Práve teraz ZĽAVA 10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
1
0

Recept na vynikajúce mäkké medovníčky a perníčky

Všeobecne

Základom vianočného pečenia sú aj medovníčky a perníčky. Pre mnohé gazdinky je však záhadou, ako upiecť medovníčky tak, aby boli stále mäkké. Dnes vám preto ponúkame dva recepty na mäkké medovníčky a perníčky, ktoré sú naozaj vynikajúce. Chutné, sladké a hlavne mäkučké hneď po upečení. Takže čítajte ďalej a dozviete sa, ako budú medovníčky hneď mäkké.

Recept na mäkučké medovníčky

Medovníčky môžu byť mäkké aj hneď po upečení. Stačí sa pri ich príprave držať niekoľkých odporúčaní a najmä mať dobrý recept. A aký to je? 

Suroviny

5 vajec

50 dkg kryštálového cukru

60 dkg hladkej múky Špeciál

10 dkg medu

1 lyžička škorice

2 lyžičky sódy bikarbóny

1 vanilkový cukor

1 lyžica mletých vlašských orechov

Príprava cesta na medovníčky

Celú masu zmiešame, rozvaľkáme a môžeme hneď vykrajovať. V prípade, že máte skryštalizovaný med, roztopte ho, ale do cesta ho pridávate až po vychladnutí. 

Na koľko sa pečú medovníčky

Veľký dôraz klaďte aj na to, ako správne medovníčky upiecť. Pečenie sa totiž vo veľkej časti podieľa na ich mäkkosti. Pečte ich pri 170 °C asi 10 minút. Dlhšie pečenie medovníčky vysuší. Ešte horúce hneď po vybratí z trúby ich pretrite vaječným bielkom, aby boli krásne lesklé. Neskôr môžete zdobiť podľa chuti a vkusu. Chutné sú však aj bez zdobenia.

Ako uskladniť medovníčky

Medovníčky skladujete v chladnej miestnosti najlepšie v uzatvorenej papierovej krabici, prípadne dóze. Po prenesení do tepla medovníčky zmäknú

Recept na perníčky s lekvárom

Suroviny

0,5 l kryštálového cukru (objemová miera)

25 dcl vody

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

1 kg hladkej múky

2 vajcia

25 dkg práškového cukru

19 dkg medu

1 salajka

4 dkg džemu (podľa chuti, najlepšie ríbezľový)

1 prášok do perníka

slivkový lekvár do plnky

banner vykrajovačky na medovníky

Postup

Sódu a kryštálový cukor prevaríme v 25 dcl vody a necháme vychladnúť. Ostatné suroviny (okrem lekváru) zmiešame a prelejeme vychladnutou sladkou vodou. Vymiešame a necháme cez noc odstáť. Na druhý deň rozvaľkáme cesto na doske do 0,5 cm hrubého plátu a vykrajujeme perníky. Môžeme použiť rôzne tvary, ale vždy do páru. Pečieme pri 160 °C asi 10 minút.

Plnka: Z celého napečeného množstva odoberieme asi 25 kusov, prelejeme horúcou vodou a primiešame lekvár tak, aby bola zmes natierateľná, ale nie mokrá. Následne plnku natierame na perníčky a skladáme. Podľa chuti môžeme preliať čokoládovou alebo ľadovou polevou.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY