Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Stavba a železiarstvo
Kinekus
0
0

Batérie systému Prokin

Všeobecne

Oproti starším typom (NiMH, Ni-Cd) majú až o 50% vyššiu kapacitu. Znamená to, že ak by sme na zariadeniach systému Prokin používali staršie typy akumulátorov, museli by byť dvojnásobne ťažšie ako reálne sú.
Veľkou výhodou lítium-iónových batérií je takmer zanedbateľné samovybíjanie. To dosahuje len 5% (u starších typov do 35%).
Zároveň pri nich už nefunguje stará múdrosť, ktorá kázala pri prvom použití akumulátor naplno nabiť a potom úplne vybiť. Vzhľadom na konštrukciu batérie ju úplne vybiť ani nejde.

Ak ste skúsili pracovať s náradím napájaným lítium-iónovou batériou, viete, že v istom momente za zariadenie zrazu vypne. Po pár sekundách sa možno ešte zmôže na nejaký výkon, ale určite sa nepodarí napríklad točiť uťahovákom do posledného miliampéra.
Táto vlastnosť (náhle vypnutie) je spôsobená konštrukciou akumulátora, ktorá obsahuje ochranný čip. Ten chráni batériu pred úplným vybitím. Ak by k takémuto vybitiu došlo, batéria by tzv. zomrela, teda bola ďalej nepoužiteľná a nenabiteľná.

Ďalšou výhodou lítium-iónových akumulátorov  je možnosť nabíjať ich kedykoľvek. Totiž, pri akomkoľvek predchádzajúcom stave nabitia. Staršie typy akumulátorov mali tzv. pamäťový efekt a ak sa pred nabíjaním úplne nevybili, ich celková kapacita sa nabitím znížila. Lítium-iónové akumulátory systému Prokin môžete nabíjať kedykoľvek a tak ich máte stále pripravené na použitie.

Túto výhodu kompenzuje menší systémový nedostatok Li-Ion batérií. Je ním dlhšia doba nabíjania oproti starším modelom. Ale ako sme spomenuli vyššie, batérie je možné nabíjať z akéhokoľvek stavu vybitia. V praxi to znamená, že batériu môžeme pripojiť na nabíjačku napríklad počas obedovej prestávky-bez ohľadu na to ako je nabitá/vybitá.
A aká je životnosť lítium-iónových batérií? Svoju kapacitu si udržia približne 300 až 500 nabití, potom ich kapacita začne mierne klesať. Dôležitejší je faktor času. Podobne ako pri mobiloch či notebookoch, aj batérie v akumulačnom náradí po dvoch-troch rokoch zostarnú bez obľadu na počet absolvovaných nabíjacích cyklov.

Ak si na niečo musíme naozaj dať pri Li-Ion batériách pozor, je to teplo. Prehriatie batérie spôsobí trvalú stratu kapacity, prípadne úplné zničenie batérie. A pritom netreba až tak veľa. Stačí napríklad náradie s plne nabitou batériou zabudnúť v letnej horúčave na rozostavanej streche alebo v odstavenom aute. Batérie preto chráňte pred teplotami nad 40 stupňov a radšej ich držte v tieni.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY