Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Stavba a železiarstvo
Kinekus
5
0

Ako brúsiť sekeru

Všeobecne

Aby ste sa vyhli úrazom a zbytočne sa nenarobili pri štiepaní palivového dreva, ponúkame niekoľko rád, ako sa postarať o sekeru a najmä o jej ostrie. 

Ostrie sekery je jej najdôležitejšia časť. Ale nesmiete zanedbať ani to, či hlava sekery dobre sedí na rúčke. So sekerou, ktorej hlava nie je pevne nasadená, nikdy nesekajte. Môžete spôsobiť zranenie alebo škody sebe aj ostatným. Výmena rúčky na sekere je jednoduchá záležitosť, ktorá zaberie najviac 30 minút času.
 

Aká ostrá má byť sekera?

 

Na internete nájdete množstvo návodov na brúsenie sekier. Ich autori vás budú presviedčať, že sekera, ktorou sa ráno nedokážete oholiť, nie je dostatočne ostrá. Je vynikajúce, že niekto dokáže svojej sekere venovať toľko starostlivosti a času. Väčšinou sa však jedná o drahé kované výrobky, ktoré sú príliš cenné na každodennú tvrdú prácu. Pokiaľ sekeru používate na jej pôvodný účel, teda na štiepanie a sekanie dreva, úplne stačí nižšia úroveň ostrosti. Taká, pri ktorej nie je ostrie vážne poškodené, vyštrbené a zatupené. Sekerou sa bude tak či tak robiť tvrdá práca v relatívne tvrdom materiáli. Takže mokré brúsenie na brúsnom kameni zrnitosti 2000 nechajme na čepele hoblíkov a dlát.

Ako sekeru nabrúsiť

 

Sekery môžu byť od predchádzajúcej práce znečistené napríklad živicou a zvyškami dreva. Použite teda rozpúšťadlo, ktorým tieto zvyšky odstránime. Existujú špeciálne prípravky na odstraňovanie asfaltu. Zvyčajne ich nájdete v regáloch s autokozmetikou. Ale technický benzín alebo riedidlo tiež pomôžu. Pomocou handričky teda odstráňte zvyšky živice. Takto očistená čepeľ neznečistí brúsny kameň alebo pilník.

Samotné brúsenie najjednoduchšie pôjde na stolovej brúske s jedným či dvoma kamennými kotúčmi. Ešte pred zapnutím brúsky si pozrite, pod akým uhlom bude najvhodnejšie držať sekeru na brúsnom kameni. 

Sekeru brúste z jednej aj druhej strany najskôr na drsnejšom a potom na hladšom kameni.
Brúste radšej miernejšie, aby ste zbytočne ostrie nepriehriali, prípadne nepoškodili kamene.

Ak nemáte v dielni brúsku, zaobstarajte si plochý pilník na kov. Typ dlhý 20-30 centimetrov je vhodnejší ako kratšie typy. Sekeru si uchyťte do zveráka alebo pomocou stolárskej zvierky uchyťte na okraj pracovného stola. Ak chcete mať čepeľ vo vodorovnej polohe, podložte ju kusom dreva primeraného rozmeru. Práca tak bude podstatne presnejšia a rýchlejšia. Na brúsenie budete totiž môžc použiť obe ruky.
Len v krajnom prípade môžete brúsiť sekeru tak, že ju jednou rukou budete držať okraji pracovného stola.
Ostrie brúste v smere od obuchu k ostriu čo najdlhšími ťahmi. Pilník na sekeru pritláčajte len keď ho tlačíte dopredu. Ak by ste ho pritláčali aj pri ťahu nazad, zatupili by ste ho. Preto pilník pri spätnom pohybe vždy nadvihnite.
Ak si nie ste istí, či brúsite na sekere naozaj ostrie, zafarbite ho čiernou fixkou - markerom. Prebrúsená časť bude jasne viditeľná.
Takto nabrúste celé ostrie.
Keď takto nabrúsite jednu stranu, sekeru otočte a postup zopakujte aj na druhej strane.
Ostrie takto nabrúsenej sekery môžete ešte prebrúsiť brúsnym kameňom. Brúsny kameň brúsi pomocou pasty, ktorá sa vytvorí zo zrniek kameňa a vody. Kameň preto pred brúsením namočte a pri brúsení môžete navlhčiť aj sekeru.
Po brúsení sekeru vyčistite handrou. Aby nezačala hrdzavieť, môžete na ňu naniesť ochrannú vrstvu oleja. Stačí aj olej na bicykle. Ale akýkoľvek olej je lepší ako žiadny.

Tip

 

Na štiepanie dreva si vyberte správny typ a veľkosť sekery. S menšou sekerou sa menej narobíte a práca bude bezpečnejšia.

Veľké kálačky používajte na tie najväčšie kusy, zvyčajne metrovicu.
Sekery nie sú určené na štiepanie dreva páčením, ani na to, aby sa po nich udieralo kladivom, hoci tupá strana sekery na to zvádza. Sekera pod takýmito údermi trpí a zlyhanie tuľajky (dutá časť, v ktorej je osadená rúčka) je len otázkou času. Ak je drevo príš odolné, použite štiepací klin.
Na rozštiepenie dreva používame kálačky. Ak sa sekera v dreve zasekne a nejde von, používame na jej vybratie klin. Sekerou nikdy nepáčime zo strany na stranu.

Ak štiepate tvrdé drevo, vyberte si sekeru, ktorej ostrie je hrubšie, ideálne aj trochu vypuklé smerom von. Tento tvar prispeje k rýchlejšiemu prasknutiu dreva a zároveň chráni ostrie. To zostane dlhšie ostré.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY