Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
42
0

Pestovanie priesad: Ako a kedy sadiť semienka na priesady

Aj keď je vonku chladno a v záhrade ešte nie sú vhodné podmienky na pestovanie rastlín, koniec januára a začiatok februára je ideálny čas na predpestovanie priesad. Vďaka predpestovaniu budú rastliny silnejšie a odolnejšie. Dostanú viac času a kvalitnejšie podmienky na vývoj koreňov a listov. Navyše si vašu úrodu budete môcť pozbiera aj o dva či tri týždne skôr. V článku vám poradíme, kedy začať pestovať priesady jednotlivých rastlín a ako sa o ne starať. 

Ktoré rastliny je vhodné predpestovať a v akom termíne?

Termín výsevu semien na priesady je potrebné naplánovať podľa plánovaného času výsadby do pôdy (uvedený na obale semienok). Netreba začať príliš skoro, no je vhodné počítať aspoň s pár dňovou rezervou v prípade nepriaznivého počasia v termíne plánovanej výsadby.

Začíname náročnejšími rastlinami, ktoré sa dostali k nám z teplejších krajín a majú dlhšie vegetačné obdobie. Koniec zimy a začiatok jari tak predstavujú ideálny čas, kedy sadiť priesady paradajok a papriky. S výsadbou ich semienok na priesady môžete začať už vo februári alebo začiatkom marca. Pri tejto zelenine je dobré používať hnojivo s obsahom fosforu. V marci môžete začať sadiť priesady kalerábu a rôznych druhov hlávkového šalátu rovnako ako aj ďalších druhov kapustovej zeleniny ako je karfiol, brokolica, hlávkový šalát a kapusta (biela aj červená). V apríli je vhodné predpestovať bylinky ako sú bazalka, šalvia, pažítka či kôpor ale aj obľúbené uhorky, pri ktorých ukladajte semienka naplocho do hĺbky asi 1 cm. V máji môžete začať s pestovaním priesad čakanky alebo s iných druhov rastlín, ktoré sú určené na neskorší zber.

Pre lepšiu a efektívnejšiu kombináciu sadenia plodín môžete využiť nášho praktického sprievodcu.

pomôcka na určenie vzťahov medzi rastlinami Kinekus

Podrobnejší rozpis nájdete v tomto kalendári sadenie priesad a pestovania jednotlivých rastlín:

záhradkársky kalendár s informáciami o čase výsadby a zberu plodov
(zdroj: MoravoSeed)

Čo všetko budete potrebovať na pestovanie priesad a predpestovanie rastlín?

 

 

 

 

 

 

Je dobré vopred si učiť, kam priesady umiestnite, aby ste zvolili vhodné veľkosti kvetináčov alebo nádobiek, ktoré vám ideálne zapasujú na miesto, kde budú rastlinky rásť.

Ako pestovať priesady v byte?

1. Pripravte si kvalitnú pôdu - vhodný substrát pre výsev a naplňte ním nádobu na výsev (môžu to byť malé kvetináče, tégliky od jogurtov či zmrzliny, alebo plastové či papierové sadbovače).

2. Do jemne utlačenej pôdy vsaďte semienka rastlín a zasypte tenkou vrstvou substrátu.

3. Umiestnite ich na teplé miesto s dostatkom svetla. Viac o podmienkach svetla nižšie v článku.

4. Dôležité je aj vedieť, ako často priesady polievať. Pravidelne kontrolujte vlhkosť pôdy a pridávajte vodu, len keď je potrebné. Vhodné je použiť krhlu s malým otvorom alebo rozprašovač. POZOR: Neprelievajte rastliny, pretože nadbytok vody môže spôsobiť hnilobu koreňov.

5. Najskôr zo semienka vyklíčia klíčne lístky až potom priamo zo stonky tzv. pravé listy. Keď sa objavia aspoň dva pravé listy, môžete rastlinky pikírovať – presádzať z hustých výsevov, resp. rozdeliť do väčších kvetináčov, samostatných téglikov. Pri vyberaní pridržiavajte rastlinky za klíčny lístok nie sa stonku, aby ste predišli ich poškodeniu. Pri pikírovaní vyhĺbte menšiu ale dostatočne hlbokú jamku pre rastlinku, ktorá môže byť zasadená až po klíčne listy.

6. Priesadu následne vysádzajte do pôdy v termíne podľa typu rastliny. Asi týždeň pred výsadbou na záhony odporúčame rastliny otužovať napríklad intenzívnym vetraním.

 

sadenie semienok na priesady

Na čo si treba dať pozor pri predpestovaní priesad?

Pri predpestovaní priesad je dôležité dbať na niekoľko faktorov, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri správnom raste. Medzi tieto faktory patrí:

Dostatok svetla

Priesady sú náročné na svetlo, preto pre správny vývoj, odporúčame použiť svietidlá alebo umiestniť priesady blízko okna (ideálne na južnú stranu). Pri umiestnení na parapete sa niekedy stáva, že priesady sú príliš tenké a vysoké, lebo rastlinky sa „ťahajú“ za svetlom. Preto je ideálne, aby hlina, v ktorej sú zasadené, bola na úrovni skla, teda nie až pod okenným rámom.

Teplota

Pre klíčenie plodovej zeleniny (paradajky, paprika, uhorky) je optimálna teplota okolo 25 °C. Po prvých klíčkoch je vhodné teplotu znížiť na 20 °C. Pri ostatných klíčiacich semenách sa odporúča teplota okolo 18 °C. Všeobecne sa neodporúča pokles teplôt pod 10 °C.

Vlhkosť

Keď začne povrch pôdy zasychávať, je vhodný čas na zavlažovanie priesad vodou, ktorá má teplotu rovnakú ako je teplota vzduchu

Hnojenie

Priesady potrebujú dostatočné množstvo živín na správny vývoj, preto je potrebné pravidelne hnojiť rastliny vhodným hnojivom na priesady, aby nedošlo k tzv. „spáleniu“ pri prílišnom obsahu živín.

Choroby a škodcovia

Rastliny v interiéri sú viac náchylné na choroby a škodcov, preto by sa priesady mali pravidelne kontrolovať. V prípade akýchkoľvek príznakov (suché, zažltnuté lístky, vošky a pod.) je vhodné tieto príznaky odstrániť.

starostlivosť o priesady paradajok

Ako vybrať vhodný substrát pre predpestovanie rastlín?

Dôležité je, aby ste pred použitím substrát preverili, či spĺňa potreby vašich rastlín a aby bol dostatočne kvalitný a plný živín pre ich správny vývoj. Je dobré vedieť, či pH substrátu je neutrálne, ktoré je vhodné pre väčšinu druhov rastlín. Zároveň substrát by mal dobre absorbovať a udržiavať vlhkosť. Tiež by mal obsahovať piesok pre dobrú drenáž, aby prebytočná voda mohla odtekať a vyparovať sa, čím sa zabráni hnilobe koreňov.

Ak sa rozhodnete pre prírodné alebo domáce zmesi je treba dbať aj na čistotu, aby bol substrát bez prítomnosti choroboplodných zárodkov alebo škodcov. Preto ich pred použitím dôkladne sterilizujte.

Ako si vyrobiť domáci substrát na predpestovanie priesad?

1.    Zoberte si 1 diel kvalitnej preosiatej pôdy pre výsev.

2.    Pridajte 1 diel rašeliny alebo kompostu (poskytujú dostatok živín pre rastliny).

3.    Pridajte 1 diel piesku (zabezpečuje dobrú drenáž).

4.    Dôkladne premiešajte všetky zložky, aby ste dosiahli rovnomernú zmes.

5.   Substrát môžete sterilizovať tým, že ho dáte na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov °C, aby ste zničili choroboplodné zárodky a škodcov.

Takýto substrát je vhodný pre väčšinu druhov rastlín a poskytuje dostatok živín a priestoru pre korene rastlín.

Prajeme vám zdravé predpestované rastliny, z ktorých budete mať radosť a bohatú úrodu.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY