Práve teraz ZĽAVA -10% úplne na všetko s kódom JAR10. Platí pre objednávky online - kuriér, Packeta. Neplatí pre osobný odber. 

Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
197
0

Oprava šamotu

Prasknutá výmurovka či vypadaný šamot medzi jednotlivými tehlami totiž znamená, že žiar z ohniska sa dostáva priamo k tenkému vonkajšiemu plechu. Je len otázkou času, kedy ho prepáli. Nejedná sa len o otázku zbytočného poškodenia šporáka, či krbových kachlí, ale aj o otázku požiarnej bezpečnosti. Preto by sme kontrolu vykurovacieho telesa a opravu šamotu nemali v žiadnom prípade zanedbať. Najmä, ak sa nejedná o žiadnu raketovú vedu a celá práca zaberie možno hodinku.



 

Čo budeme potrebovať

 

Šamotová malta (predpripravená hotová zmes alebo šamotová múčka, vodné sklo a voda)

Nádoba (vyradený vandlík)

Menší štetec

Oceľový kartáč

Rukavice

Lampa -čelovka

 

Rozpočet

 

Šamotová malta     2,83 €

Štetec                   0,70 €

Oceľová kefa         2,85 €

Rukavice               0,72 €

Čelovka                 5,50 €

SPOLU                12,60 €


 

Postup

 

Najskôr celú pec dôkladne vyčistíme. Potom nasleduje čiastočná demontáž.Zložíme horné platne a ak je to možné, vyberieme aj rošt. Samozrejme, nedemontujeme dvierka, ani nemusíme sporák odpájať od komína. Ale čím lepší prístup, tým lepšia práca. Platí to najmä pri kachliach - peterkách, ktoré sú pre kachliara často tesné.

 

Všetky špáry, z ktorých vypadal šamot, očistíme oceľovým kartáčom. Pracujeme dôkladne. Skontrolujeme aj miesto, na ktoré sa často zabúda - okolie napojenia komína.
Všetky kusy šamotu, ktoré sa pohybujú, vyberieme.

 

Dôležité je aj navlhčenie spár, ktoré budeme zatierať. Vystačíme si s čistou vodou a štetcom. V tomto prípade neplatí, že menej je viac. Nechceme síce šamot zbytočne vlhčiť (a tým predlžovať čas sušenia), ale navlhčenie treba tak či tak vykonať dôkladne.

 

 A teraz začína finále. Do všetkých spár aj prípadných prasklín nanášame šamotovú maltu. Ak sme správne navlhšili šamotové tehly, bude sa malta dobre lepiť aj na kolmých stenách. Malta dobre lepí aj na prsty - používame preto ochranné rukavice.

 

Postupne zatrieme všetky spáry a praskliny. Prístup k niektorým miestam je horší ako zlý. Oceníme rozobratie všetkých dielov, ktoré nám zlepší prístup najmä u vysokých typov kachlí. Po vymazaní naozaj všetkých spár poskladáme vykurovacie teleso do pôvodného stavu.

 

V čerstvo vymazaných kachliach nesmieme ihneď zakurovať. Na 12 až 24 hodín necháme teleso schnúť. Pomôcť môže napríklad umiestnenie sviečky či kahanca na rošt kachieľ. Nedáva dosť tepla na zohriatie šamotu, udržuje však prúdenie vzduchu a tým prispieva k rýchlejšiemu vyschnutiu.
Po 24 hodínách môžeme v sporáku či krbových kachliach zakúriť. Prvých niekoľko hodín však kúrime len mierne.

 

Ako sa mieša šamot

Šamotovú múčku miešame s vodou v pomere 5:1, čiže na jeden kilogram šamotu zamiešame 2 dl vody. Pre zlepšenie vlastností odporúčame pridať na tento objem ešte tri polievkové lyžice vodného skla. Zmes dobre premiešame. Jej výsledná hustota by mala byť asi ako hustota cesta na medovníky. Čiže žiadne roztekanie. Zamiešanú zmes môžeme  ihneď aplikovať, pretože rýchlo zasychá.

 

V obchode si môžeme kúpiť predpripravenú šamotovú maltu. Vyzerá ako tuhé cesto a aj keď je trochu drahšia, ušetrí nám kopec času. Treba ju však držať dôkladne zabalenú. Na vzduchu totiž veľmi rýchlo vysychá. Na priemerné “peterky” budeme potrebovať asi ¼ balenia. Samozrejme, všetko závisí od stavu konkrétneho vykurovacieho telesa.

 

Tip na záver

Šamot znesie vysoké teploty. Nerobí mu problém ani 1300 °C. Ak je na niečo citlivý, tak je to vlhkosť. Preto ak v peci či kachliach nebolo dlhšie kúrené (napríklad sa jedná o dlhšie opustený dom) nie je vhodné “rozhicovať” kachle, “nech sa dobre vypália”. Takýto postup spoľahlivo a rýchlo zničí šamot, ktorý počas nečinnosti vykurovacieho telesa absorbuje vlhkosť. Pri prudkom rozpálení sa vlhkosť začne v šamote rozpínať - technicky sa šamot varí. A toto rozpínanie šamotovú výmurovku rozmrví. Preto na začiatku vykurovacej sezóny začínajte vykurovanie pomaly. Zapálením novín, prípadne niekoľkých triesok. Až potom príde na rad zapálenie naozajstného ohňa. Ale aj ten ešte niekoľko dní nepustíme na plný výkon.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY