Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
0
0

Oplatí sa opravovať starý sporák?

Všeobecne

Život je otázkou priorít a mnohí reštaurátori či majstri, zaoberajúci sa opravami veteránskych áut povedia, že opraviť sa dá všetko - otázka spočíva len v tom, či si to majiteľ môže dovoliť.

Tak nejako je to aj v prípade sporákov a kachlí.

Zostaneme pri paralele so starými autami. Ak ich chceme udržiavať vo funkčnom stave, musia sa používať. Dlhým státím na jednom mieste (aj keď v suchu) sa poškodia pneumatiky a k úhone príde aj celý mechanický systém. Kolieska v prevodovke postupne “stečú z oleja” a začnú korodovať. A to isté čaká aj mnohé ďalšie súčiastky. Batéria tiež nevydrží večne a postupne sa vybije do neopraviteľna.
Sporák síce nie je až taký komplikovaný stroj a neobsahuje akumulátor ani pneumatiky (aj keď podľa niektorých dymov možno aj hej :-) ), ale aby dobre fungoval, musí byť pravidelne v prevádzke.

Ak sa sporák či kachle nepoužívajú, trpí najmä šamotové obloženie. Aj kovové časti, najmä tie, ktoré sú najviac vystavované žiaru a veľkým zmenám teploty, môžu korodovať a degradovať rýchlešie ako pri každodennom používaní.

Vráťme sa však k pôvodnej otázke. Staré kachle a sporáky sú zvyčajne vyrobené veľmi solídne. Najmä ohnisko a dvierka obsahujú toľko materiálu, že by moderný plánovač výroby padol do mdlôb.  To znamená, že tieto kachle vydržia veľa a často sa ich oplatí opraviť, ak sú poškodené len čiastočne - napríklad prepálené plechy okolo rúry, či vonkajšie časti konštrukcie.
Sporáky s poškodenými liatinovými časťami je ekonomickejšie vymeniť za nové. Liatinu je síce možné opravovať napríklad zváraním, ale na zvar tak tepelne namáhaný ako je zvar v ohnisku, zrejme nedá nikto záruku.
Cenu opravy najlepšie posúdi špecialista, ktorý sa takýmto opravám venuje, bohužiaľ, nie je ich veľa.

Staré kachle môžu mať aj nezanedbateľnú historickú hodnotu a starý sporák zasa tzv. sentimentálnu hodnotu. Znamená to, že nám zaň síce nikto nezaplatí stovky eur, ale pre nás je to práve ten sporák, na ktorom varila stará mama a chceme si ho zachovať ako rodinnú pamiatku. Aj tieto skutočnosti treba zarátať do výslednej kalkulácie. 

Zostáva posledná, ale nie zanedbateľná otázka. Môžeme opraviť staré kachle, ale nebudú sa páčiť členom rodiny, alebo sa nebudú hodiť do interiéru. Či sa do takej operácie púšťať, to si musí zodpovedať každý sám.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY