Malá účelná súprava na údenie z vysokokvalitnej nehrdzavejúcej ocele je vhodná najmä na údenie rýb, hydiny ale aj iných druhov mäsa. Udiareň je vybavená dvomi horákmi na gélové palivo Browin, alebo denaturovaný bezfarebný lieh.
Vďaka svojim malým rozmerom ju môžete použiť ako na balkóne, terase, v záhrade, tak aj na cestách, napríklad počas kempingu.
Ako a čím je možné údiť?
Na údenie môžeme používať drevné štiepky z rôznych druhov listnatých stromov. Medzi vyhľadávané patria bukové alebo štiepky z ovocných stromov – slivka, čerešňa, višňa.
Horúce údenie prebieha pri teplote 50°C – 90°C. Tento spôsob údenia je vhodný na priebežnú spotrebu, najmä pre údenie rýb. Teplota dymu rýchlo rastie a údené mäso získa požadovanú farbu a špecifickú arómu.
Údenie teplým dymom prebieha pri teplote 25°C – 50°C. Pri takomto údení zostane mäso a ryby šťavnaté. Dochádza k intenzívnejšiemu uvoľneniu arómy typickej pre údeniny a údené mäso je jemnejšie. Približný čas údenia je 30 min – 60 min pre ryby a 60 min - 90 min pre hydinu (prípadne „červené“ mäso).
Recept na údené pstruhy:
4 cca 300 g pstruhy
3 l studenej vody
140 g soli
100 g cukru
20 g sušeného kôpru
5 g čierneho korenia
Ryby dôkladne umyjeme. Z ostatných surovín pripravíme nakladaciu zmes, do ktorej ryby vložíme a uložíme asi na 10 hodín do chladničky. Následne ryby vyberieme a dôkladne osušíme. Dochutíme posypaním tradičnou zmesou na ryby. Ryby údime teplým dymom 40 – 50 minút.
Názornú ukážku si môžete pozrieť na videu.