Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Stavba a železiarstvo
Kinekus
2
1

Nie je skrutkovač ako skrutkovač

Ľudové označenie "krížový šrobovák" má v realite dve podoby. Aké sú v nich rozdiely?

Mnoho domácich majstrov si zvykne povzdychnúť: "Už ani tie skrutky nie sú to, čo bývali. Oni ich snáď vyrábajú z blata!"

Veľakrát si ale stačí všímať označenie skrutkovačov a bitov do uťahovačiek. A samozrejme hlavičku skrutky. Doba, keď sme si vystačili s plochým skrutkovačom, prípadne príborovým nožíkom je dávno preč. Dnes má väčšina skrutiek rôzne komplikovanejšie tvary. Je to v prospech prenosu krútiacej energie na skrutku. Komplikovanejší tvar má väčšiu styčnú plochu a menej hrozí strhnutie drážky. Aj napriek čoraz častejšiemu používaniu nových tvarov (torx - hviezdica, šesťhran, štvorhran, Tri Wing - tri drážky) sa stále používajú najmä skrutky s "krížovou" hlavou. Ale už nie bežné, do kríža spojené drážky - jednoduchý kríž - ale kríž doplnený medzizárezmi.

Rozlišujeme dva základné typy krížových hláv skrutkovačov. PH (Phillips)  a  PZ (Pozidrive). Im musí zodpovedať hlava skrutky. Ak ich totiž zameníme, môže dôjsť k ich znehodnoteniu (môžeme ich zodrať). Ak pritom zoderieme hlavičku skrutky, väčšinou ju už nedokážeme jednoducho odkrútiť.

SkrutkovačePH (Phillips): Je to jednoduchý kríž v hlave skrutky. Na uťahovanie používame srutkovač, prípadne bit s označením PH. Dosadacia plocha je klinová.

PZ (Pozidrive): Základný kríž je doplnený medzizárezmi. Tie zabezpečia lepšie rozloženie sily pri uťahovaní. Skrutkovač zároveň lepšie drží v hlave skrutky. Dosadacia plocha je rovnobežná..

Takže, milí domáci majstri. Keď budete najbližšie skladať nový nábytok, alebo rozoberať nejakú poličku, skúste sa pozrieť na hlavu skrutky a hneď budete vedieť, aký skrutkovač použiť. Veríme, že už žiadnu skrutku, ani skrutkovač nezničíte.

Skrutkovanie

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

1 komentár
Ján Baďo 
Na farebnom obrázku, kde sú znázornené skrutkovače je asi chyba. Modrý má byť PZ a červený PH. Prajem pekný deň. Ján Baďo
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY