Medovníčky môžu byť mäkké aj hneď po upečení. Stačí sa pri ich príprave držať niekoľkých odporúčaní a najmä mať dobrý recept. A aký to je?
5 vajec
50 dkg kryštálového cukru
60 dkg hladkej múky Špeciál
10 dkg medu
1 lyžička škorice
2 lyžičky sódy bikarbóny
1 vanilkový cukor
1 lyžica mletých vlašských orechov
Celú masu zmiešame, rozvaľkáme a môžeme hneď vykrajovať. V prípade, že máte skryštalizovaný med, roztopte ho, ale do cesta ho pridávate až po vychladnutí.
Na koľko sa pečú medovníčky
Veľký dôraz klaďte aj na to, ako správne medovníčky upiecť. Pečenie sa totiž vo veľkej časti podieľa na ich mäkkosti. Pečte ich pri 170 °C asi 10 minút. Dlhšie pečenie medovníčky vysuší. Ešte horúce hneď po vybratí z trúby ich pretrite vaječným bielkom, aby boli krásne lesklé. Neskôr môžete zdobiť podľa chuti a vkusu. Chutné sú však aj bez zdobenia.
Ako uskladniť medovníčky
Medovníčky skladujete v chladnej miestnosti najlepšie v uzatvorenej papierovej krabici, prípadne dóze. Po prenesení do tepla medovníčky zmäknú
0,5 l kryštálového cukru (objemová miera)
25 dcl vody
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
1 kg hladkej múky
2 vajcia
25 dkg práškového cukru
19 dkg medu
1 salajka
4 dkg džemu (podľa chuti, najlepšie ríbezľový)
1 prášok do perníka
slivkový lekvár do plnky
Sódu a kryštálový cukor prevaríme v 25 dcl vody a necháme vychladnúť. Ostatné suroviny (okrem lekváru) zmiešame a prelejeme vychladnutou sladkou vodou. Vymiešame a necháme cez noc odstáť. Na druhý deň rozvaľkáme cesto na doske do 0,5 cm hrubého plátu a vykrajujeme perníky. Môžeme použiť rôzne tvary, ale vždy do páru. Pečieme pri 160 °C asi 10 minút.
Plnka: Z celého napečeného množstva odoberieme asi 25 kusov, prelejeme horúcou vodou a primiešame lekvár tak, aby bola zmes natierateľná, ale nie mokrá. Následne plnku natierame na perníčky a skladáme. Podľa chuti môžeme preliať čokoládovou alebo ľadovou polevou.