Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
2
0

Ako sa starať o vianočný stromček v kvetináči

Všeobecne

S príchodom Adventu je spojená nielen duchovná, ale aj praktická príprava na Vianoce. A do tejto kategórie patrí aj výber vianočného stromčeka. Vďaka pestovateľom dnes už nemáme na výber len medzi zrezaným smrečkom (ktorými tradícia vianočného stromčeka v Nemecku začala), prípadne iným druhom zrezaného ihličnanu a umelým stromčekom.

Živý alebo umelý vianočný stromček?

Umelé vianočné stromčeky sú praktické a možno ich používať mnoho rokov. No napriek tomu majú živé stromčeky svoje nezameniteľné čaro a v mnohých smeroch sú ekologickejšie. A dokonca nemusia byť len vianočným stromčekom. Pri správnej starostlivosti totiž živý stromček môže slúžiť nielen ako stromček na Vianoce, ale ako celoročná okrasa. Samozrejme, hovoríme o živom vianočnom stromčeku v kvetináči, nie o zrezanom umiestnenom v stojane na stromček.

vianočný stromček bohato zdobený s množstvom darčekov

Výber živého stromčeka v kvetináči

Exotické listnaté dreviny ako vianočné stromčeky sa u nás zatiaľ príliš neuchytili. Zvyčajným výberom je teda “dánska jedľa”, čo je komerčný názov jedle kaukazskej alebo nordmannovej. Tento strom dorastá až do výšky 25 metrov a šírky päť metrov. Samozrejme, v kvetináčoch sa predávajú podstatne menšie kusy. Ďalším typom je smrek strieborný, smrek pichľavý či borovica čierna. Všetky sú bežne dostupné a pomerne dobre znášajú pestovanie v nádobách. Jediným kritériom je subjektívne hľadisko - každému sa páči iný strom.

Či sa už rozhodnete pre jedľu, smrek, alebo borovicu, vždy si vyberajte zdravý strom. Ako ho spoznať? Na začiatok stačí jednoduchý test. Stromčekom zatraste a sledujte, či sa z neho nesype ihličie. Stromček by mal mať aj zdravú farbu ihličia - žlté či nažltnuté ihličie znamená problém. Pri výbere stromčeka v kvetináči si taktiež dobre preverte pôvod jeho pestovania. Dostupné sú totiž 2 druhy stromčekov v kvetináči:

1. Stromčeky pestované priamo v kvetináči.

2. Stromčeky umiestnené do kvetináča.

Kým prvý druh je priamo prispôsobený na pestovanie v kvetináči a má dostatočný koreňový bal, druhý bol vytrhnutý z jeho prirodzeného prostredia a s osekanými koreňmi presadený do kvetináča. Prvý druh má výborné vyhliadky aj na pestovanie po Vianociach, kdežto ten druhý sa s vami s vysokou pravdepodobnoťou ďalších Vianoc nedočká.

banner ozdoby na vianočný stromček

Aklimatizácia

Stromček, ktorý ste kúpili v predvianočnom chlade, musíte na zmenu teploty o viac ako 20 stupňov pripraviť. Ideálne je, ak ho môžete na niekoľko dní presunúť najskôr do zimnej záhrady, studenej predsiene alebo garáže. Rozumné minimum je týždeň pobytu v takejto aklimatizačnej miestnosti, ideálne sú dva týždne.

Umiestnenie

Aj po tomto aklimatizačnom období treba na strom dávať pozor. Ak je vaším zvykom stavať stromček v blízkosti radiátora, krbu, alebo iného vykurovacieho telesa, bohužiaľ, so živým stromčekom bude potrebné zmeniť aspoň dočasne vaše zvyky. Stromček v kvetináči umiestnite podľa možnosti do najchladnejšieho miesta v miestnosti. Nemal by to však byť tmavý kút. Naopak, čím viac svetla pre stromček sa nájde, tým lepšie.

vianočný stromček ozdobený guľami a vianočnými postavičkami

Polievanie

Suché a teplé prostredie v interiéri spôsobuje, že stromčeky intenzívne odparujú vodu. A to zasa vytvára tú nádhernú arómu ihličnatého lesa, ktorú môžeme cítiť v byte. Odparenú vodu však musíte stromčeku nahradiť, a preto stromček polievajte každý druhý deň. Samozrejmosťou by mal byť kvetináč s dierami, aby prebytočná voda mohla odtiecť do misky. Preliatie stromčeku spôsobí rovnaké problémy ako sucho.

Čo so stromčekom v kvetináči po Vianociach

Výhodou živého vianočného stromčeka v kvetináči je jeho samotná živosť a aj životnosť. Zvyčajne sa kupuje malý, aby vydržal v črepníku dvoje či troje Vianoce. Potom bude pravdepodobne príliš veľký na bežnú manipuláciu. A čo urobiť so stromčekom, ktorý už prerástol svoju úlohu?

“Zbaviť sa” ho dá pomerne jednoducho - po sviatkoch ho môžeme uložiť do chladnej (ale svetlej) miestnosti a aklimatizovať ho znova na chlad. Zvyšok zimy môže potom už stráviť vonku s jednou podmienkou - musíme zaistiť, aby črepník a jeho obsah nezamrzli. Podľa klimatických podmienok to znamená obaliť ho jutou, alebo osadiť do vykopanej jamy v záhrade - zatiaľ naozaj celý črepník aj so stromčekom.

Pokiaľ stromčeku aj pri dobrej starostlivosti začínajú žltnúť ihličky, prípadne sú riedke a slabé, je potrebné stromček presadiť. Ideálnym obdobím je v tomto prípade jar - stromček predsa len nie je izbová rastlina. Postupujete pritom rovnako, ako pri presádzaní izbových rastlín - stromček s celým koreňovým balom vyberte z črepníka, konce koreňov skráťte (čím podnietime ich ďalší rast), osaďte do väčšieho črepníka a prázdny priestor vyplňte substrátom pre ihličnany. Ak je stromček naozaj veľký, môžete ho vysadiť do záhrady hneď, ako pôda rozmrzne. Výhodou ihličnanov dodávaných s koreňovým balom v nádobách je totiž možnosť vysádzať ich počas celého roka. Po tom, čo bol ozdobou obývačky, môže byť takýto strom ešte celé desaťročia ozdobou záhrady. A to je naozaj ekologické riešenie.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY