Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
1
0

Ako vybrať správne pletivo

Všeobecne

Univerzálnym pletivom je ohradové pletivo, ktoré je (ako napovedá názov) pletené z jednotlivých ohýbaných drôtov. Tie môžu byť pozinkované, alebo poplastované (zvyčajne v zelenej farbe). Poplastované pletivo je o čosi odolnejšie ako pozinkované a vďaka farbe lepšie zapadá do priestoru. Zároveň umožňuje ľahšiu prehľadnosť, takže niekedy je potrebné použiť tieniacu sieť na plot. Oká majú tvar štvorcov.
Pletivo má oproti pevným plotom viacero výhod - prvou je cena. Ďalej je tu jednoduchá montáž. Tú môže s minimálnymi nákladmi vykonať veľmi rýchlo ktokoľvek, kto si prečíta napríklad tento návod.
Veľmi žiadanými vlastnosťami sú aj jednoduchá preprava v balíkoch a možnosť rozobrať pletivo na presne požadované dĺžky. 

Čo sa týka výšky pletiva, tak je síce tiež možná úprava podľa potreby, ale je pomerne pracná. Každý jeden drôt by bolo treba odrezať/odstrihnúť a potom ešte ohnúť.
Preto je jednoduchšie vybrať si z ponúkaných štandardných výšok (100, 125, 150, 160, 180 a 200 centimetrov.
 

Na ohrady pre hydinu, zajace a ďalšie drobné zvieratstvo sa bežne používa šesťhranné pletivo (známe aj pod názvom hex, zajačie či rabicové pletivo). Podobne ako v prípade veľkého plotového pletiva je možné zaobstarať si pozinkovanú alebo poplastovanú verziu.
Ohľadom výšky nie je výber nijako veľký - dokonca nie je takmer žiadny. Šesťhranné pletivo sa dodáva v jedinej výške - a to jeden meter. Má to svoju logiku - na ohradenie králikov viac netreba. Samozrejme, pletivo sa môže použiť aj na vypletanie voliér, ktoré sú vyššie - v takom prípade stačí jednotlivé pásy pletiva zviazať drôtom.
Čo chýba pri výbere výšky, to sa dá nahradiť pri výbere veľkosti oka na pletive. To môže byť veľké 13, 16, 20, či 25 milimetrov. Pre chov zajacov, hydiny, či drobných ozdobných spevavcov sú to primerané veľkosti.

V súčasnosti sa na ohrady pre menšie zvieratstvo presadzuje stále viac pletivo so štvorcovými okami. Tie majú veľkosť strany 10, 13, 16, 19 a 25 milimetrov.
Výška pletiva je rovnaká ako u šesťhranného pletiva, čiže jeden meter. Na výber je pletivo v pozinkovanej aj poplastovanej úprave.
Štvorcové pletivo má síce o dve hrany menej ako šesťhranné, ale je vyrábané z tvrdšieho drôtu - je teda pevnejšie a odolnejšie a hodí sa aj na väčšie plochy voliér bez dodatočnej výstuhy.

Pokiaľ hľadáte pletivo, ktoré sa hodí napríklad na ochranu záhonov (čiže je dobre priehľadné, pekne vyzerá a nevyhnutne nemusí mať dva metre, odporúčame pletivo Middle-Vertikal. Dodáva sa v rôznych výškach, ale na rozdiel od klasického plotového pletiva začínajú tieto výšky už od 60 centimetrov. Ďalšie výšky sú 80, 100, 120, 150, 180 a 200 centimetrov. Pletivo Middle-Vertikal je vyrábané z drôtu hrubého 2,2 milimetra (u 200 centimetrového pletiva až 2,5 milimetra). Povrchovú úpravu tvorí poplastovanie. Oko je veľké 50x100 milimetrov. Jedná sa o veľmi pevné zvárané pletivo, ktoré sa hodí nie len na ochranu záhonov, ale aj na tvorbu veľmi odolných a pritom ľahkých a dekoratívnych plotov.

Veľmi dekoratívne je aj pletivo Armor, ktorého horný okraj tvoria oblúky. Je vysoké 120 centimetrov. Môže sa používať na ľahšie ploty, prípadne ochranu záhonov.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY