Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
19
0

5 tipov na efektívne kúrenie drevom

Všeobecne

1 .Kúrte len suchým drevom

 

Suché drevo neobsahuje látky, ktoré priamo brzdia horenie - čiže vodu. V čerstvo spílenom dreve je obsah vody až 50% a ak drevo presušíme len pár týždňov či mesiacov, nebude to stačiť.

Mokré (či v lepšom prípade len nedostatočne vysušené) drevo spotrebúva príliš veľa energie len na to, aby pri horení najskôr vysušilo samo seba. A táto energia potom samozrejme chýba pri horení.
Výsledkom je potom aj dvojnásobná spotreba paliva a aj dechtom zanesené vykurovacie teleso a komín, čo je majetku a životu nebezpečná kombinácia.
Správne vysušené drevo obsahuje do 15% vlhkosti. V takom prípade horí takmer bez tvorby popola (ktorý je zasa vynikajúcim prírodným hnojivom) a tak isto takmer bez tvorby dymu..
Vlhkosť dreva zistíte pomocou špeciálneho vlhkomera. Môžete však sledovať aj praskliny v dreve - ak sú na dreve vytvorené, drevo by malo byť už dostatočne suché.
Jednoduchým testom je aj úder dvoch polienok. Cinkneme nimi navzájom o seba a vysoký hlasný  tón, ktorým drevo akoby zazvoní, znamená suché drevo. Mokré drevo pri tomto teste neznie ani nahlas ani vysokým tónom.

Tvrdému drevu trvá presušenie na vzduchu aspoň dva roky, mäkké vyžaduje aj tri roky sušenia.


2 . Vyberte si správne drevo

 

Mäkké drevo z ihličnanov je síce ľahké a ľahko sa aj spracúva, ale na dlhodobé kúrenie nie je najvhodnejšie.
Naopak, veľmi sa hodí na podkúrenie.
Mäkké drevo z ihličnatých stromov paradoxne aj dlhšie schne ako tvrdé drevo, pretože obsahuje veľký objem živice.
Na dlhodobé kúrenie je  vhodnejšie tvrdé drevo z listnatých stromov. Horí pomalšie, nerozpadá sa tak rýchlo a ak aj tak na uhlíky, ktoré vydržia dlho žeravé. Zmenšuje sa tak spotreba paliva a predlžujú sa intervaly prikladania, čo zasa prispieva k väčšiemu pohodliu.

3 .Drevo štiepajte na ideálne rozmery

 

Každý rok sa objaví aj niekoľko inzerátov, v ktorých noví majitelia predávajú práve kúpené palivové drevo - pretože je príliš dlhé. Urobili totiž začiatočnícku chybu a neprečítali si v návode alebo nepremerali, aké sú rozmery ohniska v ich sporáku či kachliach.
Najmä ak kupujete nové vykurovacie teleso, skontrolujte si, či výrobca medzičasom nezmenil dizajn a či je dĺžka ohniska v sporáku stále rovnaká, aj keď kupujete rovnaký model, ako ste vlastnili doteraz.
Polienka by mali byť len o čosi kratšie ako je maximálna dĺžka. Čo sa týka priemeru, ideálne by mali mať 10-15 centimetrov. Samozrejme, opäť treba počítať s rozmermi dvierok. A platí, že polienka na podkúrenie sekáme na menšie priemery, zatiaľ čo tie, ktorými budeme udržiavať oheň počas celého dňa, budú mať nami spomenutý rozmer.

4. Čistite svoje vykurovacie zariadenie

 

Aj ideálne suché drevo tvorí sadze a popol. Síce v minimálnom množstve, ale predsa. Pre ideálnu funkciu kachlí či sporáka je preto potrebné pravidelne čistiť vykurovacie teleso a nezabudnúť ani na kontrolu a prípadné čistenie komína
Čistíme nie len ohnisko, ale aj ťahové časti vykurovacieho telesa a dymovú rúru. Pri čistení nezabudnime skontrolovať ani také naoko nepodstatné časti ako sú klapky primárneho a sekundárneho vzduchu. Často môžu byť zanesené, čo prispieva k horšiemu horeniu, zbytočnej dymivosti a slabej efektivite vykurovacieho telesa.
 

5. Neprekurujte

 

Ani starí Oravci v domoch po grúňoch počas zím nekúrili tak, ako sme zvyknutí teraz. Skrátka tak, že máme nie len tepelný komfort, ale doslova nadštandard.

Kúrenie drevom najmä v uzavretých dolinách najmä pri inverzii významne prispieva k tvorbe smogu a ten zasa k dýchacím problémom

V súčasnom období k tejto obave môžeme prirátať a problémy s koronavírusom, proti ktorému sa odporúča bojovať napríklad znížením teploty a zvýšením vlhkosti v interiéroch.
Ostatne, ak dom chladne cez noc až príliš, je treba zamyslieť sa aj nad inými možnými príčinami, ktorých odstránenie môže zefektívniť vykurovanie. Napríklad výmena okien či ich správne nastavenie, alebo nedostatočná či úplne chýbajúca tepelná izolácia stavby môžu byť tiež príčinami, ktoré zvyšujú spotrebu dreva nad únosnú mieru.


Extra tipy

 

1. Drevo schne od vonkajška smerom dnu a keďže stromy sú “nadizajnované” tak, aby chránili vodu v sebe, musíme rýchlemu schnutiu pomôcť. Drevo treba čo najskôr napíliť na špalíky a tie naštiepať, aby sa čo najviac zničila prirodzená ochrana stromu pred vysychaním a čo najviac zväčšila plocha, z ktorej sa z dreva odparuje voda.

2. Drevo sušte na miestach, kde je prirodzená cirkulácia vzduchu. Pokiaľ možno, aj s priamym prístupom slnka. Rošt, ktorý pomáha prístupu vzduchu zospodu, by mal byť tiež samozrejmosťou. Pokiaľ nemáte špeciálnu dreváreň, môžete drevo naukladať na palety a zakryť ho aspoň plachtou ako strechou. Je to určite lepšie riešenie ako vlhké drevo, ktoré nemá šancu vyschnúť a je ideálnym miestom na šírenie drevokazných húb.
Sušenie ale netreba preháňať. Po štyroch rokoch sa na dreve začnú prejavovať účinky prirodzeného aeróbneho rozpadu a drevo stráca svoju výhrevnosť, aj keď je dokonale suché.

3. Popol z vykurovacieho zariadenia vyberajte až pred zakurovaním. Uhlíky skryté v popole pomáhajú udržiavať teleso a ťahy teplé, čo zjednoduší zakurovanie.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY