Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Stavba a železiarstvo
Kinekus
1
0

Náradie INGCO - vyladený pomer ceny a výkonu

Všeobecne

Značka INGCO sa hrdí tým, že ponúka kvalitu porovnateľnú so zabehnutými výrobcami náradia pre profesionálov.

Vybrali sme zo sortimentu tohto výrobcu niekoľko druhov náradia, ktoré môžu byť zaujímavé pre domácich majstrov, aby sme sa na ne pozreli podrobnejšie a zistili, či sa snaha výrobcu o cenovo dostupné náradie v profi kvalite stretáva s úspechom

 

Gola sada ¼”

45 dielna sada, ktorej jadrom je ¼ palcová račňa, sa dodáva v praktickom kufríku, ktorý chválime za dizajn aj konštrukciu uzatvárania. 

Okrem račne  v kufríku nájdete kĺbový spoj, dve ¼ palcové predlžovacie tyčky, jednu flexibilnú predlžovaciu tyč (a je veru riadne tuhá (čo sa isto osvedčí pri vyššom zaťažení) a T-tyč.
Bohatý je aj výber orechov - začínajú už pri priemere 4 milimetre a končia priemerom 14 milimetrov. Spracovanie, resp. povrchová úprava orechov síce miestami pôsobí príliš lacno, ale určite chválime sadu za 4,5 a 5,5 milimetrový orech.
Výrobca si pochvalu zaslúži aj za spracovanie vnútra orechov -  uhly vnútorného šesťhranu sú spracované do kónusov, aby sa eliminovalo pnutie. To umožňuje použiť celkovo menej materiálu po obvode a zaistiť tak prístup aj k horšie prístupným skrutkám.

Príjemne pôsobia aj bity, ktoré je možné používať so samostatným nástavcom. Výber je bohatý - šesťhrany (imbus 1,5 nie je zďaleka štandardom ani v podstatne drahších sadách), krížové bity PZ aj PH, torxy, spolu 20 kusov. 

Ako malý bonus sa  v sade nachádzajú aj štyri obyčajné imbusové kľúče tvaru písmena L.

Jediným na prvý pohľad slabým bodom celej sady je rukoväť skrutkovača, ktorá pôsobí príliš lacno - hoci objem materiálu jej nikto uprieť nemôže a aj v ruke sedí dobre. A navyše sa na nej konci nacháza drážka pre nasadenie račne - celý skrutkovač sa potom môže použiť ako ďalší predlžovací nástavec.Veľmi šikovné!


 

Sada dlát

Dláta na drevo sú ďalším náradím, ktoré by nemalo chýbať vo výbave domáceho majstra. Aspoň tie základné. V sade od INGCO sa nachádzajú štyri (šírka 6 mm - ¼”, 12 mm - ½”, 19 mm - ¾” a 25 mm - 1”).
Pre zvládnutie základných prác s drevom, ako napríklad dopasovanie hranolov do pergoly, či vyrobenie dlabu by mali stačiť.
Čo však materiál? V prvom rade treba povedať, že je ho dosť. Doslova veľa. Celá sada váži totiž 960 gramov, čo je v súčasnosti už naozaj prekvapujúca hmotnosť.
Človek pracujúci s dlátami nemusí mať strach udrieť po ich ergonomicky tvarovanej rúčke kovovým či dreveným kladivom. Opak rúčky je totiž krytý oceľou.

Ostrie je už od výroby honované a celá čepeľ pokrytá solídnou vrstvou oleja. Do slaného roztoku sme ju nenamáčali, ani netestovali meračom tvrdosti, ale je to solídna oceľ.

V dodávke od výrobcu sú dláta ostré, ale nie dokonale ostré (to je ostatne štandard). Ručným dobrúsením sa dá dosiahnuť skutočne excelentná ostrosť - až do úrovne, keď sa dá dláto použiť ako žiletka.


Pracovný nôž

Ďalším masívnym kusom náradia je pracovný nôž s vymeniteľnými čepeľami. Nie, čepeľ nie je lámacia, za to za to však je možné po zatupení čepeľ obrátiť a použiť jej zatiaľ ostrú časť. A ďalších päť náhradných čepelí sa skrýva vo vnútri rúčky. Dostať sa k nim chce trochu cviku, ale je to len daň za bezpečnosť.

Na druhej strane výmena čepele prebehne po stlačení žltého tlačítka na boku noža rýchlo a bezproblémovo.

Výsuv čepele je riešený tlačidlom na chrbte rúčky noža. Dráhy sú krátke a výsuv aj aretácia isté. Čepeľ je možné vysunúť do troch dĺžok, pričom aj vo štvrtej polohe je možné vďaka drážke nôž používať napríklad na bezpečné otváranie balíkov či rezanie šnúr. Hrot čepele je pri tejto polohe úplne skrytý a reže len čepeľ skrytá v hlbokej drážke.

Ako sme už spomenuli, môže je masívny a určite ho nebudete hľadať, keď sa stratí v pracovnom oblečení - jeho hmotnosť je viac ako dostatočná, aby ste vždy vedeli, kde je.
Ďalšou výhodou masívnosti noža je možnosť používať a ovládať ho bez problémov aj s pracovnými rukavicami.


 

Rýchloupínacie kliešte

INGCO ponúka dva typy rýchloupínacích klieští. Obe majú zhodú dĺžku a na prvý pohľad takmer nerozoznáte jedny od druhých.  Jediný rozdiel, ktorý ich rozlišuje, je tvar upínacích čeľustí. Na jedných sú čeľuste rovné, na druhých oblúkovito zakrivené.

Oba typy čeľustí sú vyrobené z vysoko odolnej chrómvanádiovej ocele. A to je zároveň najväčší triumf týchto klieští. Do upínaného materiálu sa priam zahryznú.


Od iných rýchloupínačiek  kliešte INGCO líšia pohybom mechanizmu uvoľňovacej páky. Zatiaľ čo zvyčajné je zatlačiť páku pre odaretovanie klieští nahor (a preto je aj spodná rúčka kratšia) u klieští INGCO je to naopak - čeľuste sa uvoľňujú zatlačením páky smerom nadol. Nie je to vyslovene chyba, ale pri častom manipulovaní s viacerými druhmi klieští to môže byť pekne otravné. Ak však používate rýchloupínacie kliešte často a pravidelne, je to zároveň dobrý dôvod kúpiť viac kusov klieští INGCO. Materiál je trvanlivý a mechanizmus presný. Nič viac od klieští nechceme.


 

Račňový skrutkovač

Sada račňového skrutkovača s viac ako 50-timi dielmi príslušenstva je ďalším tipom na dobrú kúpu.

Už len samotná krabička je veľmi slušný kus dizajnu. Je možné mať ju uloženú v šuflíku či na pracovnom stole naležato. Po jednoduchom vysunutí závesnej časti je možné rovnako dobre mať túto sadu zavesenú na stene.
Pri rozbaľovaní a prvom otváraní krabičky si treba dať pozor - z bezpečnostných dôvodov je okrem západky uzavretá aj plastovou sťahovacou “zip” páskou. Tá je však čierna rovnako, ako spodný diel krabičky a treba chvíľu hľadať, čo krabičku drží zavretú. Uvítali by sme signálnu farbu.

Samotná sada je vlastne sadou dvojitou. Obsahuje totiž račňový skrutkovač s 21 zubami (samozrejmosť je pravo/ľavý chod a aretácia vo fixnej polohe). K  tomuto skrutkovaču v sade patria predlžovací nástavec a sada bitov (ploché, krížové PZ aj PH), torxy a šesťhrany), ale aj ¼-palcový nástavec a 9 orechov s rozmermi 4 až 12 milimetrov. Ak sme pri gola sade mali výhrady k spracovaniu orechov, v tejto sade výhrady nemáme.
Fakticky druhú sadu tvorí mikroskrutkovač s predlžovacím nástavcom a sadou vlastných bitov. Opäť sa jedná o ploché, krížové, torx a šesťhranné bity. Vďaka šírke drieku 4 milimetre je možné použiť ich v kombinácii s račňovým skrutkovačom za predpokladu, že použijete orech s priemerom 4 milimetre. Treba však pracovať opatrne - orech samozrejme nemá zariadenie na uchytenie bitu a pri prevrátení smerom nadol bit vypadne.


 

Nitovacie kliešte
 

INGCO nitovacie kliešte sa dodávajú v dvoch rozmeroch - 10” a 10,5”. Už menší rozmer je doslova mohutný a dvojnásobne to platí o väčších z dvojice.
Povrchová úprava je doslova exkluzívna a brúsený nápis INGCO dáva na známosť, že tieto kliešte vydržia naozaj veľa - nejedná sa totiž o nejaký ľahký výlisok z plechu, ale o masu kovu. Masívne plastové rúčky dojem mohutnosti len dotvárajú.
Kliešte je možné využiť na nity priemeru 2,4, 3,2, 4 a 4,8 milimetra.

 

Sada skrutkovačov

Ak na materiáli záleží pri takom jednoduchom náradí, akým sú kliešte, o to viac na ňom záleží pri ešte jednoduchšom náradí - skrutkovačoch. INGCO ponúka viacero sád skrutkovačov, ale skrutkovače je samozrejme možné zakúpiť aj jednotlivo.

Táto konkrétna sada sa skladá zo šiestich základných skrutkovačov, ktoré by nemali chýbať v žiadnej dielni. Konkrétne sú to ploché skrutkovače rozmerov SL6,5x150 mm, SL5,5x100 mm a SL5,5x75 mm a krížové skrutkovače rozmerov PH2x6x150 mm, PH1x5x100mm a PH1x5x75 mm.
Skrutkovače sú vyrobené z chrómvanádiovej ocele, samozrejmosťou sú magnetické hroty. Rukoväte skrutkovačov sú plastové, pre lepší úchop pokryté gumou.
Skrutkovače je možné zavesiť. V prípade, že skrutkovače skladujete tak, že nevidíte ich hrot, iste oceníte, že na zadnej strane rukoväte je označený tak tvar, ako aj presný rozmer skrutkovača. Je tak možné nakupovať všetky skrutkovače od jedného výrobcu bez toho, aby došlo k zámene. Mnohí majstri totiž svoje skrutkovače rozoznávajú skôr podľa tvaru a farby rukoväte. V tomto prípade táto starosť odpadá.


 

Prerezávacia píla

Máloktorý nástroj je tak veľmi závislý od kombinácie dobrého materiálu a jeho dobrého spracovania, ako píla. V tomto prípade síce prerezávacia, ale ostatné píly od INGCO sú rovnako kvalitné.
Píla totiž musí byť dostatočne pevná, aby zvládla tlaky pri pílení, zároveň by však materiál píly nemal byť príliš tvrdý, aby malo zmysel brúsenie a najmä “šrangovanie”, čiže rozvod zubov píly na jednu či druhú stranu.

Pri prerezávacej píle odpadá komplikácia so správnym nakombinovaním tenkosti a odolnosti pílového listu - píla sa totiž ťahá k sebe - nie je teda natoľko náchylná na poškodenie stlačením a ohybom.
Pílový list je tak či tak relatívne krátky, aby sa pri transporte mohol schovať do rúčky píly. Samotné sklápanie je pri píle INGCO vyriešené tlačidlom na chrbte rukoväte. Aby boli pri sklápaní chránené prsty, pílový list “zabrzdí” v polohe tesne nad nimi. Šikovné riešenie, ktoré isto mnohým zachráni celistvosť kože na prstoch.
Pílový list je vybrúsený do 7 zubov na palec dĺžky, pričom zuby sú brúsené na tri brity - čisto prerezávací tvar, ktorý sa do konára doslova zahryzne.

Rovnako ako pri ostatných výrobkoch chválime plastovú rukoväť s pogumovaným miestom úchopu. Tvar rukoväte zaručuje nie len pevný úchop, ale aj ochranu ruky pri jej prípadnom pokĺznutí.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY