Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie

Vykurovanie drevomKinekus
Vykurovanie drevom
Používať drevo na vykurovanie domu či bytu sa často na prvý pohľad zdá nemoderné a neekologické. Ak sa však pozrieme lepšie, budeme prekvapení…
Čo by ste mali vedieť o čistení komína?Kinekus
Čo by ste mali vedieť o čistení komína?
Viete, že medzi hlavné príčiny požiarov rodinných domov patrí porucha, opotrebenie vykurovacieho telesa, porušenie komína alebo nesprávne pripojenie spotrebičov ku komínu? Podľa odborníkov riziko požiaru veľmi stúpa už pri 3 mm hrubom nánose sadzí na vnútornej stene komína. Ak začnú sadze v komíne horieť, vzniká teplota vyššia ako 1000 °C! Prevenciou pred vznikom požiaru z tejto príčiny je pravidelná kontrola a čistenie komína.
3 rady pre tepelnú pohoduKinekus
3 rady pre tepelnú pohodu
Správnym vykurovaním sa dá veľa ušetriť. Naopak, chyby vo vykurovaní môžu náš účet nepríjemne zaťažiť, ba čo viac, v niektorých prípadoch môžu aj poškodiť zdravie. Základom správneho, zdravého a ekonomicky prijateľného vykurovania je neprekurovať obytné priestory.Vzduch v prekúrených miestnostiach býva suchý, pričom vysušuje sliznice, sťažuje dýchanie a osobám s chorobami dýchacích ciest spôsobuje problémy. Koľko stupňov teda potrebujeme?
Oprava šamotuKinekus
Oprava šamotu
S príchodom prvých chladnejších dní sa objavuje potreba vykurovania interiérov. Ešte pred začiatokom vykurovacej sezóny by sme ale mali stihnúť skontrolovať vykurovacie telesá a v prípade potreby opraviť ich šamotovú výmurovku.
Luxusne teplo aj v zime? Skúste krbové kachle – zahrejú a ozdobia váš domov!Kinekus
Luxusne teplo aj v zime? Skúste krbové kachle – zahrejú a ozdobia váš domov!
Idylka. V krbe horí oheň, celá rodina je spolu a teší sa z prvého snehu za oknami. Poobede sa s priateľmi s pohárom teplého čaju v rukách zohrievate pri tlejúcom ohni a zabávate sa na historkách z posledného leta. A večer, keď zhasnú všetky svetlá, na vás čakajú teplé izby, ktoré cez deň vyhriali krbové kachle.
Ako si vybrať vykurovacie telesoKinekus
Ako si vybrať vykurovacie teleso
Všeobecne
Až príliš mnoho mladých si ako svoje prvé auto kúpi niečo, čo vlastne vôbec nepotrebuje. A tak má na dvore BMW s motorom objemu tri litre. A až dodatočne rozmýšľa, že ten motor na každodennej ceste do práce ani riadne nezohrejú a náhradné diely tiež nie sú z najlacnejších. Podobná situácia totiž môže nastať pri nákupe akéhokoľvek tovaru. A vykurovacie zariadenia nie sú výnimkou. Máme tu preto pre vás niekoľko rád, ako sa vyhnúť kúpe nesprávneho tovaru a vybrať si ten, ktorý skutočne potrebujete a bude vám dobre slúžiť.
5 tipov na efektívne kúrenie drevomKinekus
5 tipov na efektívne kúrenie drevom
Všeobecne
Kúrenie drevom (najmä ak sa má naozaj oplatiť) neznamená, že do sporáka či krbových kachlí môžeme nahádzať akékoľvek drevo, ktoré sme práve vyrezali niekde pri ceste. Naopak, pri kúrení drevom je potrebné dodržiavať isté pravidlá, najmä ak chceme vykurovacie teleso na tuhé palivo zachovať dlho v bezpečnej prevádzke. Aké sú tieto pravidlá sa dozviete, ak budete čítať ďalej.
Aký komín je dobrýKinekus
Aký komín je dobrý
Všeobecne
Vykurovacie teleso (či už krbové kachle, sporák, plynový kotol, alebo akékoľvek iné zariadenie) sú síce oddelené a oddeliteľné, dokonca sa kupujú sa v iných obchodoch, vždy však tvoria jeden celok a pre správne fungovanie by mali byť vyvážené. Často takými sú, niekedy im však treba pomôcť.
Dajú sa vykurovacie telesá vylepšiť?Kinekus
Dajú sa vykurovacie telesá vylepšiť?
Všeobecne
Ak sa niekto rozhodne zostať pri vykurovaní tuhými palivami v časoch, keď je k dispozícii pohodlné vykurovanie plynom či elektrinou, alebo dokonca rekuperácia a tepelné čerpadlá, musí vedieť, prečo to robí. Môže to byť hľadanie ekologického riešenia (lebo drevo je v u nás ľahko dostupné ekologické palivo). Alebo to môže byť obľuba jednoduchých riešení, ktoré síce nemusia byť pohodlné, ale sú robustné, odolné a čosi vydržia. Tretím dôvodom môže byť hľadanie úsporných riešení.
Ktoré palivo sa najviac oplatíKinekus
Ktoré palivo sa najviac oplatí
Všeobecne
Ekonomika sa nám rozkolísala tak, ako už dávno nie a na zimu hrozia rôzne scenáre, vrátane obmedzovania spotreby plynu. Obmedzenia tohto typu si pamätajú starší z nás v podobe uhoľných prázdnin počas tuhých zím. Paradoxne plynofikácia Slovenska mala takýmto situáciám zabrániť. Tak uvidíme, ako sa to podarí túto zimu. V každom prípade odporúčame pripraviť si lokálny zdroj tepla.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY