Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
1
0

Zavlažovanie trávnika

Aj vy si lámete hlavu nad tým, ako správne a účinne zavlažovať trávnik? Podelíme sa s vami o pár múdrostí.

Výber vhodného spôsobu zavlažovania trávnika

Polievanie krhlou, alebo hadicou sa hodí najmä pre menšie záhradky a pre tých, ktorí zbožňujú východ slnka alebo majú radi pohyb na čerstvom vzduchu. Ak sa vám však nechce behať po záhrade s krhlou alebo hadicou, alebo je vaša záhrada veľká, odporúčame vám použiť zavlažovací systém. Dôležité je ho správne nastaviť.

Kedy polievať trávnik

Základ je polievať v správnom čase. Najvhodnejší čas je skoro ráno, ešte pred východom slnka. Vtedy je zväčša chladno, bezvetrie a voda sa odparuje pomalšie. Trávnik teda prijme dostatočné množstvo vody. Naopak, trávnik môžeme zničiť polievaním počas dňa, najmä keď je horúco - každá kvapka vody môže spôsobiť "popálenie" trávnika. 

Okrem toho slnko aj tak odparí vodu skôr, ako ju korene stihnú prijať. V horúcom letnom období, keď je potreba zálievky vysoká, je vhodné zalievať  v dvoch večerných dávkach. Prvou - krátkou - po západe slnka trávnik vzpružíme a osviežime vzduch. Druhú, intenzívnejšiu dávku dodáme v noci, keď je chladnejšie. Voda sa vtedy menej odparuje a rastliny ju lepšie využijú. 

Ako často polievať trávnik

Okrem správneho polievania je dôležité aj množstvo vody. Správna závlaha by mala prevlhčiť pôdu pod trávnikom do hĺbky cca 10 cm. Odporúčaná denná dávka je 4-6 l/m2 v závislosti od dennej teploty a množstva zrážok. Polievať by sa malo 1-3x týždenne, v lete s extrémnymi teplotami až 5x. 

baner zavlazovac

Ako polievať trávnik

Každý trávnik má však iné nároky v závislosti od typu trávy, pôdy, doby priameho slnečného svetla a pod. Jeho potreby najlepšie zistíme tzv. prechádzkovým testom - prejdeme sa po trávniku a pozrieme sa späť na svoje stopy. Ak je trávnik zavlažovaný správne, tráva sa po chvíľke postaví. Ak je však "smädný", stopy budú viditeľné aj po niekoľkých minútach.

Do úvahy je potrebné brať aj ročné obdobie. Najintenzívnejšie zavlažujeme od júna do augusta, menej v máji a septembri, malé množstvo závlahy použijeme v apríli a októbri. Od novembra do marca trávnik nepolievame. Dôležitú úlohu zohráva aj rovnomernosť vlahy. Tú možno dosiahnuť dokonalým prekrývaním postrekovačov. 

polievanie trávnika hadicou

Akú vodu použiť?

Najčastejšie používame vodu z vodovodu, zo studne, dažďovú vodu z nádrže, výnimočne vodu z potoka či rieky. V podstate je jedno, akú vodu použijeme, treba si však dať pozor na mechanické nečistoty, ktoré sa môžu dostať do čerpadla, prípadne do postrekovacích trysiek. Najlepšie samozrejme je, ak je voda odstata.

Správna starostlivosť o trávnik je základným predpokladom ukážkového trávnika. Okrem pravidelného zavlažovania by ste nemali zabudnúť ani na jeho vertikuláciu a správne kosenie. Dôležité je aj starostlivosť o trávnik po zime, nakoľko zimné obdobie môže zanechať na vašom trávniku množstvo škôd.

 

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY