Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
6
0

Ako vysádzať do veľkých kvetináčov

Všeobecne

Veľký kvetináč je vždy výzva. Nie však neprekonateľná prekážka. A je vždy škoda, ak sa napĺňa len po starom. Totiž jedným druhom rastliny. A pritom vytvoriť z veľkého kvetináča naozaj moderný doplnok záhrady či terasy je veľmi jednoduché.

 

 

Všetko začína výberom samotného kvetináča. Mal by byť dostatočne veľký a farebne skôr neutrálny. Predsa len - má svojou farebnou a tvarovou neutralitou zdôrazňovať krásu rastlín. Výrazné kvetináče sú vhodné skôr ako interiérové doplnky.
 

 

Pri výbere rastlín sa riadime jednoduchým pravidlom - menej je niekedy viac. Dobrým minimom sú však tri rastliny. Prvou je tzv lákadlo. Jedná sa o vysokú rastlinu, ktorá by mohla v kvetináči fungovať aj ako solitér. Vysádzame ju zvyčajne v zadnej časti veľkého kvetináča. Ak sa rozhodneme, že “lákadlo” bude solitérom, vhodné je vybrať zaujímavý tvar - napríklad okrasnú borovicu - a doplniť ju kameňmi či šiškami.

Ak chceme byť “trendy”, doplníme lákadlo o “vodopád” - nie však vodný, ale rastlinný - akákoľvek rastlina, ktorá prepadáva cez okraj kvetináča, plní úlohu vodopádu. Narušuje líniu okraja kvetináča a rozbíja jeho prísnu pravo-ľavú horizontálnu orientáciu - a to je super.
Treťou rastlinou do partie je tzv. výplň.. Nie je to žiadne piate koleso na voze, hoci ako naznačuje názov, naozaj len vypĺňa priestor. Využiť môžeme akúkoľvek pokryvnú rastlinu - nemala by však byť príliš vysoká a bujne rastúca, aby nezakryla predchádzajúce dve, resp. aby sme nemali každý týždeň robotu so zostrihávaním.

 

Pokiaľ bude kvetináč stáť v exteriéri, vyberte si model s odtokom vody. V prípade daždivého počasia a rastliny neutopia.
Kvetináče sú zvyčajne dostatočne veľké, aby sa na ich dno dala umiestniť aj vrstva drenáže. Môžu to byť kamene (oplatia sa najmä na veterných miestach), ale dno môžete vyplniť aj keramzitom. Prípadne môžete dno ešte viac odľahčiť tým, že naň uložíte PET fľaše alebo hore dnom otočené malé mäkké plastové kvetináče (predávajú sa v nich sadenice).

 

Na túto vrstvu môžete naložiť vrstvu substrátu. Môžete použiť univerzálny, alebo si vybrať substrát podľa druhu uvažovaných rastlín. Môže to byť múdrejšie riešenie, najmä ak plánujete vytvoriť napríklad vždyzelenú kombináciu z rôznych druhov koniferov.

Pri sadení môžete použiť malý trik. Aby ste nemuseli zápasiť s umiestnením rastlín a ich postupným zasypávaním v obrovskom kvetináči, môžete ich najskôr osadiť aj s kvetináčmi, v ktorých ste ich kúpili. Keď substrát utlačíte, môžete rastlinu vytiahnuť z malého kvetináča, kvetináč vybrať zo substrátu a rastlinu osadiť do vzniknutej diery. Alebo do substrátu založiť kvetináče, ktoré sú o čosi väčšie ako kvetináče, v ktorých ste kúpili rastliny. Kvetináče potom stačí vytiahnuť a máte pripravené vytvarované jamy na sadenie.

 

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY