Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

Záhrada ako miesto oddychu

Všeobecne

A pritom vytvoriť si zo záhrady miesto oddychu nie je zložité a nemusí to byť ani ekonomicky náročné. Len treba na začiatku uvažovať. Nie je nevyhnutné mať hotovú rekonštrukciu záhrady v priebehu jednej sezóny. Ak máme aspoň trochu záľubu v prírode a nebojíme sa vykasať si rukávy, môžeme mnohé činnosti zvládnuť aj sami. A samozrejme, rozložiť si ich tak, aby sme ich zvládli aj ekonomicky. To je krása záhrady - buduje sa na dlhé roky, preto nemusí byť hotová v priebehu týždňa.

Už pri kúpe či stavbe domu môžete začať plánovať svoju novú záhradu. Zvážte svoje možnosti a v prípade potreby sa obráťte na odborníkov - a to aj s plánovaním.


Aby nás záhrada lákala na trávenie času aj inak ako ponukou okopávania, musí spĺňať isté požiadavky. Ako prvá je tu požiadavka, aby ste v nej mohli fyzicky stráviť viac času. To znamená, že by v nej nemalo chýbať miesto, kam sa usadíte, aby ste si záhradu a pobyt v nej vychutnali. Skutočne. Existuje veľa krásnych záhrad, ktoré si ľudia vôbec neužijú, pretože nie sú na to prispôsobené. Sú to “záhrady pre záhrady”.
Ak túto požiadavku na pobyt zanedbáte, naozaj nebudete mať dôvod byť v záhrade a tráviť v nej čas oddychom. A ani v prípade home officu nebude záhrada takým lákadlom, pretože v nej nebude miesto, kde by ste mohli uložiť notebook. 

Preto  je na prvom mieste požiadavka na záhradné sedenie. Nájdite si v záhrade možno hneď niekoľko miest, ktoré budú vhodné na umiestnenie lavičky či záhradného nábytku. Mali by byť v tieni aj na slnku - aby bolo možné užívať si záhradu počas teplých aj chladnejších dní. A mali by byť prepojené chodníčkami. Záhradná lavička či sedenie by nemali byť len miestnom, kam sa môžeme zložiť a pracovať. Posedenie by malo plniť funkciu skutočného oddychu a preto by malo poskytovať pohľad na pekne skombinované záhony rastlín, či solitérny strom.

Že je to náročné? Plánovaniu bývania venujeme veľa času, často celé roky. Dokonca máme často do detailov rozpracované predstavy, kde bude aký nábytok, akej farby bude obklad a aký vzor bude mať záclona. Aj záhrada si zaslúži rovnakú starostlivosť. A možno aj väčšiu - je to predsa spoločenstvo živých tvorov a vzhľadom na rozmery tvorí často väčšiu plochu ako dom. Dajte teda čas uvažovaniu!

Miesto na posedenie v záhrade pritom nemusí byť komplikované. Malo by v prvom rade ladiť s celkovým štýlom záhrady.

V staršej záhrade, kde ešte existujú staré stromy sa hodí tradičnejší štýl lavičiek a záhradného nábytku. Tradičná lavička z kombinácie kovových nôh a dreveného sedáku s opierkou v štýle parkových lavičiek často úplne stačí, aby vytvorila vhodné miesto na posedenie nad knihou či kochanie sa rozkvitnutými astrami.
Pri nákupe je potrebné venovať pozornosť najmä rozmerom, nosnosti a odolnosti voči živlom. Je totiž možné vybrať si z menších lavičiek, ktoré sú vhodné pre maximálne dve osoby, ale tiež je možné zadovážiť si lavičku plnej parkovej veľkosti, čiže pre tri osoby.
Vidiecke záhrady s tradičnými ľudovými tvarmi rodinných domov sú vhodným prostredím pre drevené lavičky. Sú síce hranatejšie, ale ich materiál, ktorým je dnes zvyčajne tropické drevo, sa hodí práve do takýchto záhrad.
 

Ošetrovanie lavičiek nie je zložité. Lavičky z kombinácie dreva a kovu sa ošetrujú tradične - náterom vhodnou farbou. Celodrevené lavičky je po sezóne vhodné uložiť na suché miesto, kde prečkajú zimu. V prípade, že drevo vplyvom slnka a dažďa zosivie, je možné obnoviť ho prebrúsením brúsnym papierom a aplikáciou drevného oleja. Ten sa môže nanášať štetcom, ale vhodnejšia je handrička. A samozrejmosťou je dôkladné vysušenie dreva. Drevný olej sa z odevu odstraňuje veľmi problematicky.

Okrem bežnej lavičky môžeme v záhrade osadiť aj hojdačku. Pre deti a vnúčatá bude vítanou klasická detská drevená hojdačka na lanách či jej modernejšia plastová verzia. Táto jednoduchá hračka dokáže záhradu oživiť pri skutočne minimálnej investícií.

Dospelí však radšej dajú prednosť veľkej hojdačke. Tie sa môžu líšiť v rôznych parametroch. Na výber sú rôzne typy od menších a jednoduchších hojdačiek s drevenou či oceľovou konštrukciou po modely v plnej orientálnej nádhere, vybavené moskytérou a stropným vetracím systémom.
Pri výbere hojdačky by sme opäť mali brať do úvahy umiestnenie. Drevené sa viac hodia do tradičnejších a starších záhrad, kovové do modernejších.

Pokiaľ si chcete vytvoriť miesto na sedenie na terase, môžeme si vybrať z celej plejády typov záhradného nábytku. Pri jeho výbere platí zhruba to, čo sme hovorili o hojdačkách. Terasa a jej vybavenie je o čosi viac prepojené s architektúrou domu, preto by sme mali nábytok na terasu vyberať ešte citlivejšie. Drevené modely sa hodia k tradičnejšej architektúre, modely s kovovou kostrou a poťahom z polyratanu sú vhodnejšie k modernej architektúre.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY