Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
0
0

Ako vybrať sud na vodu

Všeobecne

Samozrejme, najlacnejšia je dažďová voda. Nevznikajú pri nej žiadne náklady - nie je treba platiť za samotnú vodu, ani nie je potrebné budovať žiadnu komplikovanú infraštruktúru. Jednoducho povedané, čo naprší, je zadarmo. Ale zo skúsenosti vieme, že na dážď sa v lete nemôžeme spoľahnúť. Zvyčajne nepríde, keď ho najviac potrebujeme. A ak príde, tak je to náhla búrka, ktorá zvlaží pár povrchových centimetrov. Zvyšná voda odtečie preč bez toho, aby sme ju mohli využiť.

Voda zo studne je síce využiteľná o čosi lepšie a je tiež zadarmo, ale náklady na vybudovanie studne a všetkej súvisiacej techniky nie sú zanedbateľné. Dokonca môžeme povedať, že sú mimoriadne vysoké a známe sú aj prípady, keď ani hlboká studňa (resp. pokus o ňu) nezaistila vodu pre záhradu.

Vráťme sa preto k dažďovej vode. Pri troche snahy a malej investícií sa totiž dá zachytiť, skladovať a potom využiť v tom správnom momente.
Stačí na to obyčajný sud na vodu. Popularitu získali v poslednom čase tisíclitrové nádoby. Majú však niekoľko nevýhod - v prvom rade sú veľké - ťažko sa transportujú a potrebujú špeciálne upravený povrch, na ktorý sa dajú bezpečne uložiť. Minimálne betónovú plochu, ešte lepšie stojan, na ktorý by sa uložili. A ak sú plné, nepohne s nimi bez paletového alebo vysokozdvižného vozíka nikto. K negatívam treba pripočítať aj často nejasnú minulosť, pretože za pre bežného smrteľníka rozumné ceny sa predávajú len použité nádoby z priemyselnej výroby. V lepšom prípade potravinárskej v tom horšom z chemickej.


Naproti tomu menšie sudy s objemom od 100 do 300 litrov sa dodávajú krásne novučké a čistučké priamo od výrobcu. Je možné prevážať ich aj v trojdverovom automobile.

Samozrejme, je možné kúpiť si aj veľký sud na vodu s objemom 500 litrov. Je dostatočne veľký, ale pritom stále podstatne ľahší ako veľký barel.

Ak máte záujem nie len o čistý objem a dôležitý je pre vás aj vzhľad, môžete sa rozhodnúť aj pre sud na vodu, ktorý plní aj dekoračnú funkciu a dobre sa uplatní aj v menšej záhrade.

Nie každý však vyžaduje estetiku. Niekedy je objem skrátka dôležitejší a dobre sa uplatní obyčajný čierny sud na vodu. Hlavne, aby sa dal dobre prepravovať. To často znamená, že musí mať srutkovacie veko, aby sa voda počas transportu nevylievala. Ak sa transportovať nebude, poslúži aj sud so zatláčacím vekom.

Zvyčajne sa nejedná len o samotný sud na dažďovú vodu. Sud na vodu sa dodáva aj s vrchnákom a ventilom. Pre niektoré druhy je možné dokúpiť aj stojan na sud, ktorý je prispôsobený konkrétnemu typu suda.

Ventil je takisto dôležitý. Bez neho by sme museli sud na vodu vyprázdňovať prácne pomocou vedier či čerpadla. A rôzne domáce úpravy často veci len komplikujú. Napríklad ventily, ktoré nie sú výrobcom určené na daný typ suda môžu prepúšťať vodu. Takže v konečnom dôsledku máme sud na vodu, máme ho dokonca s ventilom, ale nemáme samotnú vodu.

Preto odporúčame vyberať si systémové riešenie. Také, kde jednotlivé súčiastky do seba zapadajú a tvoria funkčný celok.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY