Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Domácnosť
Kinekus
1
0

5 tipov ako pripraviť auto na zimu

Všeobecne

Skôr, ako vydáte vozidlo a seba v ňom napospas zime, urobte nevyhnutné (ale jednoduché) zimné prípravy. Pomôže vám s tým našich 5 tipov, ako pripraviť auto na zimu.

Je vaše auto skutočne pripravené na zimu?

Príprava auta na zimu zahŕňa dôležité činnosti, ktoré by ste mali stihnúť skôr, ako nás prekvapia prvé mrazy. Predsa len jazda v letných a zimných podmienkach sa zásadne líši, a preto nenechávajte nič na náhodu. Postupujte podľa nasledujúcich 5 bodov a zistíte, či je vaše auto dostatočne pripravené na zimnú sezónu. 

1. Zmerajte napätie medzi pólmi akumulátora pri nenaštartovanom aute

Ak je nižšie ako 12,7 volta, je veľká pravdepodobnosť, že po prvom väčšom mraze pôjdete do roboty pešo. A cestou domov budete vliecť novú autobatériu. :-) Môžete použiť multimeter, alebo (ak nie ste technický typ) jednoduchý merač, ktorý zapojíte do 12-voltovej zásuvky na palubnej doske.

2. Pomocou hustomera zmerajte bod tuhnutia chladiacej zmesi motora

Ak nemáte hustomer, len tekutinu odoberte a vo fľaši dajte do mrazničky. Ak zamrzne, radšej ju vymeňte.

žena a muž stojaci pred otvorenou kapotou pokazeného auta v zime

3. Premažte všetky tesnenia na všetkých (aj kufrových) dverách silikónovým olejom

Dá sa kúpiť aj v spreji. Ten nastriekajte aj do zámkov. Silikón odpudzuje vlhkosť. A tá potom nezamrzne a nespojí časti, ktoré majú zostať pohyblivé.

3. Kúpte si štartovacie káble

Možno ich nebude potrebovať práve vaše auto, ale auto susedy, na ktorú už dávno chcete zapôsobiť. Alebo len potrebujete dostať jej auto z výjazdu parkoviska (ktoré blokuje, lebo ani rozbehnutie z kopčeka nepomohlo naštartovať). :-₎

4. Kúpte si škrabku a metličku

Nehľadiac na vyhlášku, nie je nič nebezpečnejšie ako vozidlo, ktoré sa pohybuje po ceste o priezorom vyškriabaným kreditkou. A rozmer priezoru je tomu primeraný. Vodič takého auta v skutočnosti nevidí. Stačí jedno železničné priecestie alebo prechod pre chodcov a šetrenie sa škaredo vypomstí... A pritom by stačila metlička na auto, škrabka na ľad a chvíľka trpezlivosti. Dobrý tip je aj ochranná plachta proti snehu na predné sklo.

5. Do ostrekovačov nalejte zimnú zmes

Zabudnite na to, že letná zmes namrzne na okne. V mrazivom ráne sa tam ani nedostane. Zostane zamrznutá v nádržke, hadičkách a tryskách. Nie len že nebudete mať ako očistiť okno. Nádržka na kvapalinu môže vplyvom zmrznutej kvapaliny prasknúť, môže dôjsť k poškodeniu čerpadla… Skrátka zbytočné komplikácie a výdavky, ktorým sa dalo predísť včasným naliatím zimnej zmesi do ostrekovačov.

Tip na záver: Minimálnu povolenú hĺbku dezénu skontrolujete pomocou 2 eurovej mince. Ak ju vložíte do žliabku na pneumatike a jej strieborný okraj sa celý neschová, pneumatiky už radšej vymeňte.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY