Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

7 parametrov, ktoré si všimnite pred výberom záhradného nábytku

Všeobecne

zdroj: kinekus.sk

Záhradný nábytok sa od bežného do interiéru líši nielen dizajnom, ale aj vlastnosťami. Musí dokázať odolať nepriaznivému počasiu, slnečným lúčom či vlhkosti. Pri kvalitnom a modernom záhradnom nábytku by ste mali myslieť na 7 parametrov

 

#1 Typ záhradného nábytku

V dnešnej dobe existujú desiatky druhov ako napríklad hojdačky, kreslá či lavičky. Výber by ste mali prispôsobiť najmä veľkosti rodiny a vašim záhradným aktivitám.

Pre väčšie rodiny budú najvýhodnejšie záhradné sety. Obsahujú stôl a 4 - 6 stoličiek. Milovníci relaxu si zas prídu na svoje pri záhradných hojdačkách. 

 

Tip

Zapojte kreativitu a očarte rodinu aj vašich hostí. Skombinujte jednotlivé typy nábytkov. Kreslá v kombinácii s lavičkami a hojdačkami prinesú do vašej záhrady nový život. Každý člen rodiny si nájde svoje obľúbené miesto.

 

#2 Materiál

Najdôležitejším parametrom je správny materiál. Od neho sa odvíja to, ako dlho vám nábytok vydrží. Medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie typy materiálu sa radia: 

  • drevo
  • ratan 
  • plast
  • kov.

 

Drevený záhradný nábytok 

Je najdrahší, no zároveň najkvalitnejší. Vyzerá štýlovo a prirodzene. Drevo je odolný materiál, ktorý vydrží roky. Stačí, ak sa oň budete správne starať. Údržba však nie je náročná, len musí byť pravidelná. 

Myslite na to, že drevený nábytok je potrebné chrániť pred vodou. Preto ho v prípade dažďa bude treba schovať na bezpečné a suché miesto. Najlepšie urobíte, ak ho umiestnite pod prístrešok. 

Záhradný nábytok LAURA z tropického dreva >

 

Ratanový záhradný nábytok

Ratan je najobľúbenejší typ materiálu. Vyzerá štýlovo a kúpite ho za príjemnú cenu. Nie je náročný na údržbu a je odolný. V ratanovom prevedení dnes nájdete všetky typy záhradného nábytku. 

Pri nakupovaní ratanového nábytku si však dávajte pozor. Nízka cena môže vopred oznamovať, že ide o menej kvalitný kúsok. Pri ratane platí dvojnásobne, že by ste mali čítať recenzie užívateľov ešte pred kúpou.

Jeden z najoblúbenejších ratanových zahradných nábytkov: Nábytok ZORA >

 

Plastový záhradný nábytok

Najväčšou výhodou plastového záhradného nábytku je váha a farebnosť. Prenášať ho môžete z jedného miesta na druhé. Nepotrebuje pevné miesto vo vašej záhrade či na terase. Vďaka širokej farebnej škále si vyberie úplne každý. 

V prípade plastu ide o viac-menej lacný záhradný nábytok. Nie je tak kvalitný ako ten z dreva alebo ratanu. Pod vyššou hmotnosťou môže prasknúť. Kompenzuje to odolnosťou voči vlhkosti a vode. 

Plastové a iné stoly>

Plastové a iné kreslá >

 

Kovový záhradný nábytok

Kovový záhradný nábytok môže pri nesprávnom kombinovaní pôsobiť chladne. Preto je dobré, ak ho doplníte mäkkými vankúšmi. 

Je veľmi pevný a dokáže vydržať roky. Prekvapí vás jednoduchá údržba. Stačí ho umyť vodou a raz za čas oživiť novým farebným náterom. Vzhľadom na jeho hmotnosť by ste mu mali vyčleniť permanentné miesto.

Trendový záhradný nábytok BERTA s hliníkovou konštrukciou >

 

Vedeli ste, že …

… minimálna hrúbka pre stabilný stôl sú minimálne 3 cm? Kvalitný stôl by preto nemal byť úzky alebo tenký. 

 

#3 Rozmery

Správne rozmery nábytku sú kľúčové. Preto ešte pred kúpou vytiahnite meter a všetko dôkladne zmerajte. Ušetríte si čas a predídete starostiam s výmenou nevhodného nábytku.

Drevo je masívne a veľké. Vhodné je do väčších altánkov či na väčšie terasy. Naopak, kov je minimalistický. Zmestí sa aj do menšieho záhradného domčeka. 

 

#4 Dizajn

Dizajn sa najčastejšie odvíja od materiálu. Drevo vyzerá prirodzene a je nestarnúcou klasikou. Moderné bude aj o desiatky rokov. Naopak, farebný plast môže vyjsť z módy veľmi jednoducho. 

Pri výbere vám môže pomôcť dizajnér. Zvládnete to však pokojne aj sami. Výber vám uľahčia záhradné sety. K nim si nakombinujte hojdačku, lavicu, ležadlo či detský nábytok v rovnakom farebnom prevedení

zdroj: Kinekus.sk

Rada odborníka

Ak chcete zaujímavý kúsok do svojej záhrady, stavte na tmavé drevo. Je elegantné, zaujímavé a hodí sa ku všetkému. Vhodný je tiež kov v čiernom prevedení. 

 

#5 Umiestnenie záhradného nábytku

Umiestnenie je dôležité nielen pre rozmery nábytku, ale pre samotný materiál. Pod priestor bez strechy zvoľte pevný materiál. Musí odolať slnečnému žiareniu a dažďu. V tomto prípade hľadajte kovový alebo plastový nábytok. 

Pod altánok alebo na zastrešenú terasu môžete rozmýšľať aj o dreve a ratane.

 

#6 Komfort

Pri vyberaní záhradného nábytku dbajte na to, aby mali stoličky a kreslá správne tvarovanú sedaciu časť a operadlo. Sedenie by malo byť príjemné ako keď sedíte v pohodlí, v obývačke.

Komfort najlepšie otestujete pri osobnej návšteve našich predajní. Ak preferujete nákup cez internet, referencie zákazníkov vás nasmerujú správnym smerom.

 

Záhradný nábytok AMADEUS: Jeden z naších najpoholdnejších nábytkov so skvele tvarovanými kreslami >

 

#7 Cena 

Záhradný nábytok nie je nákup na jednu sezónu. Vydrží vám roky. Preto vyberajte kvalitné materiály. A od nich sa odvíja aj cena.

Pred nákupom by ste si mali nastaviť rozpočet a snažte sa ho dodržať. Platí však, že je lepšie rozpočet presiahnuť ako sa uspokojiť s menej kvalitným tovarom. 

 

Záver 

Vybrali sme 7 dôležitých parametrov, ktoré dokážu vytvoriť lepšiu predstavu o vašom budúcom záhradnom nábytku. Jeho presnú podobu si môžete vybrať hneď teraz v e-shope, alebo navštívte naše predajne a poradíme vám s výberom.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY