Práve teraz ZĽAVA -10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
0
0

Dajú sa vykurovacie telesá vylepšiť?

Všeobecne

Či tak alebo tak, záujemcov o pevné palivá spája snaha o jednoduché lacné systémy, ktoré nie sú závislé na dodávke zdroja tepla z externého zdroja. Či je to jadrová elektráreň vzdialená 200 kilometrov alebo plynový vrt vzdialený 5000 kilometrov.
Mať všetko pod kontrolou vôbec nie je zlé. Otázka znie, či sa dajú vykurovacie telesá na tuhé palivo ešte nejako vylepšiť, alebo sme nútení používať ich tak, ako nám ich továrne vyrobia a obchod predá. Odpoveď je kladná - existuje niekoľko zariadení, ktoré zlepšujú účinnosť sporákov či krbových kachlí. A keďže majitelia vykurovacích zariadení na tuhé palivo bývajú manuálne zruční, pridávame v texte aj niekoľko tipov na ich opravy. Určite neodporúčame rôzne vlastné úpravy v zmysle “vyrežem tam väčšiu dieru na dymovod, nejako slabo mi to ťahá”. Takéto riešenia by určite neodobril ani výrobca, ani požiarny bezpečnostný technik.

Poďme sa však pozrieť na riešenia, ktoré môže každý urobiť s čistým svedomím.


 

Reflexná fólia

 

Hoci tento prvok nie je použitý priamo na spotrebičoch, využije ho takmer každý. Resp. mal by ho využiť každý, kto má doma radiátory.

Pri použití fólie nedochádza  k miestnemu prehrievaniu steny za radiátorom. Teplo by sa síce zo stien šírilo naspäť do miestnosti aj sálaním, ale práve za radiátorom je toto šírenie nemožné, lebo sálaniu zabraňuje hmota radiátora. Úspora je tým výraznejšia, čím hrubšiu a ťažšiu stenu máte za radiátorom a čím vyššiu teplotu máte vo vykurovacom systéme.


 

Výmenníky

 

Hoci je možné zakúpiť si aj sporák či krbové kachle s teplovodným výmenníkom - a k nemu pripojiť radiátor alebo radiátory, nejedná sa v tomto prípade o výmenníky, ktoré by si zákazník mohol do kachlí namontovať sám.

Zato však každý môže na kachle s priamymi ťahmi (a teda nižšou účinnosťou) namontovať výmenníky vo forme nástavcov na komín.
Dodávané sú v zásade dva typy týchto výmenníkov - hrubostenné a tenkostenné. Zákazník si teda  môže vybrať nástavec podľa typu rúry, ktorú má použitú na komínovom vývode.
Jeden aj druhý typ výmenníka zachytí približne polovicu tepla, ktoré by inak odišlo hore komínom - a to doslova.

Pri ich aplikácií je treba dávať pozor, aby sme nesporili až príliš a neodoberali zo spalín príliš veľa tepla. Isté množstvo tepla totiž spaliny potrebujú na správne fungovanie komína. Podrobnejšie sa tejto téme venujeme TU.

 

Ventilátory

 

Ďalšou možnosťou, ako od komínového vývodu či krbu dostať viac tepla do miestnosti, sú krbové a komínové ventilátory. Bežný krbový ventilátor je možné položiť na krbové kachle a pri dosiahnutí požadovanej teploty sa ventilátor sám rozkrúti. Zvyčajne sa táto teplota pohybuje medzi 50 až 85 stupňov Celzia
Jednoduché ventilátory posúvajú zahriaty vzduch len jedným smerom, ale komplexnejšie modely sú vybavené oscilačným rotorom, takže sa otáčajú po vymedzenej dráhe sprava doľava a späť podobne, ako to robí bežný ventilátor. A rovnako ako na ventilátore na chladný vzduch je možné aj na krbovom ventilátore osciláciu vypnúť.

Veľmi zaujímavým riešením je aj ventilátor na dymovod. Jedná sa o termoelektrický ventilátor. Termočlánok v ňom produkuje elektrický prúd, ktorý roztáča motor ventilátora. Funguje teda vždy, keď sa dymovod dostatočne zohreje. Jeho montáž je veľmi jednoduchá - pomocou magnetov, prípadne sa dá použiť priložená objímka.


 

Jednoduché opravy

 

Viacero dielov na kachliach a sporákoch je priskrutkovaná, prípadne nie je primontovaná vôbec. Dobrá správa je, že všetko, čo je takto upevnené/neupevnené, sa dá vymeniť. Výmena vyhrevných platní nad ohniskom je samozrejmosťou a dobrý obchodník má vždy pripravené náhradné platne na sporáky a kachle Rovnako sa oplatí výmena roštu. Dobrý rošt so všetkými rebrami na správnom mieste udržuje uhlíky v pahrebe a tým prispieva k hospodárnosti aj bezpečnosti. Výmena nebýva zložitá a preto s výmenou neváhajte.
Rovnako je možné jednoducho vymeniť aj dvierka či madlá na sporákoch či kachliach. Zvyčajne na to stačia najjednoduchšie nástroje - kliešte, skrutkovač alebo kľúč.


 

Tesnenie a šamot

 

Po dlhšom používaní vykurovacieho telesa môže nastať situácia, že dvierka sú síce v poriadku, ale netesnia, pretože sa rozpadlo alebo vypadlo tesnenie dvierok. Chýbajúce tesnenie nedovoľuje riadne uzavrieť priestor ohniska a hrozí vypadnutie uhlíkov von a nekontrolované horenie v sporáku či kachliach, ktoré nie je ako ubrzdiť. Kúriť v takýchto kachliach je ako sadnúť do auta s nefunkčnými brzdami. Našťastie, výmena tesniacej šnúry je jednoduchá záležitosť. Stačia na ňu nožnice a špeciálne lepidlo. Stačí len poznať tvar a hrúbku šnúry.

O čosi zložitejšia je oprava šamotu, resp. šamotovej výmurovky. Ale aj tú treba vykonať čo najskôr, pretože stena sporáka či kachlí býva často plechová a nie je prispôsobená tepelnému namáhaniu. Z prasknutého šamotu môže rýchlo byť prasknutý sporák.

 

Tip na záver

 

Ak zakurujete v šamotom vyloženom vykurovacom telese po dlhšom období nepoužívania, začnite pomaly. Pre začiatok zapáľte v kachliach či sporáku noviny, potom pridajte aj pár triesok. Niekoľko dní ešte nekúrte naplno. Šamot totiž znesie vysoké teploty len ak je suchý. Vlhký šamot by sa po prvom zapálení na plný výkon rozsypal.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY