Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
0
0

Kombinované vykurovanie

Všeobecne

Čo je kombinované vykurovanie

 

Kombinované vykurovanie je moderný a efektívny spôsob vykurovania domov a iných budov. Tento systém využíva viacero zdrojov energie, aby dosiahol optimálnu účinnosť a komfort pre užívateľov.

Kombinované vykurovanie zvyčajne kombinuje viacero zdrojov energie, ako sú plyn, elektrina, biomasa alebo solárna energia. Výhodou tohto systému je, že umožňuje využitie rôznych zdrojov v závislosti od podmienok a potrieb. Napríklad v zimnom období, keď je potrebné viac tepla, môže primárne fungovať plynový kotol alebo kotol na pevné palivo a elektrický kotol môže slúžiť ako záložný zdroj. V lete však môže byť preferovaná solárna energia alebo tepelné čerpadlo.

Všetky prvky systému sa môžu spájať v akumulačnej nádobe (prípadne viacerých akumulačných nádobách), ktorá zároveň obsahuje bojler.

Tento systém tiež ponúka prirodzenú flexibilitu a možnosť prispôsobiť sa rôznym požiadavkám a potrebám konkrétneho domu alebo budovy. Každému zdroju energie môže byť pridelená špecifická úloha a môže sa nastaviť tak, aby optimalizovalo jeho využitie. Napríklad, plynový kotol môže byť použitý na ohrev teplej vody a systému vykurovania, zatiaľ čo solárna energia môže byť využívaná na ohrev bazéna.

Kombinované vykurovanie tiež ponúka ekonomické výhody. Využitím rôznych zdrojov energie môžete minimalizovať náklady na vykurovanie. Vo väčšine prípadov toto riešenie umožňuje používanie najlacnejšieho zdroja energie podľa aktuálnych trhových cien. Okrem toho možnosť kombinovania solárnej energie alebo biomasy môže znížiť emisie CO2, čo je v súčasnosti významným faktorom, keď sa hľadá ekologicky udržateľná možnosť vykurovania.

V prípade kombinovaného vykurovania je dôležité aj vhodné riadenie a regulácia systému. Moderné technológie a inteligentné riadiace systémy môžu hrať dôležitú úlohu v zabezpečení efektívneho prevádzania a monitorovania systému. Napríklad, čidlá na meranie teploty a vlhkosti vzduchu a regulátory vykurovania môžu riadiť kotly a okruhy vykurovania tak, aby boli zabezpečené optimálne podmienky a minimalizované straty tepla.


 

Sporák v kombinovanom systéme

 

 

Súčasťou kombinovaného vykurovacieho systému môžu byť aj kachle a sporáky. Samozrejme, za podmienky, že majú zabudovaný tepelný výmenník, ktorý odvádza veľkú časť tepla. Pri spaľovaní dreva a ešte viac pri spaľovaní drevných brikiet totiž dochádza k veľkému okamžitému prebytku tepla. Bez výmenníka to spôsobuje prehriatie v miestnosti, zvlášť v blízkosti sporáka či kachlí. Romanticky si možno spomenieme na časy, keď v kuchyni u starých rodičov hrial v zime sporák a bolo tam naozaj teplúčko. Ako v bavlnke. Málokto si ale uvedomí, že zvyšok domu bol zvyčajne studený. Ak by vtedy existovala technológia sporákov s výmenníkom, mohlo byť teplo v celom dome.



V sortimente spoločnosti Kinekus máme niekoľko výrobkov, ktoré Kachle ROMA E majú celkový výkon až 21,6 kW, čo sa vyrovná kotlu na pevné palivo, ktorý by vykúril pomerne veľký dom. Z tohto celkového výkonu dokáže výmenník odobrať až ¾. Zvyšná štvrtina výkonu v pohode vystačí na vykúrenie bežnej miestnosti. Odobraté ¾ tepla je možné odviezť do radiátorov v susedných miestnostiach priamo, ale určite je lepšie použiť akumulačnú nádobu. Tá totiž umožní, aby nebolo všetko vyprodukované teplo spotrebované ihneď. Naakumuluje ho a neskôr (napríklad počas noci) ho ďalej rozvádza do miestností.
Okrem toho je pri tomto usporiadaní možné zmiešavať horúcu a chladnejšiu vodu a zohrievať aj prípadné podlahové kúrenie.

Sporáky KLAUDIA a THERMO MAGNUM majú približne polovičné výkony. A má to svoju logiku. Kuchyňa zvyčajne nemá veľkú podlahovú plochu a je preto nepraktické mať v nej vykurovacie teleso s veľkým výkonom. Okrem toho sa v kuchyni zvyčajne pohybujeme, takže nie je potrebná vyššia teplota, na rozdiel od obývacích miestností, ktoré sú určené skôr na sedenie.

Aj u sporákov je väčšina výkonu odvedená do výmenníka. Tento “zvyškový” výkon je dostatočný na vykurovanie dvoch až štyroch radiátorov.

K romantike prispievajú presklené dvierka ohniska, ktoré umožňujú pohľad do horiacich plameňov. Sklo na dvierkach rúry spolu s teplomerom zasa prispievajú k praktickosti používania. Proces pečenia tak totiž máte plne pod kontrolou.


 

Pri zapájaní radíme istotu

 

Tepelný výmenník v kachliach na drevo funguje tak, že ohrieva vodu, ktorá je potom vedená cez rúru von, priamo do radiátorov alebo do akumulačnej nádoby. Výmenník tvorí pevnú súčasť konštrukcie. Nie je možné ho vymontovať, ani vypnúť. Hoci je vyrobený z pevných plátov kotlových plechov, neznesie niektoré druhy zaťaženia. Napríklad kúrenie v sporáku či kachliach bez napusteného a zapojeného výmenníka je priama cesta k nenávratnému poškodeniu. Rovnako treba venovať pozornosť správnemu zapojeniu. Sporáky a kachle s výmenníkom sú výkonné zariadenia, hoci sa v nich “len spaľuje drevo”. Preto je povinnosťou montážnej firmy do systému namontovať aj ochranný ventil, ktorý v prípade prehriatia vypustí prehriatu vodu zo systému.

Tak isto treba mať na pamäti, že sa jedná o zariadenie, ktoré sa vyznačuje horúcimi plochami a otvoreným ohňom. V domácnostiach máme viac typov takýchto zariadení, ale zvyčajne sú už bezpečne umiestnené vysoko na stenách či v pivniciach.

Skrátka a dobre sme sa už odnaučili obsluhovať obyčajné sporáky.


 

Ekologické riešenie vykurovania

 

Aj keď sa to nezdá, aj “obyčajný” sporák môže byť súčasťou kombinovaného systému vykurovania. Vykurovanie s použitím kachlí na drevo s tepelným výmenníkom má množstvo výhod. Jednou z hlavných výhod je efektivita spaľovania dreva. Teplo, ktoré sa uvoľňuje pri spaľovaní dreva, sa dá využiť na ohrev vody, čo výrazne zvyšuje účinnosť vykurovacieho systému. 

Ďalšou výhodou kombinovaného vykurovania s použitím kachlí na drevo s tepelným výmenníkom je ekologickosť. Drevo ako palivo je obnoviteľný zdroj energie a jeho spaľovanie produkuje menej emisií CO2 v porovnaní s fosílnymi palivami. Navyše, kachle na drevo s tepelným výmenníkom majú vysoký účinný výkon, čo znamená, že dosahujú vyšší výťažok tepla z paliva a minimalizujú emisie. Tento systém teda prispieva k ochrane životného prostredia a je ekonomicky udržateľný.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY