Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Moderný hospodár
Kinekus
2
0

Taniere a sady tanierov: Ako ich vybrať?

Taniere v Kinekuse

U nás si celkom iste vyberú klasici aj tí, ktorí si potrpia na štýlové a moderné taniere. Výbava kuchyne totiž patrí medzi naše najobľúbenejšie kategórie. Stolovanie je obrad, kedy sa schádza celá rodina a pekne upravený stôl nepatrí iba k slávnostným príležitostiam či do reštaurácií. Luxus si môžete predsa dopriať aj doma. U nás nájdete:

jednoducho všetko, čo na stolovanie potrebujete. 

Vedeli ste? Kamenné nože poznajú ľudia približne 2,5 milióna rokov. Na rozdiel od vidličky, ktorá sa objavila oveľa neskôr.

Taniere a ich história

Aj keď si obyvateľov pravekých jaskýň nepredstavujete ako sedia za stolom a kultivovane stolujú, podľa historických prameňov aj oni používali akúsi formu taniera a lyžice. Dokonca ešte predtým, ako si z kameňa vyrobili nože. 

V pravekej kuchyni nechýbali taniere a tiež poháre, ktoré si praveký človek dokázal jednoducho vyrobiť z dostupných materiálov. Najprv z kostí zvierat a neskôr z vypaľovanej hliny. V období približne tisíc rokov pred naším letopočtom používali Egypťania lyžice zo slonoviny, dreva aj drahých kovov. Lyžice používali aj dámy na aplikáciu očných liniek. 

Z Ríma až k nám

Taniere sa v starovekom Ríme používali veľmi často spolu s miskami a džbánmi. Ich dizajn ale nebol ani z ďaleka tak prepracovaný, ako to môžeme vidieť dnes. Splnili však svoj účel a časom sa ich tvar prispôsoboval tak, aby boli schopné slúžiť konkrétnemu účelu. Inak tomu nie je ani dnes. Sada tanierov obsahuje základné tri druhy:

  • plytký tanier na hlavný chod,
  • hlboký tanier na polievku
  • dezertný tanier vhodný aj na predjedlo.

Kedy je čas na novú sadu tanierov?

Ak máte doma tri druhy tanierov a túžite po pekne prestretom stole, vyberte si novú sadu u nás. Presvedčíme vás, že máme niečo pre tých, ktorí nedajú dopustiť na klasiku, aj pre tých, ktorí majú radi trošku romantiky a nezabudli sme ani na moderné rodiny, ktoré si potrpia na výnimočnom dizajne.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY