobstarať si aj strunovú kosačku. Ako napovedá názov, kosí trávu pomocou struny (v skutočnosti je to pevné lanko, zvyčajne vyrobené z plastu). Pre menšie plochy stačí aj elektrická strunová kosačka. V súčasnosti sa už za rozumné peniaze dajú kúpiť aj ľahké akumulátorové modely. Sú vhodné aj na využitie na chate, kde nie je prístup k elektrickému prúdu samozrejmosťou.

Špeciálnu triedou sú robotické kosačky. Nemusíte sa báť, že posekajú čo nemajú, prípadne že “ujdú” niekam na cestu a viac ich nenájdete. Sú vybavené plnou sadou snímačov a ochranných prvkov. Zvládnu aj pomerne veľké pozemky. Ak je však váš pozemok výškovo členitý, poobzerajte sa radšej po bežnej kosačke.

Zároveň neočakávajte, že robotická kosačka bude pracovať v štýle mulčovača. Určite za ňou nezostane vykosený pás. Práve naopak - predstava, že robotickú kosačku vypustíme do zanedbanej záhrady a o týždeň budeme mať anglický trávnik je scestná. Robotická kosačka je určená na stálu údržbu už hotového trávnika. Preto zvyčajne nie je vidieť, že by niečo kosila, aj keď prejde po trávniku. Zosekáva totiž len končeky tráv.

 

Výkon nenahradíš

 

Žijeme dobu, keď akumulátorové stroje preberajú vládu. V prípade trávnikových kráľovstiev to nie je inak. Odporúčame však nakupovať akumulátorovú kosačku len pre plochy menšie ako 500 metrov štvorcových. Viac nemusí akumulátor zvládnuť na jeden záťah. Bude potrebovať nabíjať a to znamená zbytočné zdržiavanie sobotného obradu kosenia.

Klasické elektrické kosačky s káblom  vydržia kosiť až do preseknutia kábla (čím sme zároveň naznačili ich hlavnú nevýhodu), sú lacnejšie cenovo aj čo sa týka spotreby energie a údržby. A štartovanie? Stačí stlačiť tlačidlo.

U naozajstných benzínových motorových kosačiek je situácia podobná ako u iných motorových strojov. Predajcovia sa niekedy pokúšajú zákazníkom predať kosačky, ktoré majú síce veľké šasi a široký záber, ale zaostávajúci motor. Výsledkom môže byť kosačka, ktorá sa nedokáže napriek namontovanému pojazdu pohybovať do kopca, v hustej či vyššie vyrastenej tráve.
Slabý motor navyše nemá dosť výkonu, aby kosil s príliš veľkým nožom. To zapríčiňuje nepravidelný chod motora, vyššiu hlučnosť a predčasné opotrebovanie. A zákazník ide k predajcovi pre novú kosačku. Pritom výkon je jednou z najväčších výhod benzínových kosačiek.

Ak teda váhate medzi dvoma výkonmi kosačky, už neváhajte a vyberte ten vyšší..

K ďalším výhodám patria robustnosť konštrukcie, nezávislosť na elektrickej energii a variabilita. Jediná kosačka totiž dokáže kosiť do koša, vyhadzovať pokosenú trávu bočným otvorom, prípadne mulčovať.

Nevýhodou je často veľká hlučnosť (dá sa obmedziť výberom tichšieho modelu), vyššia hmotnosť a istá nespratnosť.
Treba tiež zvážiť vyššie náklady na prevádzku. Dôležitý je aj správny servis a technicky zdatná obsluha.

Najvyššou triedou benzínových kosačiek sú ridery a záhradné traktory. Ako napovedá názov, okrem kosenia sa dajú využiť aj ako malé traktoríky. Môžeme za nimi ťahať vozíky, prevzdušňovacie valce, prípadne môžu slúžiť ako nosiče snehových fréz a radlíc.


 

Podvozok a kolesá

 

(Alebo šasi) je u najlacnejších kosačiek je vyrobené z plastu. Takáto kosačka je ľahká, ovládateľná, ale povedzme si to otvorene - plast nie je materiál, ktorý by zvládol dlhodobé použitie v záhrade. Hliníkové šasi je pevnejšie a nekoroduje, vyskytuje sa však pomerne vzácne a kosačky, ktoré sú ním vybavené, sú drahšie. Oceľové je ťažšie, ale odolnejšie. Nevýhodou môže byť časom opadávajúca farba a vznik korózie. Aj tu trvanlivosť závisí od výberu značky, ale za kvalitu sa platí navyše.

Z rovnakých materiálov ako šasi kosačky sa vyrábajú aj rúčky.

Drobné plastové kolieska sú lacné a veľmi ovládateľné. Neobsahujú však napríklad ložiská a ovládanie ťažkej kosačky na lacných plastových kolieskach by bolo utrpením.

 

Zberný kôš, mulčovanie

 

Zberné koše sa vyrábajú z plastov alebo textilných materiálov. Plastový je odolnejší a ľahšie sa umýva. Textilný koš v prípade skladovania zaberá menej miesta, ľahko sa však zafarbí od trávy a celkovo je náchylnejší na poškodenie.

Mulč je prirodzené hnojivo, ktoré vyrábajú kosačky s funkciou mulčovania sekaním trávy na drobné kúsky. Tie sa v trávniku rozkladajú a okrem výživovej funkcie majú aj funkciu ochrany pred prílišným vysušením. Pokiaľ je však počasie príliš vlhké, je treba dať pozor na prekysľovanie pôdy a rast machov. Mulčovanie sa preto hodí  najmä v suchých mesiacoch.

 

Tajný tip na záver

Vretenová kosačka

Na malých pozemkoch stojí za zváženie aj nákup mechanickej vretenovej kosačky. Je to veľmi starý typ kosačky, poháňaný len tlačením. Je však veľmi efektívny a na menších rovinatých plochách robí dobré služby, dokonca v kvalite kosenia prekonáva motorové rotačné kosačky. Tráva sa vďaka hladkému rezu rýchlo regeneruje a trávnik pekne rastie.  A má aj ďalšie výhody: keďže je poháňaná silou svalov, nepotrebuje benzín ani olej. Údržba je tiež veľmi jednoduchá, obmedzuje sa na vyčistenie a veľmi zriedkavé nabrúsenie. To je veľmi jednoduché, aj keď si vyžaduje demontáž jedného kolesa kosačky, trochu brúsnej pasty a akumulačnú vŕtačku.

V blízkosti nervóznych susedov oceníte aj ďalšiu výhodu tejto kosačky - mechanická vretenová kosačka je takmer nehlučná - jediný zvuk vydávajú čepele, režúce rýchlosťou blesku trávu.

A na záver - mechanická vretenová kosačka je vďaka svojej jednoduchej konštrukcii veľmi lacná.

 

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY