Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Záhrada
Kinekus
1
0

Varenie v prírode

Pri potulkách prírodou, prípadne kempovaní, často riešime dilemu prípravy teplej stravy. Aké máme možnosti? Na výber máme niekoľko typov kempingových a turistických varičov i možnosť pripraviť si jedlo na ohníku.  

Varenie na ohni je klasika. Drevo nájdeme takmer všade, nemusíme preto nosiť žiadne variče. Kladenie ohňa je však na mnohých miestach zakázané, napr. v lese a jeho blízkosti, v chránených územiach, v lete môže byť vyhlásený zákaz kladenia ohňa v dôsledku prevencie požiarov. Navyše potrebujeme väčšinou nejaký kotlík - bežný ešus či podobné riady sú väčšinou nevhodné. Oheň v ohnisku je však výborný na opekanie. Neopekať priamo nad plameňmi, ale vedľa ohňa má dve výhody - roztopený tuk nám neodkvapkáva do ohniska a netvoria sa tak škodlivé látky, takisto nedochádza k rýchlemu "spáleniu" na povrchu, ale opekané jedlo je rovnomerne prepečené.

Výkonnou variantou je benzínový varič. Je výkonný, výkon výrazne neklesá ani pri mínusovej teplote. Je však náročnejší na obsluhu. Väčšinou sa jedná o nádoby s pumpičkou, pomocou ktorej zvýšime v nádobe tlak a benzím cez hadičku prúdi k horáku. Nakoľko ale nemá horieť benzín, ale benzínové pary, musíme najprv predhriať horák, aby dochádzalo k splyňovaniu benzínu (podobne ako v let lampe). Najčastejšie sa to robí tak, že po natlakovaní nádoby si cez ventil prepustíme malé množstvo benzínu do ohrevnej nádobky a zapálime. Po zahriatí horáka otočíme regulačným ventilom a varič zapálime.

Varič Spider v praxiDostatočne výkonnou a pritom skladnou alternatívou sú variče na propán-butánové kartuše. Navyše sú užívateľsky najprívetivejšie. Typovo môžu byť postavené na kartuši (bývajú menšie, ale konštrukčne majú nižšiu stabilitu), alebo bývajú prepojené hadičkou a stoja na zemi (pri dobrom podklade lepšia stabilita aj nosnosť). Použitie je výrazne jednoduchšie, mnoho modelov je vybavených aj piezoelektrickým zapaľovaním. Stačí otočiť ventilom, zapáliť a môžeme variť. Pre použitie aj v chladných dňoch sú výhodnejšie modely s predohrevom privádzaného plynu.

Menej sa pri tradičnom kempovaní využívajú napr. liehové variče, prípadne outdoorové variče s funkciou vháňania vzduchu, kde ako palivo slúžia kúsky dreva, kôry, šišky a pod. Variče na lieh fungujú na podobnom princípe ako na benzín, sú ale menej výkonné.Varenie s kúskami dreva 

Pri kempovaní napr. v autokempingu, kde si môžeme potrebné veci doviezť autom je vhodnejšie využiť variče na propán-bután, určené na 2 kg PB bombu. Sú dostupné v rôznych variantách ako jedno i dvojvariče, voľne stojace alebo pripevnené na PB fľaši, so zapaľovaním i bez. Vďaka svojmu výkonu a veľkosti plynovej bomby umožňujú plnohodnotné varenie. Sú osvedčené aj na chatách a chalupách. 

Možností je teda dostatok, stačí si správne vybrať. A nezabudnúť vyraziť niekam do prírody. Tá je totiž krásna v každom ročnom období, dennom čase i počasí. 

Pozrieť ponuku varičov

Kempingový varič

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY