Radosť z užitočných vecí - teraz aj online | Kinekus

Vykurovanie
Kinekus
0
0

Čistenie sporákov a kachlí

Všeobecne

Základom fungovania sporáka aj kachlí je čistý komín. Ak sa majiteľ necíti na jeho čistenie sám dostatočne zbehlý, skúsený, alebo naopak skúsenosti sú, ale kosti už nie sú tak pružné, aby si dovolil vyliezť na strechu, nie je žiadna hanba zavolať na pomoc kominára.

Každý komín by sa mal vyčistiť a skontrolovať na začiatku a konci sezóny. A ak sa objavia príznaky, spomenuté v úvode textu, tak samozrejme treba konať hneď a nečakať na jar či jeseň..
Keď je komín vyčistený tak ako má a všetky sadze sú vybraté, je potrebné vyčistiť aj rúry medzi komínom a kachľami. Zároveň treba tieto rúry riadne skontrolovať, pretože môžu byť prepálené. A každý ťah v sústave teleso-komín, ktorý neprechádza cez ohnisko, spôsobuje problémy pri horení - nehovoriac o nebezpečenstve požiaru.

Keď sú už komín a komínové rúry vyčistené, je čas venovať sa vykurovaciemu telesu. Každý vlastník vie, že má vyčistiť rošt, či sa už jedná o sporák alebo kachle. Menej ich už však vie, že najmä na sporákoch je treba aj zdvihnúť liatinové varné platne a vyčistiť ťahy sporáka aj tam. A ešte menšia skupina vie, že sporáky majú ťah aj pod rúrou. Prístup k nim je na niektorých sporákoch zabezpečený jednoducho pomocou výsuvného plechu, ktorý tvorí dno rúry. Na ďalších je čistenie spodného ťahu riešené samostatnými dvierkami či otvorom, ktoré sa nachádzajú na prednej stene sporáka pod dvierkami do rúry. Riešenia prístupu k tomuto čistiacemu otvoru sú rôzne. Na niektorých sporákoch treba odklopiť samostatný kryt pod dvierkami, na iných stačí otvoriť dvierka rúry priamo pod nimi je vidieť ďalší plechový kryt, za ktorým je už ťah z ohniska. Aby ste si boli istí, ktorý typ prístupu je použitý na vašom sporáku, preštudujte si návod na obsluhu a údržbu, kde táto informácia bude isto uvedená.

Na niektorých sporákoch sa čistiaci otvor nachádza pod dvierkami rúry pod samostatným plechovým krytom.

 

Čistiaci otvor iných sporákov vidíte vždy, keď otvoríte dvere rúry. Stačí odskrutkovať dve skrutky s veľkými hlavami a môžete čistiť.

 

Aj kachle si vyžadujú čistenie a aj keď ich ťahy nie sú také dlhé ako ťahy sporákov, tiež sa na nich nachádzajú miesta, ktoré nie je možné vyčistiť len cez otvorené ohniskové dvierka. Na niektorých modeloch (najmä s teplovodným výmenníkom) je potrebné zhora cez komínový vývod vyčistiť (najlepšie povysávať) kapsu, ktorá sa nachádza na hornej časti výmenníka. Sadze, ktoré sa tam usádzajú, nemajú ako spadnúť nadol a nedostanú sa ani nahor do komína.

 

Popol a sadze sa usádzajú na vodorovných plochách šamotového obloženia. Prístup je možný len po zložení komínovej rúry.

 

Aj tie najjednoduchšie kachle peterkového typu, čiže typ Kerpen, majú pred výstupom do komína kapsu, ktorá pôsobí tak že odráža plameň na hornú platňu, zároveň sa na jej zadnej strane zachytávajú sadze, ktoré pri pohľade do kachlí nie sú vidieť. Predsa je potrebné občas ich vymiesť. Minimálne pri pravidelnom čistení komína.

Diskusia
Pridávať príspevky môže len zaregistrovaný zákazník. PRIHLÁSENIE  /  REGISTRÁCIA

V diskusií nie sú žiadne príspevky.
VYBERTE SI TÉMU
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY