Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
72
0

Natieranie stromov vápnom

Všeobecne

V prvom rade si povedzme, čím sa to vlastne stromy natierajú. Jedná sa o vápno, presnejšie riedené vápenné mlieko. Možno by podobnú službu zvládli aj moderné chemické prípravky, ale nič neprekoná v pomere cena/výkon obyčajné hasené vápno rozriedené vodou - tento prípravok totiž pôsobí dezinfekčne, je v prírode plne odbúrateľný a jeho nepoužité zvyšky sa dajú použiť ako hnojivo. A jeho cene naozaj nemôže konkurovať nič.

 

Ako to celé funguje

 

Vápenný náter má niekoľko funkcií, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Biela farba odráža slnečné lúče. Počas zimného obdobia preto nedochádza k zahrievaniu kmeňov ovocných stromov a ich následnému prudkému chladnutiu po západe slnka. Toto prudké ochladnutie spôsobuje tvorbu mrazových trhlín. Tie oslabujú nosné štruktúry stromu a poškodzujú tak jeho odolnosť ako celku. Okrem toho sú tieto trhliny vstupnou bránou pre napadnutie hubovými chorobami.
Náter teda nefunguje ako izolant, len ako štít proti svetlu. Zároveň však nijakým spôsobom neovplyvňuje fungovanie stromu počas vegetácie.
Ostatne, náter vydrží neporušený v našich klimatických podmienkach približne štyri mesiace. Ak teda začnete s natieraním v októbri (ani v novembri nie je neskoro), do jari možno bude čiastočne zmytý a opadaný - svoju funkciu ochrany pred mrazom už splnil. Prípadne ho môžete v januári či februári za vhodného počasia obnoviť.

Očistená a natretá kôra je okrem húb chránená aj pred machmi a lišajníkmi - tie sa hojne vyskytujú najmä na starších stromoch.
Natierať môžete smelo všetky ovocné stromy, ale aj okrasné dreviny. Ak sa pýtate, ktoré časti má zmysel natierať, tak sú to všetky 

Natierame

 

Náš podnadpis je trochu zavádzajúci, pretože podobne, ako pri mnohých ďalších prácach s farbou je natieranie až tým posledným ohnivkom reťaze. Najskôr si musíme pripraviť podklad. Našťastie, pri ovocných stromoch je to pomerne jednoduché. Stačí drôtenou kefou či spachtľou odstrániť z kmeňa starú kôru (borku) a je hotovo.
Následne si narieďte vápenný roztok. Samozrejme, môžete si ho kúpiť aj hotový - ten zvyčajne stačí rozmiešať vo vedre. Niekedy ho treba doladiť. Ak je príliš hustý, dolejte obyčajnú vodu. Postupujte uvážlivo - ak najejete príliš, bude roztok slabo kryť a zbytočne sa narobíte. Na natieranie je najlepšie použiť štetku.

Na prácu si vyberajte pekné jesenné dni, aby vápno čo najskôr preschlo. Teplota nad bodom mrazu je samozrejmosťou.

Natierať sa oplatí kmene stromov a konáre hrubšie ako 10 centimetrov. Samozrejme, toto platí pri stromoch s nízkymi kmeňmi. Do koruny 15 metrov vysokého orecha nikto s kýblom vápna liezť nemusí. Minimálna rozumná výška náteru je meter.

Vápno je dráždivé, preto nezabudnime pri natieraní na ochranné pomôcky. Určite použite rukavice a ochranné okuliare. A pripravte si aj sadu staršieho oblečenia, za ktorým vám nebude ľúto. Najmä ak sa chystáte natierať viacero stromov.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY