Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
0
0

Vykurovanie drevom

Používať drevo na vykurovanie domu či bytu sa často na prvý pohľad zdá nemoderné a neekologické. Ak sa však pozrieme lepšie, budeme prekvapení… Vykurovanie drevom sa opäť dostáva do popredia. Dá sa pri ňom výrazne ušetriť, je to jeden z najekologickejších zdrojov tepla, má pozitívne zdravotné účinky a navyše väčšina ľudí sa cíti pri pohľade na oheň veľmi príjemne.

Koľko ušetríte?

V závislosti od zateplenia a objemu vykurovaného objektu je pri vykurovaní drevom možné ušetriť 100 - 1000 € v porovnaní s vykurovaním elektrinou či plynom. Percentuálne vychádza úspora od 20% do 40%. Najviac však ušetria tí, ktorí si drevo popília a narúbu sami.

Kolobeh CO2Ekológia

Drevo je jedným z mála obnoviteľných zdrojov vykurovacieho tepla. Pri jeho horení sa uvoľňuje CO2, avšak len v množstve, ktoré do seba absorbovalo počas života stromu. To znamená, že každá kilowathodina energie vyprodukovaná horením dreva, má nulovú bilanciu CO2 a ovzdučie teda sklenikovými plynmio nezaťažuje. Naproti tomu pri výrobe 1 kWh elektrickej energie sa priemerne uvoľní 300g CO2. Teda ak domácnosť, ktorá používa elektrické kúrenie, minie  za rok 15000kWh, ovzdušie zaťaží približne  4500kg CO2.

Slovenské lesy

Nemusíme sa báť ani o naše krásne lesy. Ťažba dreva je na Slovensku dlhodobo pod úrovňou celkového bežného prírastku. A teda drevnej hmoty nám na Slovensku pribúda. Navyše sa na kúrenie využíva najmä drevo nižšej kvality, ktoré nie je použiteľné pre ďalšie spracovanie.

Uložené drevoAké drevo

Najvhodnejšie na kúrenie je tvrdé drevo listnatých stromov ako sú buk, dub, jaseň či hrab. Takéto drevo horí pomaly, takmer vôbec nezanecháva popol, a má najvyššiu výhrevnosť.

Brezové drevo je stredne tvrdé a má vysokú výhrevnosť. Využíva sa najmä v otvorených kozuboch, pretože nevystreľuje uhlíky.

Vŕba, topoľ a jelša horia rýchlo, no majú nižšiu výhrevnosť, preto sú vhodné najmä na rozkurovanie.

Drevo ihličnatých stromov horí intenzívnejšie a za krátky čas vydá veľké množstvo tepla. Je preto vhodné najmä ak potrebujema rýchlo vykúriť chladný priestor. Pri horení však zanáša komín viac ako tvrdé drevo listnatých stromov.

Príprava v predstihu

Každé drevo horí najlepšie, keď je správne vysušené. Ideálna vlhkosť pre horenie je okolo 20%. Drevo ju dosiahne približne po dvoch rokoch sušenia vonku, stačí aby bolo ochránené pred dažďom. Preto je potrebné chystať si drevo vždy aspoň rok dopredu. Čerstvé drevo má vlhkosť približne 50% a asi polovičnú výhrevnosť. Navyše výrazne zanáša komín.

Aký výkon kachlí

Kachle / interiérVýkon kachlí by mal byť jeden z najdôležitejších parametrov pri kúpe. V príliš výkonných kachliach budeme často kúriť nedostatočne a drevo nám bude viac dymiť a komín sa bude zanášať. Ak naopak vyberieme kachle s nedostatočným výkonom, buď priestor nedokážeme vykúriť alebo budeme v kachliach prekurovať, čo zníži ich životnosť.

Pre orientačný výpočet optimálneho výkonu sa používa hodnota 1kW na 20 metrov kubických priestoru. To znamená, že ak si kachel plánujete dať do obývačky s podlahovou plochou 30m2 a výšku miestnosti máte 2,9m, vykurovať budete 87m3 priestoru a teda budete potrebovať kachle s výkonom 4-5kW.

Pri novších a zateplených domoch sa pre približný výpočet používa 1kW na 40 metrov kubických.

Pohoda pri krbových kachliachSálavé teplo

Jednou z ďalších výhod kúrenia drevom je sálavé teplo. Pri sálavom zdroji tepla sa primárne neohrieva vzduch ako pri teplovzdušnom zdroji, ale žiarením sa priamo ohrievajú predmety a ľudia. Výhodou je, že pocitová  teplota je pri sálavom zdroji približne o 2°C vyššia ako izbová. Ďalšou výhodou je, že môžeme viac vetrať s menšími tepelnými únikmi, menej sa víri prach v miestnosti a je udržaná prirodzená vlhkosť vzduchu.

 

Samozrejme kúrenie drevom nie je pre každého, no ak niekto takúto možnosť má, určite to stojí za zváženie.

Tlačidlo

 

 

Sporák R46

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY