Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

Ako vybrať záhradný nábytok – vyberáme vhodný materiál

Záhradný nábytok sa vyrába z rôznych materiálov. Každý iným spôsobom odoláva nepriazni počasia, spadá do inej cenovej kategórie a má inú životnosť. Ako sa orientovať v množstve rôznych dostupných materiálov a vybrať vhodný záhradný nábytok pre seba?

Ratanové sedenie – pohodlnosť a útulnosť

K najčastejšie používaným materiálom patrí ratan alebo umelý ratan. Ratanový záhradný nábytok je zhotovený tak, aby napodobňoval estetický, no nie až tak praktický, prútený nábytok. Bez problémov si poradí s menšími výkyvmi počasia, ako je dážď, či horúce slnečné lúče. Plusom je aj jeho nízka váha, vďaka čomu sa s nim dobre manipuluje a ľahko ho rýchlo premiestnite tam, kde práve potrebujete

Veľkej obľube sa tešia napríklad záhradné sety vyrobené z ratanu, ktoré krásne zapadnú na terasu a pekne oživia priestor.

Polyratanový záhradný nábytok (umelý ratan)  – praktickosť a estetickosť

Polyratanové sedenie je oveľa praktickejšie, najmä v tom, že je v skutočnosti zhotovené z plastu, ktorý nepriazni počasia odoláva naozaj skvele. Preto ho využijete aj na miestach, kde nemáte možnosť tak často upratovať, resp. i v čase, keď ratanový nábytok nebudete stíhať odkladať zakaždým, keď ho budete chcieť použiť. 

Umelý ratan dobre odoláva vlhkosti, preto je polyratanový záhradný nábytok vhodný aj k bazénom. A to je hlavný dôvod, prečo záhradný nábytok z tohto materiálu taký obľúbený.

Záhradný nábytok z kameňa – dôstojnosť a krása

Pokiaľ chcete, aby vaša záhrada vyzerala veľkolepo, určite by ste sa mali zamyslieť nad kúpou kamenného setu. Záhradný nábytok v kamennom prevedení pôsobí honosne a zároveň je jednoduchý na údržbu. Nemusíte ho v prípade nepriaznivého počasia neustále odkladať a presúvať do garáže či skladu, keďže zvládne nielen dážď, ale aj poriadny mráz.

Jednou z jeho hlavných nevýhod je jeho váha – len tak ľahko ho v záhrade nepresťahujete.

Drevený záhradný nábytok – klasika a pohodlie

Ak ste ochotný občas sa o váš nábytok postarať, prelakovať ho, či natrieť, môžete sa rozhodnúť pre drevo. Je to klasika, ktorá vás určite neomrzí. Drevo sa do záhrady vždy hodilo aj bude hodiť a, na rozdiel od niektorých iných materiálov, je to materiál mimoriadne príjemný na dotyk aj na sedenie i v chladnejších dňoch. 

Navyše, ak sa pri výbere zameriate aj na vhodný typ dreva, môžete sa vyhnúť mnohým starostiam s jeho údržbou. Napríklad taký teak je síce v cenovo vyššej kategórii, no starostlivosť o nábytok z tohto druhu dreva je oveľa jednoduchšia.

Pri kúpe dreveného záhradného nábytku myslite aj na to, že drevo je pomerne tvrdé, preto je dobré doplniť tento nábytok aj o pohodlné podušky na záhradný nábytok.

Plastový záhradný nábytok  – jednoduchosť a praktickosť

Plastový záhradný nábytok zažíval veľký boom najmä ku koncu minulého storočia. No vďaka svojim výnimočným vlastnostiam má svojich fanúšikov aj dnes. A nie je sa čomu čudovať. 

Moderný plastový záhradný nábytok už dávno nie sú len biele a zelené stoličky v typickom dizajne. Dnes medzi plastovým záhradným nábytkom nájdete aj zaujímavé dizajnové kúsky, na ktoré by ste na prvý pohľad ani len nepovedali, že sú vyrobené z plastu –  napríklad pohodlné polohovateľné záhradné kreslá.

Kovový záhradný nábytok (hliníkový záhradný nábytok)  – odolnosť a komfort

Hliníkový záhradný nábytok má pre mnohých chladný vzhľad. No pre iných je práve tento jeho dizajn veľkým plusom. Vďaka nemu kovový záhradný nábytok pekne zapadne do moderných novostavieb postavených v dnes tak obľúbenom industriálnom štýle. 

Hliník je často kombinovaný aj s inými materiálmi – napríklad drevené opierky na ruky, či sedák z výpletu z umelej textílie. Okrem tradičného záhradného nábytku sa z hliníka vyrábajú aj populárne záhradné hojdačky

 

Veríme, že sme vám pomohli rozhodnúť sa, ako vybrať záhradný nábytok. Viac o tom, ako sa o nábytok z dreva, ale i z iných materiálov, starať sa môžete dočítať v jednom z predchádzajúcich blogov, ktorý sa tejto téme venuje podrobnejšie. Nech už sa totiž rozhodnete pre ktorýkoľvek záhradný nábytok, správna starostlivosť je základ pre to, aby vám slúžil čo najdlhšie.

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY