Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
5
0

Aký komín je dobrý

Všeobecne

Komín je jednoduché zariadenie, ktoré funguje na princípe tlaku. Ak si predstavíme vzduch ako kvapalinu, bude studený vzduch vodou a teplý olejom. Teplý vzduch sa snaží dostať nad studený a zvyčajne sa mu darí. Tlak a teplota sú v tomto prípade veľmi blízko prepojené a to je v prípade komínov dôležité mať na pamäti.
Môžu však nastať situácie, keď sa teplý vzduch z kachiel nedokáže dostať hore komínom.
Jednoduché zariadenia na pevné palivo, napríklad krbové kachle zvyčajne nemávajú dlhé ťahy, v ktorých by spaliny odovzdávali svoje teplo do miestnosti. Sú jednoduché, ale ich účinnosť dosahuje len 75 percent. Zvyšné teplo sa “stratí” v komíne. Slovo stratí sme do úvodzoviek umiestnili náročky. Teplo sa totiž nestratí, ale je odovzdané komínu. Tieto jednoduché vykurovacie telesá majú aj preto menší problém s dobrým ťahom.

Horšie sú na tom zariadenia, ktoré majú zabudované rôzne ťahy ktorých úlohou je zachytiť čo najviac tepla a odovzdať ho do miestnosti. Typicky sa jedná o kachľové pece, ale aj tradičné kuchynské sporáky. U nich sa problémy s dobrým komínom prejavia rýchlejšie.

Komín na svoje fungovanie odoberie približne osem percent celkového výkonu vykurovacieho zariadenia. Takže ak niekto tvrdí, že dodáva sporák s účinnosťou 99 percent, buď mu čoskoro narastie dlhý nos alebo ten sporák nebude po pripojení ku komínu fungovať. Aspoň nie bez ventilátora, namontovaného kdesi na komíne. 


Malá svetlosť je problém

 

A tento problém sa týka najmä starších stavieb. Najmä rodinné domy stavané z plných tehál majú často vybudované staré komíny “na pol tehly”. Jedná sa o komíny štvorcového prierezu s dĺžkou strany štvorca 15 centimetrov vymurované len z tehál bez akejkoľvek vnútornej vložky či rúry.
Kedysi bolo zvykom zapájať do nich viaceré spotrebiče naraz - napríklad kachle z izby a sporák z kuchyne boli zapojené do jedného komína.

Takáto realizácia dnes už nie je povolená. Nie je to však žiadny “diktát Bruselu”.

Už vyššie sme spomenuli, že moderné vykurovacie telesá majú vysokú účinnosť - veľa tepla odovzdávajú tam, kde ho chceme mať odovzdané - v miestnosti. Preto zostáva veľmi malý objem tepla, ktoré účinné teleso dokáže odovzdať komínu a v prípade narušenia tejto krehkej teplotnej rovnováhy čo i len nízkym tlakom vzduchu nemusí teleso vôbec dobre fungovať.
Nehovoriac o tom, že pre moderné krbové kachle alebo sporák nemusí takýto prierez komína stačiť. Moderné vykurovacie telesá sú výkonnejšie ako tie päťdesiat rokov staré a ak ich výrobca požaduje napríklad minimálny priemer komína 20 centimetrov, vie, prečo to hovorí. Veľký výkon znamená veľa spáleného paliva a to zasa znamená veľa dymu, ktorý treba okamžite odviesť.
Úzky komín je síce možné nadstaviť a zvýšiť tým ťah, ale pri každom otvorení dvierok sa dym namiesto do komína bude valiť do miestnosti. A to je zážitok, ktorý nikto nechce zažiť, aj keď maliari interiérov ho majú pomerne v obľube.

 

Čistota - celý život komína

 

Starý či nový, vysoký, široký aj úzky. Základom je urdržiavať komín čistý. Ak sa postupne začínajú objavovať pri prevádzke vykurovacieho zariadenia nežiadúce javy (napríklad sa po otvorení dvierok začne valiť dym do miestnosti), je potrebné skontrolovať, či sú steny komína čisté. Zvyčajne na to stačí vizuálna kontrola zrkadielkom cez komínové dvierka - samozrejme vtedy, keď sa v sporáku či kachliach nekúri.

A ak objavíme na stenách usadenú vrstvu sadzí, mali by sme ju okamžite odstrániť a nečakať na pravidelnú kontrolu či tradičné čistenie komína pred vykurovacou sezónou.

Nie všetky problémy komínov sú však spôsobené ich zanesením či nesprávnou konštrukciou. Niektoré sú spôsobené skôr počasím. Typické sú tieto dva.

Zátka v komíne

 

Nejedná sa o veľký korkový ani iný štupeľ z pevného materiálu, naopak - jedná sa o zátku z rozohriateho vzduchu - čiže vzduchu, ktorý je ešte redší ako okolitý.. Časť komína nad strechou sa za horúceho počasia môže zahriať na pomerne vysokú teplotu (až okolo 60 stupňov) a rovnako sa zohreje aj vzduch v tejto časti komína. Vytvorí sa tak vzduchová zátka, ktorú horúce spaliny nedokážu preraziť, pretože na začiatku horenia nie sú ešte dostatočne horúce.
Táto situácia nastáva najmä v starších konštrukciách komínov bez izolačnej vrstvy medzi vonkajšou a vnútornou vrstvou komína a je tým horšia, čím je komín masívnejší.
Výsledkom je dym, ktorý po zapálení ohňa v kachliach či sporáku nestúpa v komíne nahor, ale pomaly vyteká naspäť do miestnosti napríklad cez otvor sekundárneho vzduchu, alebo netesné dvierka.
Vytváranie takejto zátky neznamená, že komín je zlý. Len že zapracovala fyzika spôsobom, aký nechceme. Pomôckou v situácií, keď nám už dym vniká do miestnosti je zapálenie papierového podpalku v komíne cez komínové dvierka.
Aby sme tejto situácií predišli, možeme zakúriť v kachliach skôr, ako sa komín zohreje v hornej časti. Čiže ak zakurujeme typicky večer, môžeme zakúriť aspoň menší ohník (len na prehriatie komína a vytvorenie ťahu) tesne popoludní.


 

Spätný ťah


Kombinácia starých a nových technológií vie niekedy spôsobiť hlavybôľ a stavebníka a najmä užívateľa riadne potrápiť. Najmä ak sa opäť pridá aj pôsobenie počasia. Pri poklese tlaku, ktorý môže sprevádzať aj dusné a horúce počasie vonku, môže nastať v komíne opačný ťah. Typicky ho vnímame čuchom - cítime totiž v miestnosti jemný zápach sadzí či dechtu z komína.

Stáva sa to najmä stavbách, ktoré sú dobre zaizolované a teda v lete chladné a majú aj dobre tesniace okná.

Riešenie je pomerne jednoduché - stačí vyvetrať, aby sa teplota a tlak vzduchu vo vnútri a vonku priblížili. Nezabudnieme v takomto prípade otvoriť aj dvierka na výhrevnom telese. Po vyvetraní by sa mal ťah komína obrátiť.
Na tento problém sú menej náchylné krbové vložky, pretože majú často dovedený vlastný prívod vzduchu, takže prívod a komín tvoria neustále prepojenú sústavu.

 

Tip na záver

 

Podľa zákona o ochrane pred požiarmi je potrebné komín s pripojenými vykurovacími telesami čistiť a kontrolovať každé štyri mesiace.

Pokiaľ si chcete byť istý, že všetko ohľadom komína máte v poriadku, môžete si kominára či revízneho technika komínov, ktorý sa nachádza blízko vášho bydliska vyhľadať prostredníctvom stránky Komory kominárov Slovenska www.kks-sr.sk

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY