Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
13
0

Zdravé varenie? V rímskom hrnci zaručené!

Všeobecne

Pod pojmom rímsky hrniec sa ukrýva nádoba na prípravu lahodných pokrmov vyrobená z neglazovanej keramiky, čiže z pálenej hliny. Poznáme ho aj pod názvom rímska misa alebo jednoducho, keramický pekáč. Zvyčajne má oválny tvar, podobný smaltovanému pekáču, so samostatným vekom.

Ako môžeme použiť rímsky hrniec na prípravu jedál?
 

Ako ho používať?


Zásadným parametrom rímskeho hrnca je jeho nasiakavosť. Pred použitím musí byť pekáč ponorený vo vode po dobu 20 minút (radšej dlhšie ako kratšie), potrebné je namočiť aj veko. Až potom do neho vkladáme jednotlivé suroviny.

Môžeme ho použiť na prípravu mäsa, no najlepšie v ňom chute vyniknú, ak zmiešame spolu zeleninu a mäso. Vtedy sa chute a vône v nádobe spoja do harmonického, lahodného pokrmu.

Na akom princípe funguje?


Pri zahrievaní pekáča nasiaknutého vodou dochádza k jej postupnému odparovaniu, čím sa vlastne jedlo pripravuje v pare. V pokrme sa tak zachová väčšie množstvo vitamínov, mäso sa nevysuší, ale zostane krásne šťavnaté a voňavé.

Ak chcete, aby bolo jedlo chrumkavé, môžete ku koncu pečenia odkryť veko a nechať dopiecť. Pri príprave jedla nemusíme používať dodatočný tuk. Preto sú dobroty z rímskeho pekáča nielen chutné, ale navyše aj veľmi zdravé.

Aby nám rímsky hrniec dlho vydržal...


Dôležité je uvedomiť si, že ide o keramiku náchylnú na prasknutie. Poškodenie môže spôsobiť teplotný šok, prípadne mechanický náraz. Hlavnou zásadou je teda pekáč vkladať do studenej rúry! Ak máme pekáč už rozohriaty a chceme podliať vodu, nezabudnime použiť horúcu.

Po vybratí pekáča z rúry je potrebné položiť ho na suchú utierku, prípadne obdobnú podložku.

Čistenie pekáča je celkom jednoduché. Stačí použiť čistú teplú vodu a nekovovú drátenku alebo kefu na riad. Potom ho už len necháme riadne vysušiť. Podstatné je nepoužívať žiadne saponáty a skladovať nádobu odokrytú!

Ak si chcete spolu s nami pripraviť nasledovný recept a ešte nemáte rímsky hrniec, môžete si ho zaobstarať TU.


RECEPT
 

Kuracie mäso na zelenine
 

Suroviny:

celé kurča, 1 cuketa, 1 baklažán, paradajky, zemiaky, soľ, čierne korenie, drvená rasca, cibuľa, trocha olivového oleja

Postup:

1. Zeleninu si nakrájame na kolieska, osolíme, okoreníme a jemne pokvapkáme olivovým olejom.

2. Všetko spolu premiešame a vložíme do vopred namočeného pekáča. Kurča rozporcujeme, osolíme, okreníme a položíme na zeleninu.

3. Prikryjeme vekom a vložíme do studenej rúry. Zapneme rúru na 150°C a necháme dusiť. Necháme piecť približne 90 minút - vtedy by malo byť už všetko mäkké a chute perfektne spojené. Na konci môžeme misu otvoriť a nechať jedlo odokryté zapiecť do chrumkava.

Príprava jedla v rímskom hrnci si vyžaduje dlhší čas ako klasické pečenie na smaltovanom pekáči. Odmenou je však zdravšie a lahodnejšie pripravený pokrm.

 

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY