Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
9
0

Kosenie trávnika: Ako na to

Existuje výrok, o ktorého platnosti dnes pochybuje len málokto: „Nič nemôže trávniku škodiť viacej, než keď sa príliš neskoro pokosí“. Ako teda trávnik správne kosiť?

Ako často kosiť trávnik

Pre kvalitu trávnika je lepšie kosiť častejšie. V jarných mesiacoch je to zhruba 2x týždenne, v lete potom podľa potreby. Tráva sa v jarných mesiacoch zastrihuje na slnečných miestach na 4 cm, v tieni na 5 cm. Neskôr, v horúcich letných dňoch je lepšie kosačku nastaviť o 1-2 centimetre vyššie – teda kosiť na výšku 5-7 cm. To samozrejme neplatí pre zakladajúce a dosádzané plochy, kedy je tráva ešte príliš jemná a koreňový systém nie je ešte dostatočne rozvetvený. V takom prípade musíme voliť čo najšetrnejší spôsob kosenia. Pri menších plochách je ideálne na prvé kosenia použiť kosu.

Ako kosiť trávnik

Pre správnu starostlivosť o trávnik je podstatný aj výber kvalitnej kosačky. Pritom si musíme uvedomiť, akú veľkú plochu s danou kosačkou musíme obhospodáriť a či máme pozemok rovinatý, alebo svahovitý. Na malé rovinaté plochy s plochou do 400 m2 postačuje kosačka bez pojazdu poháňaná elektromotorom alebo spaľovacím motorom. Pri svahovitom pozemku je taktiež možné použiť oba typy, no ideálne s pojazdom. Tie sú zväčša aj stavané na kosenie väčších plôch. Elektrické na plochu približne do 1000 m2, modely so spaľovacím motorom do 2000 m2 . Výhodou kosačky s benzínovým motorom je to, že obvykle dosahujú väčší výkon a nie je potrebné ťahať za sebou dlhé káble, pri ktorých je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť, aby nedošlo k ich preseknutiu. Nevýhodou je potreba väčšej starostlivosti o spaľovací motor – čistenie sviečok, výmena oleja a pod.

Na trhu sú dostupné aj kosačky akumulátorové, ktoré podľa naprogramovania vykonajú kosenie automaticky, bez potreby obsluhy. Tieto sú upravené na pravidelné zastrihávanie koncov trávy o malú časť, ktorú nezbierajú, ale je využitá na opätovné vrátenie pre rast nevyhnutných prvkov späť do pôdy – takzvané „mulčovanie“. Vždy je však dôležité mať dobre nabrúsené nože. Iba tak docielime čo možno najhladší strih a tým minimalizujeme zasychanie trávy, ktoré sa deje najmä pri tupých nástrojoch a rozstrapkaní zastrihnutých končekov.

banner kosacka

Starostlivosť o plochy pri stromoch, okrajoch trávnika, pri plotoch či chodníkoch najlepšie obstarávajú strunové kosačky, tzv. vyžínače. Sú určené iba na trávu, no ich obsluha je jednoduchá. Nevýhodou je, že trávu nepokosíme tak rovnomerne ako pri bežných rotačných kosačkách, výhodou, že sa dostaneme aj do miest, kde sa s iným typom kosačky nedostaneme. Trávnik a jeho menej dostupné časti môžete zastrihávať aj záhradnými nožnicami určenými špeciálne pre tento účel.

Ak necháte trávnik prerásť, nebude mať po pokosení sýtozelenú farbu, ale žltozelený odtieň. Cez vysoké steblá sa totiž do spodných častí nedostane dostatok slnečného svetla, preto majú menší obsah chlorofylu. Pri správne načasovanom kosení sa vyhnete aj problémom s množstvom pokosenej trávy a nebudete musieť vyprázdňovať zberný kôš už po niekoľkých metroch.

Kedy kosiť nový trávnik

Nový trávnik odporúčame kosiť najskôr, keď celá plocha trávnika dosiahne výšku 10 cm. Ak sú niektoré plochy už vysoké a iné nie, pokoste najskôr len plochy s vhodnou dĺžkou a kosenie zvyšku trávnika nechajte na neskôr. 

Kedy kosiť trávnik (ráno alebo večer)

Najvhodnejší čas na kosenie trávnika je ráno, potom ako už opadla rosa. Tráva je v tomto čase mäkšia. Zároveň sú aj nižšie teploty, čo prospeje trávniku aj vám. 

chlap kosiaci trávnik pomocou kosačky

Prvé kosenie trávnika po zime

Tráva po zime začína rásť v čase, keď sa postupne začnú zvyšovať denné teploty. Trávnik by pred prvým kosením nemal byť príliš nízky, no zároveň neodporúčame nechať trávu narásť ani príliš vysokú. Ideálny čas na prvé kosenie po zime je vtedy, keď má trávnik približne 6 cmViac o správnej starostlivosti o trávnik po zime nájdete v článkoch: 

Starostlivosť o trávnik po zime: Oprava trávnika

Starostlivosť o trávnik na jar: Prevzdušnenie a hnojenie

V letnom období nezabudnite na pravidelné polievanie trávnika. Pre najlepší výsledok sa odporúča nepolievať ručne cez hadicu, ale prostredníctvom rôznych typy rotačných a výkyvných rozstrekovačov. Za správnu starostlivosť sa vám trávnik poďakuje krásnou zelenou “perinkou” bez zbytočných holých miest či prerastajúcej buriny.

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY