Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
0
0

Ako sa vyhnúť chybám v kuchyni

Všeobecne
  1. Prvou a najdôležitejšou radou je riadne si prečítať recept. Nie je to žiadna hanba. Už veľa dobrých jedál skončilo ako krmivo pre domáce zvieratá len preto, že kdesi na konci receptu bola napísaná ingrediencia, ktorá doma nebola a supermarket bol už zatvorený. Alebo bolo treba nechať jedlo dve hodiny postáť v chladničke. A hostia boli ohlásení o hodinu.

2. Všetko chce svoj čas. A to platí aj pri varení. Ak napríklad ingrediencie vyberiete z chladničky a hneď sa pustíte do diela, výsledkom môže byť zrazený krém. Maslo by malo mať pri väčšine receptov teplotu miestnosti. Nestačí ho len vybrať a nechať ho pol hodinky postáť. Nezabudnite, že poväčšine je obalené v hliníkovom obale, ktorý celkom dobre izoluje a maslo je tuk, čo tiež nie je dobrý vodič tepla. Maslo, ktoré je na dotyk už teplé, také vôbec nemusí byť vo vnútri. Doprajte mu teda čas, prípadne ho aj odbaľte, či zakryte skleneným tanierom  a zohrejte v mikrovlnke.

3. Pečenie koláčov a zákuskov je na 95% chémia. Nezamieňajte preto svojvoľne prísady podľa toho, čo práve doma máte. Jedna zámena je zvlášť obľúbená a mnoho koláčov pre ňu končí ako placka namiesto vzdušného cesta. Je to zámena sódy bikarbóny za prášok do pečiva. Sóda je zásaditá látka a by reagovala za tvorby bubliniek, potrebuje kyslú prísadu - kyselinu citrónovú, jogurt alebo ocot. Naopak, prášok do pečiva je už predpripravená zmes sódy a kyseliny (a aj škrobu), ktorú stačí len namočiť, aby vo vodnom prostredí vznikla potrebná reakcia. Ak teda namiesto prášku použijete len sódu, cesto sa nezdvihne. Z rovnakého dôvodu treba cesto zvyčajne vkladať do vyhriatej rúry. Reakcia potrebuje na svoje prebiehanie teplo. Ale zasa nie príliš. Koláč by bol zvnútra surový, zatiaľ čo na povrchu by sa vytvorila spečená vrstva. Buďte presní!

4. Teplo vôbec nie je žiadúce, keď sa má cesto deliť či ďalej zdobiť. Koláč môže spľasnúť, cesto sa môže lepiť na nôž, krém sa bude roztekať. Vo väčšine receptov je lepšie počkať na vychladnutie a pracovať v pohode, ako koláč naháňať - a výsledok tak či tak nebude stáť za námahu.

5. Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. A nemyslíme tu zďaleka na situácie, keď už treba k horiacej kuchynskej linke volať požiarnikov. Napríklad dobrú polievku (vývar) dosiahnete ak sa varí len pomaličky. Pri varení “klokočom” sa dopracujete k rozvarenej zelenine, rozpadnutému mäsu a polievke, v ktorej plávajú zvyšky jedného aj druhého. Pekný a chutný vývar ale vyzerá inak!

6. Sú však v kuchyni situácie, keď je silný oheň nevyhnutný. Napríklad keď sa chystáte na dusenie mäsa. V takom prípade je vo výsledku mäso chutnejšie, ak ho najprv prudko opečiete na panvici. Pomalé pečenie ho len vysuší.

7. Aby ste sa vyhli suchému mäsu, nepodávajte ho hneď po vybratí z rúry. Hoci logika veci si žiada opak (veď každý vidí, ako z pekáča stúpa para, treba to zjesť, kým sa nevyparí všetka). Nechajte mäso ešte aspoň päť minút (kura spokojne aj dvadsať) dobehnúť zakryté alobalom. Mäso naberie do vlákien šťavu a bude podstatne chutnejšie.

8. Naučte sa správne používať soľ a koreniny. Niektoré pri vysokých teplotách zhorknú a skazia tým celý recept. Typickými príkladmi sú cesnak a bazalka, ktoré znesú len nižšie teploty. Rovnako je dobré mierniť sa so soľou - a to nielen zo zdravotných dôvodov. Soľ je síce nevyhnutná (a pomôže zdôrazniť chuť aj pri sladkých pokrmoch), ale potláča prirodzené chute jedla.

9. Zamrazené mäso chce svoj čas. Ak ho vyberiete ráno pred prípravou, viete, že to nebude žiadna delikatesa. Pomalé rozmrazovanie v chladničke je podstatne lepšie. Mäso sa aj trocha odleží a nebude zbytočne púšťať šťavu. Rýchlené rozmrazovanie namáčaním do teplej vody prípadne v mikrovlnke tiež nie je ktovie čo. V núdzi môže pomôcť, ale ak môžete, vyhnite sa jednému aj druhému, pretože sa fakticky jedná už o tepelnú úpravu.

10. Ak máte tú možnosť a dostatočne veľa priestoru v kuchyni, nepoužívajte na všetky jedná jednu panvicu. Hliníková panvica s teflonovým či kameninovým povrchom je síce vynikajúca na palacinky a ani pri mäse s ňou nič nepokazíte, ale ak si môžete vybrať, vyberte si na mäso radšej panvicu zo starej dobrej liatiny tak, ako všetci profesionáli.

Ako ste si všimli, vo väčšine prípadov hrá dôležitú úlohu čas. Varenie a pečenie nie sú preteky. Aspoň nie doma. Preto si všetko dopredu naplánujte a pripravte všetko potrebné. Aby ste sa v konečnom dôsledku nedopracovali do situácie, keď aj obľúbená činnosť bude nepríjemnou povinnosťou, ktorú treba stihnúť do stanoveného termínu. Čiže, aby ste neboli stresovaní časom.

Nezabudnite - pečenie a varenie by malo byť radosť!

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY