Tipy, triky, návody a dobré rady pre domácnosť, dieľňu i záhradu. To všetko nájdete na našom blogu. Čítajte, diskutujte a dajte nám vedieť, ktoré články sa vám páčia.
Základom vianočného pečenia sú aj medovníčky a perníčky. Pre mnohé gazdinky je však záhadou, ako upiecť medovníčky tak, aby boli stále mäkké. Dnes vám preto ponúkame dva recepty na mäkké medovníčky a perníčky, ktoré sú naozaj vynikajúce. Chutné, sladké a hlavne mäkučké hneď po upečení.
V dobe kuchárskych šou, kuchtiacich celebrít a čase, keď sú šéfkuchári varení-pečení, by sme akosi očakávali, že každý bude kuchárske remeslo ovládať zhora nadol a sprava zľava.
Pravdou je však pravý opak a mnohým začínajúcim domácim kuchárom a kuchárkam chýbajú základné vedomosti. Pripravili sme preto pre nich (ale možno aj pre všetkých ostatných) niekoľko základných pravidiel, ktoré sa oplatí dodržiavať, ak chcete svojím jedlom hosťom (a aj sebe) urobiť radosť, nie žalúdočné ťažkosti.
Vítajú nás pred dverami. Spoľahlivo, vytrvalo. Často dokonca strážia pod sebou kľúče od dverí a tým aj všetko, čo sa v dome či byte nachádza. A predsa si ich nevšímame. Dokonca si o ne utrieme topánky. A o to práve ide - rohože sú určené presne na to.
Koniec zimy a začiatok jari je termínom, v ktorom sa zvyčajne vykonáva zimný (alebo predjarný) jadrovín. Je to akýsi “základný” rez, ktorý by sme mali stromom aspoň v základnej forme dopriať každý rok. Niekedy možno zastrihneme len konárik, inokedy sa bude jednať o zásadnejšie presvetlenie a tvarovanie koruny. Čo-to o základoch tohto základného rezu si skúsime osvetliť aj v tomto texte.
Ak sa spomenie príprava auta na zimu, väčšina z nás si spomenie na pravidelný obrad prezúvania pneumatík. Tie sú síce v zime dôležité, ale “povinností”, ktoré máme pred zimou ako majitelia či prevádzkovatelia motorových vozidiel, je o čosi viac.
Kúrenie drevom (najmä ak sa má naozaj oplatiť) neznamená, že do sporáka či krbových kachlí môžeme nahádzať akékoľvek drevo, ktoré sme práve vyrezali niekde pri ceste. Naopak, pri kúrení drevom je potrebné dodržiavať isté pravidlá, najmä ak chceme vykurovacie teleso na tuhé palivo zachovať dlho v bezpečnej prevádzke. Aké sú tieto pravidlá sa dozviete, ak budete čítať ďalej.
S príchodom Adventu je spojená nielen duchovná, ale aj praktická príprava na Vianoce. A do tejto kategórie patrí aj výber vianočného stromčeka. Vďaka pestovateľom dnes už nemáme na výber len medzi zrezaným smrečkom (ktorými tradícia vianočného stromčeka v Nemecku začala), prípadne iným druhom zrezaného ihličnanu a umelým stromčekom.
Mnohí začínajúci ovocinári sa často čudujú praxi starých ovocinárov. Jedným z takých naoko podivných zvykov je prax natierania kmeňov a konárov stromov akýmsi bielym náterom. Mnohí toto počínanie považujú len za akúsi ozdobu - za znak, ktorým sa chcú fajnoví ovocinári odlíšiť od tých “obyčajných”. Ale je to naozaj tak? Je natieranie kmeňov len akousi ozdobou alebo sa jedná o veľmi užitočnú činnosť, ktorá pomáha stromom?
Značka náradia INGCO vstúpila na slovenský trh pred pár mesiacmi. Vstup nesprevádzali fanfáry. Sám výrobca priznáva, že nechce budovať vlastné obchodné zastúpenia v celom svete, ale spolieha sa na miestnych predajcov.
A medzi nich patrí aj Kinekus, ktorý aktuálne ponúka pre malo- aj veľkoobchodných zákazníkov čosi vyše stovky položiek - sekery, kladivá, kliešte, ale aj sofistikovanejšie náradie ako pílky či metre a aj celé sady náradia.
V prvom rade sa treba postarať o úrodu, ale rovnako je treba postarať sa aj o samotné hospodárstvo - prestrihať kríky či živý plot, pripraviť na zimu trávnik, pohrabať lístie, skontrolovať stav vykurovacej sústavy
Ale nesmieme zabudnúť ani na to, že jeseň je časom, kedy môžeme nakúpiť a zasadiť nové stromčeky a kry. Či už ozdobné, alebo úžitkové a tým zmeniť záhradu na dlhé obdobie.