Práve teraz ZĽAVA 10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
1
0

Starostlivosť o trávnik po zime: Oprava trávnika

Všeobecne

Po zime býva trávnik zvyčajne v biednom stave. Poškodzuje ho najmä nadmerná vlhkosť, o ktorú v čase striedajúcich sa mrazov a dažďa nie je nikdy núdza - zo zvýšenej vlhkosti profitujú plesne, ktoré ničia trávnik.Svoje však vedia narobiť aj chemikálie a oleje (najčastejšie z odstavených áut) a mechanické poškodenia. Žltý trávnik po zime tak nie je nič nezvyčajné. Poďme sa teraz pozrieť, ako oživiť trávnik po zime a poradiť si s takýmito problémami rýchlo a čo najjednoduchšie.

Základom jarnej starostlivosti je vyhrabanie trávnika - odstránime všetky listy, šišky, plody a akékoľvek odumreté zvyšky rastlín a ďalšie nečistoty, ktoré sa dostali na trávnik počas zimy.

trávnik so stromami v pozadí s presvitajúcimi slnenečnými lúčmi

Suchý trávnik po zime a ďalšie problémy

Trávnik je často po zime v nie peknom stave a môžeme sa stretnúť s viacerými problémami:

Plesňové poškodenia - žltý trávnik po zime

Po rozpustení snehu niekedy vidíme na trávniku akýsi pavučinový povlak. Nejedná sa však o výsledok pôsobenia osemnohých bezstavovcov, ale o mycélium plesne, konkrétne plesne snežnej. Podobná je pleseň sivá. Rozdiel medzi nimi je z praktického hľadiska nepatrný. Pleseň sivá vzniká pri veľkej snehovej pokrývke, pleseň snežná (paradoxne) skôr pri slabšej. Možno sme sa o jej rozšírenie pričinili aj sami, keď sme príliš neskoro na jeseň použili na trávnik dusíkaté hnojivo, prípadne sme vynechali hnojenie draslíkom. K rozšíreniu plesne prispieva aj opomenuté prevzdušňovanie a prílišné zaplstenie trávnika.

Dosť však sypania popola na hlavu - pleseň, ktorá sa prejavuje okrem spomenutej “pavučiny” aj hnedými škvrnami, odstránime len chemickým postrekom, napríklad prípravkami s obsahom azoxystrobínu. Je možné využiť aj mykopatogénne mikroorganizmy, tie však akútnu pohromu odstraňujú len pomaly. Protiplesňový postrek je možné aplikovať keď je už vonkajšia teplota okolo 10 stupňov. Pri teplote 20 stupňov už plesne prestávajú rásť samé od seba.

Prerastajúci mach

Podobne ako plesne a huby, aj machy majú radi trávnik, ktorý nie je očistený od plsti. Zároveň majú radi kyslé prostredie. Aby sme sa ich zbavili, v jarnom období môžeme trávnik vápniť, čiže posýpať drveným vápencom. Pozor, nepomýľme si vápenec s vápnom. V predajniach isto nájdeme aj špeciálne prípravky proti machom - ale prečo nevyužiť prírodné spôsoby, keď sú dostupné?

Poškodenie chemikáliami

Na trávniku niekedy vidíme aj poškodenia, ktoré pripomínajú škvrny po pôsobení plesní a húb, ale chýba im charakteristická pavučina. Skrátka, tráva je mŕtva. Môže sa jednať o poškodenie chemickými látkami. Najčastešie sú benzíny, oleje, nafta, ale môže sa jednať aj o obyčajnú horúcu vodu.. Tieto miesta vyhrabeme a ak sme si istí, že sa nejedná len o poškodenie horúcou vodou, odstránime aj vrchnú vrstvu pôdu.

zelený trvánik s kvapkami vody

Holé miesta v trávniku

Prázdne miesta v trávniku opravíme najjednoduchšie opätovným vysiatím trávy. V takom prípade rozrušíme hrabľami vrstvu pôdy (môžeme ju doplniť substrátom) a rozosejeme trávne semeno. Naň opäť pridáme vrstvu substrátu a pomocou dosky alebo valca pôdu spevníme. Polievame podľa potreby a počasia. Za týždeň by sme mali vidieť klíčiacu trávu a po dvoch týždňoch by mala byť kedysi prázdna škvrna skoro zarastená.

baner prevzdusnovac

Starostlivosť o trávnik po zime

Aby bol trávnik opäť pýchou záhrady je potrebné venovať mu na jar dostatočnú pozornosť. Ako sa postarajte o odstránenie vyššie spomínaných problémov. Následne sa môžete poustiť do ďalšej jarnej starostlivosti:

Vyrovnanie trávnika

Po zime môžeme na trávniku pozorovať nielen holé miesta, ale aj zdvihnué a klesnuté plochy. Zvýšené miesta rozhrabeme. Zníženiny môžeme doplniť substrátom a obsiať, ale môžeme skúsiť aj okamžité riešenie - trávnikový drn rýľom rozrežeme do tvaru písmena H a odklopíme hornú aj dolnú časť. Do otvoru doplníme podľa potreby substrát a drn vrátime späť.

Kedy hnojiť trávnik po zime

Príliš skoré hnojenie trávniku môže uškodiť. Ideálne je vykonať prvé hnojenie až v čase, keď sa teplota vonku stabilne pohybuje nad 12 stupňov. Ideálne na hnojenie trávnike po zime je hnojivo s postupným uvoľňovaním.

Kedy kosiť trávnik po zime

Podobne ako hnojenie aj kosenie trávnika vykonávajte až v čase neskoršej jari s vyššími teplotami. Pri prvom kosení neskracujte trávnik o viac než tretinu. Viac sme sa správnemu koseniu trávnika venovali v samostatnom článku.

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY