Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
0
0

Rohože

Všeobecne

Ich úlohou je zachovať čistotu a sucho podláh v byte či dome. 

Rohože a ich výroba sú tiež celá veda a špecializované firmy sa nezaoberajú ničím iným, ako skúmaním vlastností jednotlivých materiálov, aby z nich dokázali vyrobiť tie najlepšie rohože.

A na základe tejto snahy potom delia interiérové priestory na zóny, ktoré sú oddelené rôznymi typmi rohoží, aby sa zaistilo dočistenie obuvi.

V prvej línii boja so špinou, blatom, snehom a vlhkosťou sú zvyčajne gumené rohože. Na očistenie obuvi od najhrubšej špiny sa najlepšie hodia rohože z tohto materiálu s okrúhlymi otvormi. Vďaka tomu, že sú vyrobené z najlepších kaučukových zmesí bez plnív, sú odolné voči počasiu, ale znesú aj častý prechod veľkého množstva osôb. To, že zvládnu obuv očistiť od naozaj hrubých nečistôt, blata, štrku, trávy a piesku, je samozrejmé.

Veľké gumené rohože by nemali chýbať v zlom počasí pred žiadnym vchodom do bytového domu a ocenia ich isto aj vo firmách. Nie len v tých, ktorých zamestnanci musia tráviť veľa času aj v teréne.

V druhej línii sa o čistenie starajú menšie gumené rohože, ktoré zachytia aj menšie nečistoty. Sú však menej odolné.

Treťou líniu sú rohože vyrobené iba z vláken. Zvyčajne sa jedná o kokosové vlákno, ktoré má aj isté nevýhody prírodných materiálov - časom napríklad môže meniť farbu.

Vítané sú aj kombinácie gumy a kokosového vlákna. Spájajú schopnosť očistiť hrubé aj jemné nečistoty. Ostatne, aj rohože z vláken sú zvyčajne zospodu pogumované, aby sa zachovala čistota a voda nevytekala nekontrolovane na podlahu.

Kokosové vlákna sú dostatočne jemné  a savé, aby zbavili obuv aj menších nečistôt a napríklad aj soli a soľných roztokov. Malé čiastočky (napríklad piesok a štrk z posypu zachytený v podrážke) môžu najmä pri väčšom pohybe osôb zničiť citlivé podlahy. A bola by škoda zničiť napríklad drahé drevené schodisko, ak tomu dokážeme zabrániť lacnou rohožou.


V nepríjemnom počasí oceníte aj odkvapkávače na topánky. Zaistia zbavenie obuvi vody a snehu (samozrejme, len zvonka) pričom špinavá voda neodtečie na podlahu.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY