Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
0
0

Ako si vybrať vykurovacie teleso

Všeobecne

 

Vyberte si to, čo potrebujete

 

Tak, ako si múdry človek vyberá auto podľa svojich požiadaviek a azda aj vkusu, mal by si múdry hospodár vybrať aj kachle či sporák podľa svojich potrieb.

Využití je veľa a rovnako veľa je aj vykurovacích zariadení na pevné palivo. Už dávno je preč doba, keď bol na výber len jeden biely sporák a jedny hnedé kachle.
Ďalšou veľkou výhodou je možnosť okamžitého pripojenia. Na rozdiel od krbových vložiek sú kachle okamžite použiteľné. Samozrejme, platí to len u modelov bez tepelného výmenníka. Ale možnosť kúriť hneď, bez ďalších stavebných prác, je isto veľkým plusom.
Dnes si môžete vybrať z mnohých typov každého výrobku a medzi nimi ešte z viacerých farebných prevedení.

Ak napríklad plánujete drevom vykurovať len v prechodnom období, keď sú už večery a rána chladné, ale ešte sa stále neoplatí spúšťať vykurovanie do celého domu, zaobstarajte si krbové kachle. Kachlicové obloženie zaistí akumuláciu tepla a jeho postupné uvoľnovanie do miestnosti aj počas chladnej noci, pričom nábeh výkonu nie je prudký.
Toto je zároveň v súčasnosti najbežnejšie využitie krbových kachlí.
Pokiaľ chcete vykúriť chatku či miestnosť na chalupe, kde sa nezdržiavate pravidelne, je lepšie zaobstarať si celokovový model bez keramického obloženia. Teplo totiž začne naplno vyžarovať do miestnosti podstatne skôr, ako modely obložené kachlicami. A to sa hodí napríklad v momente, keď docestujete v piatok večer na studenú chalupu. Prípadné kúrenie počas noci môžete vyriešiť priložením špeciálnych brikiet. Tie udržia oheň naozaj celú noc.
Pokiaľ chcete vykurovať viacero miestností z jedného miesta, nie je problém. Len si musíte zaobstarať krbové kachle s vodným tepelným výmenníkom.
Podobne je to aj so sporákmi. Je možné kúpiť si sporák s kachľovým obložením, ale v ponuke predajcov sú aj modely s plechovým povrchom. A v prípade, že na sporáku nechcete len variť, prípadne vykurovať jednu miestnosť, môžete si zaobstarať model s tepelným výmenníkom, pomocou ktorého môžete vykurovať radiátor (prípadne i viac radiátorov) vo vedľajšej miestnosti.

Na výkone záleží

 

Výkon kachieľ je veľmi dôležitým ukazovateľom, dokonca možno tým najdôležitejším. Štandardom pri kontrole, či je výkon kachlí dostatočný, je hodnota 20 m3 priestoru na 1 kW výkonu vykurovacieho telesa.
Samozrejme, existujú aj presnejšie prepočty na základe tepelných strát vykurovaného objektu či miestnosti. Môžete ich nájsť dostupné voľne na internete.
Tak ako je nedostatkom nízky výkon, je chybou používať aj vykurovacie zariadenie s predimenzovaným výkonom. V prvom rade je to otázka ekonomiky. Výkonnejšie telesá sú drahšie - a prečo platiť za niečo, čo nakoniec nevyužijete?
Okrem toho sa bude pri nastavení veľkých krbových kachlí na trvalý na nízky výkon trápiť výhrevné teleso a aj komín, ktorý sa bude zbytočne zanášať.

A ak budete chcieť kúriť vo veľkých kachliach naplno, budete sa trápiť vy. Paradoxne, budete sa v zime trápiť prílišným teplom.


 

Nie len kachle, ale aj komín

 

Pri výbere všetkých vykurovacích telies na pevné palivo si treba dať pozor aj na ďalšie detaily.

Dôležitým je napríklad komín. Vykurovacie teleso na pevné palivo nesmie byť zapojené do toho istého komína, ktorý už odvádza spaliny napríklad z plynového kotla. Ak teda máte len jednu komínovú rúru a tá je už obsadená, plynovým kotlom, ste v situácii, ako keby ste žiadny komín nemali a položka “stavba komína sa nutne musí objaviť vo vašom rozpočte spolu s účtom za krbové kachle.
Počítajme však s tým, že máte starší dom a komínov je dostatok. Pre väčšinu krbových kachlí a sporákov môžete využiť komíny s priemerom 150 milimetrov, prípadne staršie murované komíny s rozmerom otvoru 15x15 centimetrov. Komín však musí mať dĺžku minimálne 5 metrov a musí byť vyvedený 65 centimetrov nad hrebeň strechy - so vzdialenosťou komína od hrebeňa táto vzdialenosť mierne klesá.
Rovnako si overte spôsob napojenia telesa na komín a vyberte si vykurovacie teleso s napojením, ktoré vám vyhovuje (napríklad pravé/ľavé prevedenie sporáka).


Aj kontrola je dôležitá

 

Pece, krbové kachle a sporáky sú zariadenia, v ktorých horí oheň, ktorý je od okolitého priestoru oddelený len pomerne tenkou vrstvou ocele, skla, prípadne keramickej kachlice. Je preto dôležité dodržiavať zásady bezpečnosti.

Tak, ako auto potrebuje absolvovať pravidelne technickú a emisnú kontrolu, potrebujú kontrolu aj vykurovacie telesá a komíny.
Vykonávajú ich kominári a kontrolou by každý komín mal prejsť aspoň raz ročne. Samozrejme, čistenie môžete vykonávať sami podľa potreby.

V prvom rade je potrebné mať v poriadku samotné kachle. Nekúriť v nich odpadom, ani mokrým drevom. To môže spôsobiť zadechtovanie a následný požiar aj inak zdravého komína.
Dôležité je dodržiavať aj dostatočný priestor okolo vykurovacieho telesa. 80 centimetrov pred a 20 centimetrov do strán by nemali byť umiestnené horľavé predmety. Ak umiestňujete kachle či sporák na horľavú podlahu, nezabudnite na nehorľavú podložku. Tá by mala teleso presahovať o 10 centimetrov do strán a 30 centimetrov z predu.
Do priestorov, ktoré zostávajú dlhšie bez dozoru (dielne, garáže) si vyberajte radšej kachle bez kachľového obloženia. Rýchlo vychladnú a popol z nich môžete vymiesť.

Nezabudnite na ďalšie vybavenie

 

Keď si domov doveziete auto, čoskoro si budete musieť zabezpečiť aj ďalšie vybavenie - metličku na sneh, nejaké tie kvapaliny do ostrekovačov, zimné pneumatiky…

S vykurovacími telesami to nie je inak.

Pri nákupe krbových kachlí či sporáka počítajte aj s ďalšími výdavkami. V prvom rade je to dymová rúra a koleno, ale aj sada krbového náradia (alebo aspoň lopatka na popol, plech pod kachle, pevný podpaľovač...

Môže sa toho zdať veľa, ale krbové kachle či sporák na pevné palivo sú stále považované za najekonomickejší  aj najekologickejší spôsob vykurovania.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY